PÅ TUR I DET SYDFYNSKE ØHAVDet er ikke uden grund, Det Sydfynske Øhav er kendt som Danmarks bedste kajakvand. 

Over 50 små og store øer som kan besøges. Her er bugter, vige og fjorde. Charmerende købstæder som oser af saltvand og tjære. Stihed og smuk natur. Kreative butikker med lokale specialiteter. Og næsten altid medvind og solskin. Her får du fem forslag til ture i det sydfynske Øhav.

Vindebyøre - Valdemars Slot 
På det meget af turen er der kun en meter vand under kølen og der er masser at se på; smuk bøgeskov, velholdte huse i skipperbyen Troense, små og store skibe der tøffer forbi. Mulighed for at gøre "strandhugst" og  holde en pause. Ved Valdemars Slot kan du spise frokost eller drikke kaffe før kajakken vendes og turen går tilbage til Vindebyøre.
For hvem: Begyndere.


Helnæs bugten
Start i Falsled og ro Damsbo Skov og sæt så kurs mod Nabben, fiskerlejet Brunshuse og Agernæs. Forsæt langs halvøen Helnæs, hvor der både er en primitiv og en rigtig campingplads. Her kommer der et kort åbent kryds over til Illum  (ingen adgang 1/3-15/7) og  videre forbi Drejet til Horne Krog og nordpå tilbage til Falsled. 

For hvem: Let øvede. Oplev charmerende øer og smag lækre specialiteter 
Læg ud fra Skovballe på Tåsinge, ro langs kysten til Vornæs. Drej over til Skarø kendt for sin smukke natur med fugle og småvildt.  Snyd ikke dig selv for at smage den verdenskendte Skarø Is. Eller drik en kop kaffe og hjemmebagt kage i Café Sommersild. Fra Skarø til Hjortø (4 indbyggere)Her er der hverken biler, købmand, kirke eller kro. Men det er muligt at overnatte i telt eller shelter. Videre til Drejø  og besøg "kafferiet" Gammel Elmegaard . Mulighed for indkøb af proviant. Vil du besøge en mikro ø (1 km2 og 10 øboer), sæt kurs mod Birkholm. Øens højeste punkt hæver sig syv meter over havets overflade. Efter Birkholm kan du ro tilbage til Skovballe.  
For hvem: Havkajakroere med nogen erfaring i kryds over åbent vand og overnatning i det fri.
 

Strynø
Strynø, ca. 3 sømil SV for Rudkøbing, byder på hele paletten af ø-attraktioner; en idyllisk landsby med købmand og kro, en smuk og gammel fredet mølle, lokale producenter af kvalitetsfødevarer og Øhavets Smakkecenter som fortæller på livet i Øhavet, teltplads med shelter. Der er færge til Rudkøbing.
For hvem: Havkajakroere med nogen erfaring i kryds over åbent vand og overnatning i det fri.

Alt er vand ved siden af Ærø
Når du ror "med uret" kan du i Vejsnæs Bugt følge kystlinjen og trafikken på kystvejen mellem Marstal og Ærø. En lille kilometer efter det sted, hvor vejen går ind i landet, kan du se Sankt Albert-fæstningen. Nyd udsigterne til de stejle klinter ved Vejsnæs Nakke og de smukke skred terrasser ved Voderup Klint. På Ærø's nordspids lyser Skjoldnæs Fyr op. Sydøst for fyret ligger Næbbet hvor de øst- og vestgående havstrømme mødes og afsætter materiale fra Ærø's nordøstkyst. Fortsæt mod Urehoved og Ommelshoved og gennem Halmø Sund til Marstal. 

En kajaktur rundt om Ærø kan være en udfordring. Frisk vind og skibstrafikken kan sætte store dønninger ind mod sydvestkysten.
 

For hvem: Havkajakroere med erfaring på EEP3 niveau, ca. 70 km. rundt

Der er mange muligheder for at finde læ og ro under trygge forhold. Men, Øhavet er også  åbent hav hvor vind, strøm kan være udfordrende. Det er krævende at runde odder og næs. Dels på grund af strøm- og vindforhold og dels på grund af de mange store sten, der kan ligge meget langt ud fra kysten. I sommerperioden er der livlig trafik af lystsejlere og færger.

Tips til turen