SMAKKEJOLLER LUFTER KLUDENE


Lørdag og søndag den 15. og 16 juni 2019, kan du opleve de historiske smakkejoller  i munter kappedyst på Øresund

Smakkejollerne samles lørdag kl. 10.30 i Snekkersten og sejler langs Øresundskysten forbi Espergærde og Humlebæk til Sletten havn. Efter frokost retur til Snekkersten hvor den første båd forventes omkring 16-tiden. Om søndagen er der kapsejlads fra kl. 10 på en bane tæt på Snekkersten havn. 

Det er en sjælden lejlighed til at se de historiske smakkejoller sejle kapsejlads og lufte deres karakteristiske firkantede sejl.

Tag kamera eller mobiltelefon med i vandtæt etui, der er gode muligheder for at få fine fotos i "kassen". Du kan søsætte kajakken fra jollepladsen syd for Snekkersten havn, stranden ved Skotterup eller fra Jarlens grund i Espergærde.

Smakkejollen var Øresundsfiskernes uundværlige arbejdsplads, bygget i forskellige størrelser af de lokale bådebyggere. Smakkernes skrog er næsten en kopi af vikingeskibene. Bare noget mindre. Materialerne til skrog, mast og ror var eg og lærk. Sejlene er vævet af bomuld eller hør.  Al tovværk blev fremstillet af  fiskerne selv.  De hurtigste joller blev brugt til det lukrative kadrejeri på Øresund, hvor fiskerne sejlede ud til de forbipasserende skibe. Her tilbød fiskerne frisk grønt, friskfanget fisk, kød, tobak og andre ting, som skibene savnede efter mange uger til søs.

Foto: FtSF og Henrik Numelin

Læs også