VINTERKAJAK I VESTSVERIGE


Selvom vinteren er over os, behøver du ikke lægge kajakken på hylden. Den svenske skærgård byder på fantastiske oplevelser i de kolde måneder. 

Den vestsvenske skærgård strækker sig fra Vrångö, syd for Göteborg, helt op til den norske grænse. Tusindvis af små øer og skær ligger som perler på en snor langs kysten, der er kendt for sine vejrbidte granitklipper og farverige små fiskerlejer. 

Her kan du på en vindstille vinterdag ro uforstyrret rundt blandt øer og skær. Og med solen i ryggen bliver vinterroning i skærgården ikke meget bedre. Roning mellem øerne kan også godt være udfordrende. Når det blæser op fra vest og havet viser tænder, så bliver det en noget anderledes rå og bidsk oplevelse.

Synes du, det lyder koldt og farligt? Måske, men n
øgleordet er sikkerhed og fornuftig påklædning – og husk at lytte til de erfarne instruktører. Langs hele kysten finder du tilbud om at leje alt nødvendigt udstyr og guidede ture under vejledning fra erfarne instruktører, som sørger for, at du er tryg, uanset hvor turen går hen, og hvilke udfordringer den bringer.


Grebbestad er en meget populær destination for havkajakroere. Den lille kystby er velbesøgt om sommeren, men den er også den mest levende af skærgårdsbyerne, resten af året. Området er godt og det er nemt og overskueligt at komme frem mellem øer og skær. I Grebbestad finder du flere kajakudlejeresom tilbyder guidede ture og leje af udstyr.


Kosterhavets maritime nationalpark strækker sig fra Ursholmen i syd til Saltholmen i nord. Dette havområde er Sveriges mest artsrige med over 6.000 arter af dyr og planter lige under havoverfladen. Omkring Arholmen finder du mange sjove smalle passager at ro gennem, mens området omkring Ursholmen er mere for den erfarne. Her er en del af området åbent ud mod havet, hvilket kan betyde uroligt farvand.
Sov godt
Er du inkarneret naturmenneske, er der mange muligheder for at overnatte i det fri, simpelthen ved blot at slå dit telt op på en skærgårdsø. Om vinteren kan det blive minusgrader, men er du forberedt med ordentligt udstyr og pakker sig godt ind, så kan du godt holde varmen. 

Vil du hellere indenfor, findes der hoteller, hytter og vandrehjem, i skærgården, du kan bo på under din kajaktur. På hotellet TanumStrand kan du få et værelse med udsigt over havet. Et andet perfekt sted at søge ly for natten, er Everts Sjöbod. Beliggenheden er helt perfekt ved havet og bryggen som ligger lige uden for døren.

Fem fif til vinterkajak i Vestsverige
  • Månederne fra oktober til december er perfekte til vinterkajak, så får du hele kysten for dig selv.
  • Køb eller lån Bogen Paddla kajak i Bohuslän 
  • Husk at tage vand med. Og tag mere med, end du tror, du behøver. 
  • Lyt til vejrudsigten, og spørg de lokale til råds. 
  • Lav en aftale med en på land/hjemme, der ved hvor du er, fortæl hvor du ror hen og forventet ankomst. 
  • Når du parkerer, er det praktisk at lægge en lap i forruden med dit telefonnummer med dato og tid på hvornår bilen bliver fjernet. 

Mere information om Vestsverige


Kilde: Pressemeddelelse VisitSweden
Foto: VisitSweden