STRANDEN ER LIGE TIL AT SPISE






















Sand og sten er typisk det første man lægger mærke til i strandkanten. At man også kan høste velsmagende tang og urter her, er vist en øjenåbner for mange. 

De danske strande og strandenge bugner af spiselige planter, der smager som agurk, spinat eller løg og kan bruges i madlavningen. Her et par tips.

Tangchips
Den brune blæretang er nem at finde langs kysterne. Den er let genkendelig med dets store nubrede hjerteformede frugtlegemer. Blæretangen samles bedst fra marts til juni, men kan i princippet høstes hele året.

Ingredienser
  • Friskplukket blæretang
  • Majs- eller solsikkeolie
Tilberedning
Tør tangen godt af i køkkenrulle. Riv den i småstykker på cirka 4 x 4 centimeter og steg dem sprøde i den varme olie. Chipsene lægges til afdrypning på et stykke køkkenrulle og er så klar til at spise. Du behøver ikke at salte, det har naturen klaret.


Strandkarse
Strandkarse kaldes også for Nordens wasabi, fordi den smager som den japanske peberrod, du får til din sushi. Den gråligt grønne urt, kan plukkes fra maj til august, vokser typisk ved strande og strandenge. Du kan bruge både stængler og blade i salaten eller kværne dem med lidt olie eller yoghurt og servere dressingen til fx røget kød eller grillet fisk.

Urtesalt
Med strandkarse, strandbede og strandsennep som du kan finde langs de danske kyster kan du lave din egen urtesalt. Tør urterne  og bland dem sammen med f.eks. sydesalt fra Læsø eller anden god salt.



Krabbesuppe
Ingredienser
  • 5-10 krabber
  • Grøntsager f.eks. porrer, løg, gulerødder, kartofler, hvidløg
  • Majs- eller solsikkeolie
  • Grøntsagsbouillon (terning) 
  • Piskefløde
  • Vand
  • Salt, peber og paprika
Tilberedning
Lad krabberne gå i frisk vand i en spand i cirka 12 timer inden de koges. Sæt vandet over og når det koger kommes de levende krabber i. Lad krabberne ligge i vandet et stykke tid inden du tager dem op. Slå krabberne i stykker. Kom krabbestykkerne i en gryde med en smule vand. Lad vandet simre i cirka 15 minutter. Si krabbestykkerne fra vandet. Gem vandet - det er krabbefonden. Skær grøntsagerne i stykker og kom dem i en anden gryde og svits i olie. Tilsæt krabbefonden sammen med fløde, grøntsagsbouillon og eventuelt mere vand. Server suppen med lækkert brød til.


Blåmuslinger
Blåmuslinger kender mange som en lækker list "classy" spise fra restauranter og fiskehandlere, men det er en råvare, der relativ let, kan samles kvit og frit fra havet. Blåmuslinger kan findes utrolgt mange stder, men chanchen er størst der hvor der er sten ud i havet; hæfter, bølgebrydere, moler og pæle.  Sikreste periode for indsamling af blåmuslinger er midt oktober til midt april. Læs her.

Fyld hatten
I Jyske Lov fra 1241 står der, at du i naturen må plukke og samle det, du kan have i din hat. Den lov gælder stadig. Og har du ikke en hat, kan du bruge en lille pose. De samme regler gælder for privatejede arealer.

Der er ingen regler i forhold til at samle muslinger og krabber i havet. Dog er det god skik at sanke med måde og efterlade til den næste.

Mere vild mad
Download appén Vildmad hvor du kan læse og hvad man finder hvor og hvordan man tilbereder det.

Naturstyrelsen har lavet en kogebog med opskrifter på forskellige spiselige planter, blade, bær, svampe m.m., som du kan finde rundt omkring i den danske natur. Du finder kogebogen på naturstyrelsen.dk

Udgivet: 17.04.2020
Foto: PR