FRILUFTS-Ø I ROSKILDE FJORD


Ud for Veddelev i Roskilde Vig kan man nu støde på en flydende frilufts-ø. På den opankrede ø kan man holde pause, strække armene, drikke sin medbragte kaffe og nyde udsigten

Placeringen ud for Veddelev er nøje udvalgt. Håbet er, at øen vil aflaste Elleore, hvor der tidligere har været rapporteret en del uhensigtsmæssig færdsel – formentlig fordi den lille ø ligger midt i udsejlingen fra Roskilde Vig.

Elleore er ligesom de fleste andre øer og holme i fjorden omfattet af en særlig fredning i fuglenes yngletid. Det betyder, at man i perioden fra 1. april til 15. juli skal holde en afstand på minimum 50 meter til øerne og holmene. Hvis fredningen ikke bliver overholdt, kan det have alvorlige konsekvenser for ynglefuglene.

På øen finder man information og kort over området, og om hvordan man er med til at passe på fuglene. Øen, som måler 2,5 gange 4,5 meter, stikker kun omkring 25 centimeter op over vandoverfladen og er dermed næsten ikke synlig fra land. En gul bøje markerer øen.

Den nye frilufts-ø er beklædt med træ i forskellige sorter og mønstre, og udviklingen af øens funktioner er sket i samarbejde med fjordens surf- og kajakklubber. Øen har derfor afrundede kanter, håndlister og  forsænke pullerter. Når sommeren er ovre vil den blive taget ind og opbevaret over vinteren.

Den flydende ø er støttet af Friluftsrådet og bygget til Nationalpark Skjoldungernes Land i samarbejde med FGU Nordsjælland i Skibby.

Mere info om Roskilde Fjord

Udgivet: 09.07.2020
Tekst og fotocredit: Nationalpark Skjoldungernes Land
Video: VisitFjordlandet