Overnatning ved vandet


Er man er på tur i havkajak, er det oplagt at overnatte på strandene, mange tror at det er forbudt - men det er det ikke. 

Her er de væsentligste regler som er vigtige at vide når man vil overnatte på stranden.

Du må færdes til fods langs stort set alle strande og klitfredede arealer, hele døgnet. Også selvom stranden er privatejet.

Du må opholde dig på strande og klitfredede arealer i kortere tid, men  dvs. ikke over en dag, men det må gerne være i nattetimerne. På privatejede strande skal der mindst være 50 meter til ejerens beboelse, for at du må slå dig ned.

Man må ikke slå telt op på stranden. Men man må gerne lave et ly af pagajer og en presenning, bare det ikke ligner et telt. Man skal dog selv tjekke om det er OK - det vil sige se efter om der er et "overnatning forbudt" skilt i sigte og holde min. 50 meters afstand til privat ejendom.

Du må samle blomster, frugter, strandkål og tang mv., langs stort set alle strande. Og du må lave bål og bruge kogeapparater på stranden, hvis der ikke er bevoksning. 

På strande som er udlagt som have eller inddraget under erhvervs-virksomhed før 1916 eller som fungerer som have- eller forsvarsanlæg, har du som udgangspunkt ikke ret til at færdes og opholde dig på.

En god tommelfingerregel er, at du må færdes og opholde dig på strande, som består af sten og sand. Har stranden karakter af en have, skal du blive i vandkanten.

Jeg har gode erfaringer, både som turcyklist og kajakroer, med at overnatte på stejlepladser o.l. grønne arealer ved havnene. Spørg havnefogeden om lov og samtidig kan man jo også spørge om adgang til toilet og bad!

Mere information 
Udgivet 28.06.2014
Foto PR
Tags overnatning