Djurslands sydkyst
Djursland har næsten alt, man kan ønske sig, afvekslende kyst med små og store vige med roligt vand. Hvad mere behøves?
 
Jylland og dermed Djursland blev skabt under den sidste istid, hvor isen brutalt skubbede sten og sand sammen og dannede det bakkende landskab som vi i dag kender som Siden 2009 er landskabet omkring Ebeltoft Vig blevet til nationalparken Mols Bjerge.

Kalø Slotsruin
 
En tur langs Djurslands sydkyst kan starte ved Kalø Slotsruin. Her kan kajakken søsættes, ved p-pladsen, tæt på den 700 år gamle middelalderborg Kalø Slotsruin.

Nærheden til hav og vand har altid præget livet på Mols. Indtil 1935 sejlede der dampskibe mellem Århus, Ebeltoft og de små anløbsbroer på kysten. Kystbyerne som du passerer langs kysten; Nappedam, Knebel Vig og Skødshoved er opstået i forbindelse med dampskibstrafikken.
 

Mols Hoved er en af de lokale hemmeligheder. Her er sjældent andre mennesker. Måske fordi er så besværligt at komme til i bil, men nemt fra søsiden! På toppen af skrænten, siger de lokale, er der en god udsigt og et godt sted for at se passerende fugletræk.
Draget

Den smalle tange ved Draget, blev forceret af vikingerne.  Vikingeskibene var relativt lette og fladbundende, så det har været hurtigere at rulle skibene over Draget, end at sejle de 20 kilometer udenom Helgenæs halvøen. Volden er opført i 1200 tallet af Marsk Stig. 
Ebeltoft

   
 


Ebeltoft er en gammel købstad, som udviklingen mere eller mindre gik udenom i 1800-tallet. Derfor ses så mange fine borgerhuse i bymidten. det hyggelige torv, ligger det lille rådhus fra 1789. Kig ind i Farvergården, hvor byens borgere i gamle dage fik farvet deres garn og stoffer. Byens største(!) seværdighed er fregatten Jylland - verdens længste træskib.


Fregatten Jylland


 

Efter en dag i Ebeltoft forsættes langs Djurslands sydkyst forbi Ebeltoft Færgehavn og mod Rugård. Hav respekt for hurtigfærgerne, hvis hækbælger kan blive meget store. Den lille ø som ses ude i øst er Hjelm (ingen adgang). Øen var i 1200-tallet tilholdssted for den fredløse Marsk Stig som hærgede kysterne på bedste sørøvermanér.

Elsegårde Strand

 


 

Ved Kobberhage får man fornemmelsen af at være "Palle helt alene i verden". Lige bortset fra lystfiskerne. Forklaringen er at der er et stenrev, der ligger lidt ud for kysten. Og her flokkes fiskene. Revet går fra Elsegårde og videre til Dråby Strand

Havmølleåen løber ud ved Holme Strandparkering. Fra Skansen, som stammer fra Englandskrigene, skulle dels beskytte kysten og dels beskyde de forbipasserende engelske krigsskibe. Ved Strandparkeringspladsen er det nemt at få kajakken til og fra vandet, hvis du vil slutte turen her.

Jernhatten  
Ellers fortsætter du mod  Jernhatten som med sine 49 m.o.h., er højeste punkt på den syddjurske kyst og også er et plejemærke for søens folk. Når man kommer rundt om Arnakke er der ikke så langt til Rugård Camping hvor kajakken endeligt kan trækkes på land efter en skøn 2-3 dages tur langs Djurslands sydkyst.

 


 

  
Til hjælp for navigationen kan jeg anbefale at have kajakkortet "Kajakruten langs Syddjurs kyst" ombord. Kortet er i målestok 1:50.000, baseret på Kort- og Matrikelstyrelsens søkort, og beskriver bl.a. seværdigheder og overnatningspladser incl. GPS koordinater.  Kortet er gratis og fås hos turistbureauet i Ebeltoft, telefon 8634 1400.

Bonusinfo. Vær opmærksom på at der kan være stærk strøm og bølger ved bl.a. Helgenæs og når hurtigfærgerne sejler ind og ud af Ebeltoft Færgehavn - de høje kølvandsbølger kommer først længe efter hurtigfærgen har passeret.