8 MARITIME MUSEER
Se hvordan vikingerne byggede deres fantastiske skibe. Sejl med smakke  i det sydfynske øhav. Oplev Damarks øldste fungerende træskibsværft. Besøg verdens længste bevarede træskib. Nyd duften af nytjæret tovværk.

Her er 8 museer som formidler Danmarks stolte maritime kulturarv. De fleste af museerne kan nås fra søsiden - koordinaterne angiver nærmeste kajaklandingsplads.
M/S Museet for Søfart, Helsingør
Museet åbnede i 2013 i en af de gamle skibsdokker i Helsingør. Museet for Søfart er tegnet af Bjarke Ingels Group og
indrettet af det hollandske design bureau Kossmann.dejong. Museet har vundet flere fornemme arkitekturpriser. I bunden af dokken er der en hyggelig café.
Nærmeste kajaklandingsplads: Kajakbroen i Helsingør Nordhavn, N 056°0420277294, E 012°6115443848
 

 
Knud Rasmussens Hus, Hundested
Hvis man kunne zoome tilstrækkeligt skarpt ind - så ligger Knud Rasmussens elskede Grønland i stik nordvest. I huset planlagde Knud Rasmussen de ekspeditioner der gjorde ham kendt som Danmarks store polarforsker. I huset, som ligger tæt på Spodsbjerg fyr, kan man se skiftende udstillinger, der har relation til Knud Rasmussen og Grønland. 

Nærmeste kajaklandingsplads: "Trekanten", NØ for Hundested havn, 55°58'06.6"N 11°50'54.7"E
Vikingeskibsmuseet, Roskilde 
Udstillingshallen, der er den ældste del af Vikingeskibsmuseet, er bygget som en kæmpemontre indeholdende de fem fundne vikingeskibe, med kig til fjorden i baggrunden. Museumsøen og -havnen, er efter min mening, det mest spændende del. Det er her bådebyggere genskaber vikingernes skibe med vikingetro værktøj, der væves klæde til sejl, skibene tjæres og rebslageren slår tovværk. Om sommeren kan du købe dig til en timetur med et af vikingeskibene. OBS Sejl ikke ind i museumshavnen.

Nærmeste kajaklandingsplads: Roskilde inderhavn, 55°39'03.0"N 12°04'37.2"E


Danmarks Museum for Lystsejlads, Svendborg
Op eller ned, lige meget hvor du kigger hen, er der klassiske sejl- og motorbåde, blankpoleret mahogni, lakerede master og halvmodeller af smukke lystbåde. Under loftet svæver kajakker og Danmarks eneste sejlbræt i træ. Det hele rummes i en 1.600 m2 tidligere værftshal på Frederiksø, midt i Svendborg havn. Museet er Nordens største af sin slags!


Nærmeste kajaklandingsplads: Kommer snart
 

  Øhavets Smakke- og Naturcenter, Strynø
Udstillingen "Over ø og hav" i Øhavets Smakke- og Naturcenter giver et godt indtryk af naturen og livsvilkårene på de ydmyge små øer i det øhavet. Et klenodie er pastor Blums smakkejolle som han bruget når sognebørnene skulle besøges på øerne. Smakkejoller kan lejes til dagture. Der er mulighed for at overnatte i shelter tæt ved centeret, i telt eller indendørs i sovesalen.


Nærmeste kajaklandingsplads: Strynø havn,  54°54'11.3"N 10°37'32.8"E

Struer Museum
museet i Struer fortælles historien om kajaksportens formel 1-racere fra Struer Kajak. Firmaet blev grundlagt så sent som i 1948, men allerede få år senere var mahogni-racerne fra Struer verdens hurtigste. De legendariske Struer kajakker håndbygges stadigvæk på værkstedet i Struer. 
Verdens længste bevarede træskib
Det fascinerende ved fregatten Jylland er, at den er hverken fugl eller fisk! Den har både sejl og damp til fremdrift og bygget af både træ og stål. Det 99 meter lange skib er bygget i 1860 og er dermed verdens længste bevarede træskib.
Fregatten i Ebeltoft kan besøges fra mastetop til køl.

Nærmeste kajaklandingsplads: Ebeltoft Kajakklub, 56°11'35.5"N 10°40'08.2"E

Maritime Kulturcenter, Mariagerfjord
I Hobro er landets ældste fungerede træskibsværft blevet åbnet som et "Maritime Kulturcenter Mariagerfjord". Der er etableret en oplevelsessti gennem værftet, så besøgende kan se hvordan håndværkerne skifter planker, kalfatrer og meget mere. Fra den bølgeformede formidlingsbygning, er der smuk udsigt over Hobro og Mariager Fjord.
 

Nærmeste kajaklandingsplads: 56°38'16.4"N 9°48'23.2"E