BESØG DE DANSKE SØFARTSMUSEER

De danske søfartsmuseer er en skatkiste af maritim historie og kultur. Man kan lære om opdagelsesrejser, handel og fiskeri gennem spændende udstillinger. Museerne tilbyder også sejlture og workshops. 

De maritime museer er et must for alle, der er fascineret af havet og dets betydning for Danmark. Ikke alle danske museer er med i denne artikel hvor kriteriet har været at museerne er tilgængelige fra søsiden, næsten. Efter den korte introtekst står koordinaterne for nærmeste kajaklandingsplads.


M/S Museet for Søfart i Helsingør
M/S Museet for Søfart levendegør søfartshistorien og kaster nyt lys på den moderne søtransport. Museet er tegnet af den prisvindende tegnestue BIG Bjarke Ingels Group  i en af værftets gamle tørdokker.  Museets hyggelige M/S Café, er også åben for ikke museumsgæster, tilbyder bl.a. lækre frokostretter, varme og kolde drikke.


Nærmeste kajaklandingsplads: Kajakbroen i Helsingør Nordhavn, N 056°0420277294, E 012°6115443848
 

 
Knud Rasmussens Hus i Hundested
I huset, planlagde Knud Rasmussen de ekspeditioner der gjorde ham kendt som Danmarks store polarforsker. I dag kan man i huset se skiftende udstillinger, der har relation til Knud Rasmussen og Grønland. 

Nærmeste kajaklandingsplads: "Trekanten", NØ for Hundested havn, 55°58'06.6"N 11°50'54.7"EVikingeskibsmuseet i Roskilde 
Udstillingshallen, der er en del af Vikingeskibsmuseet, er bygget som en kæmpe montre over de fem Skuldelev-skibe, en betegnelse for de fem vikingeskibe, der blev fundet i Roskilde Fjord i Peberrenden ved Skuldelev omkring 20 km nord for Roskilde. I 1962 blev de sunkne skibe udgravet og stumperne en for en samlet til de skibe vi ser i dag, Museumsøen og -havnen, er efter min mening, den mest spændende del af museet. Her genskaber museets bådebyggere vikingernes skibe med vikingetro værktøj, der væves klæde til sejl, skibene tjæres og rebslageren slår tovværk. Om sommeren kan du købe dig til en timetur med et af vikingeskibene. OBS Ingen kajaksejlads i museumshavnen.

Nærmeste kajaklandingsplads: Roskilde inderhavn, 55°39'03.0"N 12°04'37.2"E


Danmarks Museum for Lystsejlads, Svendborg 
Museet holder til i en tidligere værftshal på Frederiksøen med sin store samling af joller, sejlbåde,  klassiske motorbåde, og kajakker. Vinter og forår kan man se museets frivillige i gang med at klargøre den sejlende flåde som har plads ved Sejlskibsbroen lige ved Ærøfærgens færgeleje. Der findes et lille caféområde med venlig selvbetjening. Der er gratis adgang - besøgende opfordres til at donere et passende beløb (Mobilepay) som entré. 

  


Øhavets Smakke- og Naturcenter, Strynø
Udstillingen "Over ø og hav" i Øhavets Smakke- og Naturcenter giver et godt indtryk af naturen og livsvilkårene på de ydmyge små øer i det øhavet. Et klenodie er pastor Blums smakkejolle som han brugte når sognebørnene skulle besøges på på de små øer. Der er mulighed for at overnatte i shelter tæt ved centeret, i telt eller indendørs i sovesalen. Og der kan lejes smakkejoller til dagture. 


Nærmeste kajaklandingsplads: Strynø havn,  54°54'11.3"N 10°37'32.8"E

Struer Museum
museet i Struer fortælles historien om kajaksportens formel 1-racere fra Struer Kajak. Firmaet blev grundlagt så sent som i 1948 og få år senere regnes mahogni-racerne fra Struer som nogle af verdens hurtigste. De legendariske Struer kajakker håndbygges stadigvæk på værkstedet i Struer. 

Nordvestjysk Fjordkultur
Struer havn er rammen for den Nordvestjyske Fjordkultur, Det ses i træskibshavnen og bag havnekontorer, hvor værkstederne arbejder med istandsættelse og nybygning af klinkbyggede træskibe. En tradition, som er kommet på UNESCOs liste over umistelig kulturarv. Verdens længste bevarede træskib
Det fascinerende ved fregatten Jylland er, at den er hverken fugl eller fisk! Den har både sejl og damp til fremdrift og bygget af både træ og stål. Det 99 meter lange skib er bygget i 1860 og er dermed verdens længste bevarede træskib.
Fregatten ligger i Ebeltoft Skog udejhavn kan besøges fra mastetop til køl.

Nærmeste kajaklandingsplads: Ebeltoft Kajakklub, 56°11'35.5"N 10°40'08.2"E

Maritime Kulturcenter, Mariagerfjord
I Hobro er landets ældste fungerede træskibsværft åbnet som et "Maritime Kulturcenter Mariagerfjord". Der er etableret en oplevelsessti gennem værftet, så besøgende kan se hvordan håndværkerne skifter planker, kalfatrer og meget mere på de gamle træskuder.  Fra den bølgeformede formidlingsbygning, er der smuk udsigt over Hobro og Mariager Fjord.
 

Nærmeste kajaklandingsplads: 56°38'16.4"N 9°48'23.2"E

Juelsminde Havnemuseum
Midt på Gl Havn i Juelsminden ligger de fine havnemuseum. Her vises genstande som er fundet på havnen gennem tiden, skibsmodeller og udstyr fra skibe. Du kan prøve at sejle i en skibs simultator og opleve hvor det er at styre et stort skib.
Havnemuseum.dk

Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg
Fiskeri og Søfartsmuseet er Danmarks museum for havet og fiskeriet. Museet er aktuel med udstillingen "Danmarks vildeste fiskeeventyr" - om fiskeriet som skabte byen Esbjerg.
Tarphagevej 2, Esbjerg 

Udgivet: 20.12.2017
Fotocredit: PR