OTTE MARITIME MUSEER
Se hvordan vikingerne byggede deres fantastiske skibe. Sejl med smakke  i det sydfynske øhav. Oplev Damarks ældste fungerende træskibsværft. Besøg verdens længste bevarede træskib. Nyd duften af ny tjæret tovværk.

Her er otte museer som formidler Danmarks stolte maritime kulturarv. De fleste af museerne kan nås fra søsiden - koordinaterne angiver nærmeste kajaklandingsplads.

M/S Museet for Søfart, Helsingør
M/S Museet for Søfart levendegør søfartshistorien og kaster nyt lys på moderne søtransport. Museet er bygget under jorden rundt om en af de gamle tørdokker i rammer skabt af den prisvindende tegnestue BIG – Bjarke Ingels Group
 I bunden af dokken er der en stemningsfuld café.

Nærmeste kajaklandingsplads: Kajakbroen i Helsingør Nordhavn, N 056°0420277294, E 012°6115443848
 

 
Knud Rasmussens Hus, Hundested I huset planlagde Knud Rasmussen de ekspeditioner der gjorde ham kendt som Danmarks store polarforsker. I huset, som ligger tæt på Spodsbjerg fyr, kan man se skiftende udstillinger, der har relation til Knud Rasmussen og Grønland. 

Nærmeste kajaklandingsplads: "Trekanten", NØ for Hundested havn, 55°58'06.6"N 11°50'54.7"E
Vikingeskibsmuseet, Roskilde 
Udstillingshallen, der er den ældste del af Vikingeskibsmuseet, er bygget som en kæmpemontre indeholdende de fem fundne vikingeskibe, med kig til fjorden i baggrunden. Museumsøen og -havnen, er efter min mening, den mest spændende del. Her genskaber bådebyggerne vikingernes skibe med vikingetro værktøj, der væves klæde til sejl, skibene tjæres og rebslageren slår tovværk. Om sommeren kan du købe dig til en timetur med et af vikingeskibene. OBS Ingen kajaksejlads i museumshavnen.

Nærmeste kajaklandingsplads: Roskilde inderhavn, 55°39'03.0"N 12°04'37.2"E


Danmarks Museum for Lystsejlads, Svendborg Det er en tidligere værftshal på Frederiksøen som rummer samlingen af joller, sejlbåde og klassiske motorbåde. Mellem fartøjerne vises kajakker og maritime effekter. Udstillingen er i konstant forandring. Vinter og forår kan man se museets frivillige i gang med at klargøre den sejlende flåde som har plads ved Sejlskibsbroen lige ved Ærøfærgens færgeleje. Der findes et lille caféområde med venlig selvbetjening. Museet modtager ingen offentlig støtte til drift og er bygget op omkring en støtteforening og frivillig arbejdskraft. Besøgende kan donere et passende beløb via mobilepay ved indgangen.

  Øhavets Smakke- og Naturcenter, Strynø
Udstillingen "Over ø og hav" i Øhavets Smakke- og Naturcenter giver et godt indtryk af naturen og livsvilkårene på de ydmyge små øer i det øhavet. Et klenodie er pastor Blums smakkejolle som han brugte når sognebørnene skulle besøges på på de små øre. Smakkejoller kan lejes til dagture. Der er mulighed for at overnatte i shelter tæt ved centeret, i telt eller indendørs i sovesalen.


Nærmeste kajaklandingsplads: Strynø havn,  54°54'11.3"N 10°37'32.8"E

Struer Museum
museet i Struer fortælles historien om kajaksportens formel 1-racere fra Struer Kajak. Firmaet blev grundlagt så sent som i 1948, men allerede få år senere var mahogni-racerne fra Struer verdens hurtigste. De legendariske Struer kajakker håndbygges stadigvæk på værkstedet i Struer. 
Verdens længste bevarede træskib
Det fascinerende ved fregatten Jylland er, at den er hverken fugl eller fisk! Den har både sejl og damp til fremdrift og bygget af både træ og stål. Det 99 meter lange skib er bygget i 1860 og er dermed verdens længste bevarede træskib.
Fregatten i Ebeltoft kan besøges fra mastetop til køl.

Nærmeste kajaklandingsplads: Ebeltoft Kajakklub, 56°11'35.5"N 10°40'08.2"E

Maritime Kulturcenter, Mariagerfjord
I Hobro er landets ældste fungerede træskibsværft blevet åbnet som et "Maritime Kulturcenter Mariagerfjord". Der er etableret en oplevelsessti gennem værftet, så besøgende kan se hvordan håndværkerne skifter planker, kalfatrer og meget mere. Fra den bølgeformede formidlingsbygning, er der smuk udsigt over Hobro og Mariager Fjord.
 

Nærmeste kajaklandingsplads: 56°38'16.4"N 9°48'23.2"E

Udgivet: 20.12.2017
Fotocredit: PR