FLAKFORTET


Oplev et autentisk søfort kun 1 times roning fra København, og nyd solnedgangen fra Flakfortets udsigtspunkt, hvis du bliver til ud på aftenen.

Besøg Flakfortet i kajak
Sommeren igennem er Flakfortet godt besøgt af lystsejlere, og havnen er ofte fyldt til kajkanten med sejl- og motorbåde. Ikke det er ikke uden grund. Mange sejlere besøger Flakfortets a la carte restaurant som er åben fra slutningen af april til slutningen af september. Øen har en lille havnekiosk, hvor man kan købe kolde drikkevarer, slik, is m.m. Læs Flakfortet ordensregler, her.

Historie
Flakfortet er en kunstig ø på 32.000 m2 anlagt på et rev i Saltholm Flak i 1910 - 1916. Øens fundamentet er bygget op af sænkekasser af jernbeton som blev støbt på Lynetten. Og bagefter bugseret ud på positionen og sænket. Rundt om hele øen er der en ydermole. Selve fortet er et imponerende 2 etages bygningskompleks hvor lange gange og tunneller forbinder ammunitionsmagasiner, belægningsstuer, maskinhal og en kasernebygning, der kunne rumme ca. 550 mand. 

Fortets opgave var at sikre København mod bombardement og invasion fra søsiden. Samtidig kunne fortet overvåge, og hvis det blev nødvendigt,  hindre den nord-sydgående trafik i Øresund. Som aktivt militært søfort, har Flakfortet været "bevæbnet" med forskellige kanoner og våben. De største kanoner var fire tyske 105 mm luftværnskanoner som kom fra en kanonstilling oppe fra Hanstholm. Og i 1960erne (under "den kolde krig") var der opstillet HAWK-raketbatterier på øen. 

Flakfortet var i aktiv tjeneste indtil 1968 og lå øde hen indtil 1975 hvor Københavns Sejlunion lejede øen og åbnede den for offentligheden. I 2001 blev Flakfortet købt af det svenske firma, Malmökranen AB, som driver restauranten og har delvist renoveret Flakfortet. 

Fakta om Flakfortet

  • 50.000 besøgende om året 
  • Navnet relaterer til det eksisterende flak, der er et andet ord for rev
  • Højeste punkt er 23 meter over havets overflade
Læs mere

Foto og kort PR
01.04.2022