MIDDELGRUNDSFORTET


Verdens (måske) største menneskeskabte ø ligger lige ude foran København. 

Besøg Middelgrundsfortet i kajak
Sætter man ud fra Margreteholmens havn er der cirka 5 kilometers åbent kryds over til Middelgrundsfortet. Farvandet er meget trafikeret af både lystbåde og erhvervstrafik, så det er en overfart jeg vil anbefale man gør i selskab med andre.  

I Middelgrundfortets havn er der betonkajer, omkring 3 meter høje. I hver ende af bassinet bliver kajerne lavere og lavere op til strandene hvor kajakker kan trækkes på land. 

Hvad kan man så lave på Middelgrundsfortet
Gå på opdagelse i de 2,5 kilometer lange gange og tunneller. Man kan leje bålgrej til et hyggeligt bål eller købe brænde til at tænde op i øens sauna og tage en afsvalende dukkert i havnen. Eller bare nyde roen og udsigten til København og svenskekysten. 

Al proviant skal med fra "fastlandet", der er hverken restaurant eller café på øen, men der er en lille kiosk som sælger snacks og kolde øller og sodavand. Kort over Middelgrundsfortet.

Historie
Middelgrundsfortet blev opført 1890-94, nordøst for Københavns havn, der hvor Kongedybet og Hollænderdybet mødes på seks meter vand. Øen med fortet kostede 9,1 millioner kr. (det svarer til prisen for bygning af Storebæltsbroen i dag) og bygget af blandt andet overskudsjord fra byggeriet af Frihavnen. Fortet er opført i 2 etager beregnet på en bemanding af 6-800 soldater. Middelgrundsfortets var en del af forsvarsværkerne omkring København sammen med Trekroner og Flakfortet. 

Middelgrundsfortet > Ungdomsøen
Efter forsvaret forlod fortet 1984 havde det en omskiftelig tilværelse. En kortere tid som flygtningecenter men hovedsageligt glemt og i tiltagende forfald, indtil 2015.

Hvor Det Danske Spejderkorps, med støtte fra A.P. Møller Fonden og Nordea, købte Middelgrundsfortet og etablerede Ungdomsøen som i dag er et aktivitets- og udviklingscenter i samarbejde med spejderbevægelsen.

Alle, selvom man ikke er spejder eller helt ung, er velkommen på Ungdomsøen. Det er gratis for alle under 30 år bruge havnen. Er du 31 år eller derover er havnegebyret for en kajak 40 kr. p.p. En overnatning koster 70 kr. p.p. i eget telt på øens teltpladser, en shelterplads 105 kr. p.p  eller en blød seng på en sovesal kan fås til 140 kr. Se booking af overnatningspladser her.

Fun facts om Middelgrundsfortet

  • 16.500 m² underjordisk bygningsmasse fordelt på mere end 200 rum
  • Det tager mellem 10 og 15 minutter at gå hele øen rundt
  • En svensk murer skal være faldet i betonen under bygningen, og det påstås at han går igen i de mørke gange. 
Andre kunstigt anlagte øer
  • Flakfortet 
  • Trekroner - artikel kommer snart her på bloggen03.03.2022
Foto og kort PR