Hurra for den lille forskel

Hvad er forskellen på en kap-, tur- og havkajak?

Meget enkelt sagt, så er kajakken er havets cykel. Og ligesom der er cykler velegnet til bykørsel eller cykelløb, er der kajakker alt efter temperament, rovand, motionsbrug eller konkurrence. 

  • Racercykler = Kapkajak
  • Citybikes = Turkajak
  • Mountainbikes = Havkajak
Kapkajakken er en smal, let og hurtig kajak. Den meget levende og stiller store krav til roerens balanceevne. Kapkajakken er bedst på helt fladt vand hvor den er suveræn til at ro hurtigt ligeud. Så vil du ro efter medaljer og hæder skal du ro kapkajak!


Turkajakken er en forholdsvis let, vejer ca. 10-15 kilo, og hurtig. Den stures med et underliggende ror. Turkajakken er velegnet til motion og dagture (nogle har et stuverum der kan rumme skiftetøj og en kraftig madpakke). En turkajak er oftest lavet i glasfiber, kevlar eller kulfiber, og fås i mange varianter fra meget stabile til hurtige og mere levende modeller.

Havkajakken er en lidt tungere, vejer ca. 22-30 kilo. Den er meget sødygtig og kan ros i næsten al slags vejr og i ret store bølger. Den har 2-3 stuverum der nemt sluger telt, sovepose og proviant til en weekendtur. Havkajakken kan styres med kroppen ("kante kajakken") eller med ror. 

Og så er der de kajakker som er udviklede til helt specielle formål og brug; foskajak, børnekajak, fiskekajak, sit-on-top kajak, SUP (stand up paddling), surfski, foldekajak, grønlænderkajak, oppustelig kajak og surfkajak.