Esrum Sø

Midt i Nordsjælland ligger Esrum Sø fyldt med 230 millioner kubikmeter rovand. Søen er ca. 10 km lang og ca. 2 km bred, så der er masser af plads til nogle fine dagture 

Her er 2 turforslag som kan kombineres til en tur hele søen rundt. Undervejs er der flere steder hvor man kan gå i land, spise madpakken, grille eller nyde eftermiddagskaffen. Eller  tag turen som en "ekspedition" med overnatning på een af shelter pladserne i Grib Skov.
Skipperhuset

Sørup Havn - Kobæk Vig ca. 12 km
I Sørup søsættes kajakken fra flydebroen i havnens indsejling. Sæt kursen nordpå og snart kommer du forbi roklubbens markante bådehus og Fredensborg Havn. Efter havnen passeres ishuset,  kanoudlejningen Skipperhuset  med Challuphuset hvor bådfarten holder til. Ror dun under Kongebroen - husk at dukke hovedet! Ud for Slotshavepynten, på venstre side, kan du se vejrbøjen som giver oplysninger om det aktuelle vejr på Esrum Sø. Lige på spidsen af næsset ved Kobæk Vig er der en lillebitte bugt hvor du med forsigtighed kan lande. Her kan du også overveje om turen skal fortsætte søen rundt (ca 20 km) eller ro tilbage til Sørup (ca. 6 km). 

Kajakklubbens bro ved NødeboNødebo Jollehavn - Sandporten ca. 12 km
Fra Nødebo Jollehavn følges søkanten nordpå. Efter ca. 2 kilometer passeres Dronningens Bøge (bro og grillplads) og en rydning med græssende køer. Næste bro er Kongens Bøge (bro og grillplads). Mange steder er der sivbevoksning med rigt fugleliv. Ved Sandporten og Sølyst (tidl. pramførerhus) er det tid til en pause og en beslutning om at fortsætte søen rundt eller vende om og ro tilbage.  


Søen rundt  - ca. 20 kilometer 
Lad vind og vejr bestemme om turen skal gå med eller mod uret - jeg foretrækker at starte med friske arme i modvind og modsø! Ved Eskehoved kan man holde pause ved "bondemandens flydebro". Når vinden er vestlig kan bølgerne i Skovlund Bugt og Kobæk Vig være udfordrende. Mellem Fredensborg Havn og Skipperhuset ligger der et ishus.  I søens sydende krydses søen mellem Næbbet og Sørup Havn.

Isætningssteder, p-plads og drikkevand: Harreshøj (sandstrand), Fredensborg havn, Sørup havn og Nødebo jollehavn.
Kajakudlejning: Kano- og Kajakudlejningen Esrum Sø
Overnatning:
Primitiv plads ved Nødebo Holt/Møllekrogen og vandrerhjemmet i Fredensborg

Forbudt område: Fuglereservatet Møllekrogen i søens sydende, er markeret med gule bøjer. 
Bedste årstid: April-oktober
Bonusinfo: På Fredensborgsiden er der mellem Fredensborg Havn og Kongebroen udlagt en 1.000 meter lang søsvømmebane, markeret med gule bøjer. Mod vest grænser søen op til Gribskov, mod nord og øst er der dyrkede marker undtagen omkring Fredensborg. Søen har udløb ved Sølyst (nordenden) , som Esrum Å og løber ud i ved Dronningmølle.  Turistinformation i Fredensborg. Esrum Kloster og Møllegård fortæller og livet i søen og i skoven.