SIKKER HAVKAJAK


Meget kan gå galt på vandet, men hvis du har styr på sikkerheden, er der ikke nær så meget, du skal bekymre dig om. Her er mine bedste gode råd til sikker havkajak.

Introkursus
Er du helt ny til vands, er det er en god idé at tage et introkursus hos en kursusudbyder, som er anerkendt og har uddannede instruktører. På et intro kursus lærer du de grundlæggende teknikker og færdigheder til kajak og får viden om kajaksikkerhed. 

Vejrudsigten
Vejrudsigten er alfa og omega i forhold til at kunne tage en beslutning om, du skal på tur eller ej. En god tommelfingerregel er, at hvis det blæser mere end 5 sekundmeter, så skal du ikke ro ud på åbent vand. Tænk på vind og strømretning, når du vælger startsted, så du også har kræfter til hjemturen. Tjek vejrudsigten på dmi.dk eller på yr.no. 

Påklædning
Tag tøj på som passer til vejrforholdene og temperaturen, både i luften og i vandet. Nu koldere, nu mere tøj. Brug en semi (todelt) tørdragt, når vandet er under 7 gr. Og en tørdragt, når vandet er under 12 gr. Træk et par vådsko på fødderne og handsker eller luffer hænderne. I sommermånederne bruger jeg tørbukser sammen med en lang- eller kortærmet anorak.

Kajakvesten
Kajakvesten er i min verden obligatorisk når du færdes på vandet, uanset fartøjet, årstiden og temperaturen  - hav altid kajakvest på. Veste findes i forskellige størrelser, så det er vigtigt den passer præcis til dig. Er den for lille vil den hæmme din bevægelsesfrihed og omvendt, vil du "falde ud" af vesten hvis den er for stor. Og newton, jo flere newton der er i vesten, jo flere kilo kan vesten holde oppe. Se efter om vesten er enten CE-mærket eller har anden international anerkendt godkendelse, fx. ABS (American Bureau of Shipping). 

Mobiltelefon
Det er en god idé at have din telefon med, i et vandtæt cover/etui, uanset om det er sommer eller vinter.
Læg telefonen i en lomme på din kajakvest. Fortæl altid din kone/mand/kæreste, børn eller nabo, hvor du ror og hvor lang tid du forventer at være væk, og giv besked hvis du ændrer planer.

Bliv set
Synlighed handler om at sikre at andre "trafikanter" på havet kan se dig. Køb beklædning og kajak, i "pang" farver som rød, gul og orange. Klæb reflekser på pagajer, kajakken og andet udstyr. Og selvom du ror afsted i dagslys, så kan mørket hurtigt komme snigende, en lygte er derfor altid vigtig at have med. 

Ro i selskab med andre
Det giver en større synlighed, for anden søværts trafik og på skibenes radar, at være flere i flok. Og så er godt selskab er jo ikke at foragte.

Se det hele på filmen "Sikker havkajak"
Kan du huske hvordan man lavede en cowboyredning eller redninger på vandet eller fandt den rigtige rostil? Se filmen  "Sikker Havkajak" 

Foto, Henrik Numelin
Film, Adventurefilm TV med støtte fra bl.a. Friluftsrådet.