Overnatning i det fri 2015

Konceptet er genialt: Naturstyrelsen, landmænd, havne, private m.fl., stiller en overnatningsplads i det fri til rådighed for friluftshungrende danskere.   
 
Der er over 1.000 telt- og naturlejrpladser i Danmark, beskrevet i bogen "Overnatning i det fri" . Man kan komme til pladserne til fods, på cykel, til heste eller i havkajak. Og overnatte i shelter eller medbragt bivuak eller telt. De fleste steder er overnatning gratis, andre steder koster det 30 kr.    

Overnatning i det fri er en meget kompakt fortegnelse over overnatningspladserne. Pladsnummer, adresse, telefonnummer, e-mail, GPS koordinater og om der findes vand, bålplads m.v. Overordnet er pladserne opdelt efter private pladser og derefter i landsdele; Jylland, Fyn og øer, Sjælland og øer. Derefter kommer Naturstyrelsens pladser i samme opdeling, med et lille kort ved beskrivelserne. Overblikket over alle ca. 1.000 pladser fås ved at se på det medfølgende Danmarkskort. Sidst i bogen forklares reglerne for brug af pladserne på dansk, engelsk og tysk.

 Bogens redaktion har valgt at vise alle pladserne på et separat Danmarkskort. Det kunne være en fin fornyelse, hvis der var flere relevante informationer med på kortet og kortet var trykt på f.eks. stenpapir (særligt stærkt papir). Jeg tror desværre at kortet får en kort levetid og uden kort bliver det svært at få et overblik på pladsernes beliggenhed. Naturstyrelsens pladser, derimod har et pladskort ved siden af beskrivelsen i bogen, men de er svære at læse.  Der er pladser i bogen med teksten "Teltpladsen er lukket i 2008"? og "Der er off toiletter 100 m nord for landgangsstedet"? Ærgerligt med fejl og ufuldstændige beskrivelser i en spritny udgivelse.  Der er masser af plads til forbedringer. Spar det løse Danmarkskort og indsæt pladskort i bogen. Få strammet op på anvendelsen af de selv-opfundne piktogrammer. Redaktionen bør overveje, kraftigt, at pladserne får et lille billede. Se f.eks. hvordan de danske campingorganisationer præsenterer deres pladser i deres gratis(!) fortegnelser. Endda med engelske og tyske tekster. Måske bør prisen justeres, 139 kr. for en fortegnelse - i forhold til at der er apps og websites som kan give den samme information, gratis.

Der skal også uddeles en rose til den nye udgivelse. Årets udgave har nemlig fået grønligt omslag  med læsbar titel samt underteksten: Over 1.000 teltpladser og naturlejrpladser i Danmark. 

"Overnatning i det fri", 55°NORD for Friluftsrådet, 139 kr.

Foto: Henrik Numelin og PR
Publiceret 10.06.2014