TRE SMUKKE FJORDE


Tag din havkajak med på tur og se tre af Danmarks smukkeste fjorde; Mariager Fjord, Horsens Fjord og Flensborg Fjord. I de lange fjorde kan du ro ganske tæt på land og nyde de afvekslende landskaber. 


Mariager Fjord - Danmarks smukkeste fjord
Mariager Fjord bugter sig som et blåt bånd, fra Als Odde, ind i mellem strandenge, bøgeskove og  charmerende fjordbyer helt til Hobro, jeg kan godt forstå at den lokale turistorganisation kalder fjorden for "Danmarks smukkeste fjord", det er også Danmarks længste fjord - hele 35 kilometer!

Kajak- og roklubberne omkring Mariager Fjord har sammen lavet ’De Blå Stier’, som er en en flot guide med ture, fra Hobro ud til Als Odde, information om isætningssteder, overnatningsmuligheder og oplevelser undervejs. 

Jeg vil anbefale dig at lægge ind i det lille autentiske fiskerleje Stinesminde, midt mellem Hadsund og Hobro, der oser af idyl og charme. Du kan overnatte i shelteret som ligger i sivene tæt på havnen eller i hus shelteret på havnen (ingen booking, først til mølle princippet gælder).

På fjordens sydside ligger idylliske Mariager med den store klosterkirke og Saltcenteret på havnen. Lige nord for havnen ligger Mariager Fjord Camping. 
I Hobro kan du ro ind i lystbådehavnen hvor der er en lav anløbsbro med et skønt grønt område. På sydsiden af havnen ligger skibsværftet og Maritimt Kulturcenter med udstilling og besøgsmulighed. 

Fjorden har rigtigt godt fiskevand, så tag dit fiskegrej med eller en kikkert hvis du fugleentusiast, for Mariager Fjord er hjemsted for et væld af fugle. 

Horsens Fjord
Horsens Fjord strækker sig fra Horsens Havn til Gyllingnæs på den nordlige side og til havnebyen Snaptun på den sydlige side. Fra kajakken har du udsigt til bølgende marklandskaber, charmerende småøer og ikke mindst kulturbyen Horsens. En tur fjorden rundt, der er 45 kilometer, kan så klart anbefales. Og der er flere muligheder, hvor der er plads til et hvil eller en overnatning.

De lokale havkajakroere anbefaler denne 45 kilometer tur, der kan deles op i to etaper med en overnatning
  1. Husodde Strand-Brigsted-Alrø-Sondrup-Snaptun havn-Hjarnø, og evt. overnatning på Hjarnø Camping, 26,5 kilometer
  2. Hjarnø-Snaptun havn-Horsens Lystbådehavn-Husodde Strand, 15,5 kilometer
Rinkenæs Fyr

Flensborg Fjord
Flensborg Fjord har, ligesom Mariager Fjord og Horsens Fjord, masser af fint rovand med marker og strande helt ud til fjordkanten. Er du til en længere tur, kan du sætte i ved Egernsundbroen og følge den danske side af fjorden ind mod Flensborg. Undervejs passerer du den ene lille bugt eller lagune efter den anden, og længere fremme ser du Lille og Store Okseø. Tag turen rundt om og imellem de to øer. Det er kun Store Okseø, der må besøges, til gengæld er der både shelters og teltpladser (og multlokum!), som skal bookes i forvejenKollund Skov ligger som et smukt punktum på den danske side af fjorden, lige før den dansk-tyske grænse. 

I Flensborgs havn ligger moderne luksusyachter side om side med historiske damp- og sejlskibe. Byens maritime historie findes i Schiffahrtsmuseum, ved havnen, og fortæller blandt andet om Flensborgs blomstringstid under romhandelen, om fjordsejladsen, havnen og købmandsgårdene. Søfartsmuseet rummer også et rommuseum som er udgangspunkt for en "rom & sukker rute" der fører forbi spændende historiske steder rundt omkring i byen. Et folder til den selv-guidede rute fås på museet.  

På tilbagevejen til Gråsten og Egernsundbroen kan du efter Kobbermølle kigge efter Grænsesten nr. 1 ved Skomagerhus, hvor Krusåen har sit udløb i Flensborg Fjord. Kort efter kommer Sønderhav hvor du kan lægge ind på stranden foran den legendariske Annies Pølsekiosk og smage een af de lækre hotdogs. 

Tjek de lokale turistorganisationers hjemmesider for tips... 
Vil du vide mere om seværdigheder, indkøbsmuligheder og overnatningssteder i fjordbyerne, følg linkene ind til turistinformationshjemmesiderne om Horsens, Mariager, Sønderborg og Flensburg

Husk passet
Den sejlende tyske kystvagt patruljerer ofte
på Flensborg Fjord, og tjekker blandt andet om lystfartøjer,  og kajakker, har "papirerne i orden" det vil sige pas og sikkerhedsudstyr.

Udgivet 24.06.2017, opdateret 18.02.2024
Foto PR og Henrik Numelin