FIRE FLOTTE FYR(E)

HAR DU SET DE HER FIRE FLOTTE FYR(E)

Bål og senere fyrtårne har igennem tiderne vist skibene sikkert gennem de danske farvande. Og generationer af søfolk har sat deres lid til lysene inde fra kysten. I dag fungerer fyrtårne ikke kun som hjælp til vejvisning og navigation. Mange fyr har åbnet dørene for besøgende og blevet populære besøgsmål med spændende og dramatiske historiefortællinger og storslåede udsigter.
Nakkehoved Vest - Sjælland
Nakkehoved Østre og Vestre fyr blev bygget i 1772 for at lede skibene sikkert forbi de farlige grunde ud for Gilleleje, der ofte førte til strandinger. I dag er det kun det vestlige fyr som er i drift. Det kan i klart vejr ses ca. 40 km væk. Nakkehoved Vest er  også  vejrcentral og i fyrmesterboligen er der indrettet et fyrmuseum. Når entreen er betalt kan man komme op i tårnet og nyde den flotte udsigt.

Kronborg Fyr - Sjælland
Det overrasker sikkert mange at Kronborg Slot også har et fyr og endda Danmarks ældste (1772). Fyrlanternen står i det slanke Dronningetårn (det ene af slottets fire tårne), lige oven for salutkanonerne, og er tændt døgnet rundt. Med sine tre hvide lysstriber guider Kronborg skibstrafikken gennem Øresund. Du kan besøge Kronborg Slot, men ikke komme op i Kronborg Fyr.Rinkenæs Fyr - Sønderjylland
Fyret er fra 1896 og "still going strong". Rinkenæs Fyr hjælper skibene gennem Flensborg Fjord. Ifølge optegnelserne var fyret i starten med spritbrænder, siden acetonegasfyr, og fra 1976 med elektrisk lys. Med fjorden til den ene side og de bølgende kornmarker op mod Rinkenæs på den anden side ligger fyret charmerende midt i landskabet. I kajakken passerer man tæt på fyret, når man følger nordsiden af Flensborg Fjord.

Sletterhage Fyr - Djursland
Dette høje hvide fyr står på halvøen Helgenæs (halvøen ved  Djursland). For foden af fyret er vanddybden 40 - 50 meter og skibstrafikken til og fra Aarhus kommer overraskende tæt på. Tip: Der er gode chancer for et se sæler og marsvin herude.

Flere flotte fyre


Kommentarer