FIRE FLOTTE FYR(E)

HAR DU SET DE HER FIRE FLOTTE FYR(E)

Bål og fyrtårne har gennem tiderne vist skibene den sikre vej i de smalle danske farvande. Og generationer af søfolk har sat deres lid til lysene inde fra kysten. I dag fungerer fyrtårne ikke kun som hjælp til navigation og vejvisning. Mange fyr har åbnet dørene for besøgende og blevet populære besøgsmål med deres dramatiske historiefortællinger og storslåede udsigter.
Nakkehoved Vest - Sjælland
Nakkehoved Østre og Vestre fyr blev bygget i 1772 for at lede skibene forbi de farlige grunde ud for Gilleleje, der ofte førte til strandinger. I dag er det kun det vestlige fyr som er i drift. Det kan i klart vejr ses ca. 40 km væk. Nakkehoved Vest er  også  vejrcentral og i fyrmesterboligen er der indrettet et fint fyrmuseum. Når entreen er betalt kan man komme op i fyrtårnet og nyde den flotte udsigt over Kattegat og til svenske Kullaberget.

Kronborg Fyr - Sjælland
Det overrasker sikkert mange at Kronborg Slot også har et fyr og endda Danmarks ældste (1772). Fyrlanternen står i det slanke Dronningetårn, det ene af slottets fire tårne, lige oven for salutkanonerne, og er tændt døgnet rundt. Med sine tre hvide lysstriber guider Kronborg skibstrafikken gennem Øresund. Du kan besøge Kronborg Slot, men ikke komme op i Kronborg Fyr.Rinkenæs Fyr - Sønderjylland
Fyret som er 8 meter højt er et fint eksempel på et tysk fyrtårn - forklaringen er at det er bygget i 1896, hvor Sønderjylland var under tysk herredømme. Sammen med et bagfyr, cirka 1 kilometer inde i Rinkenæs, leder de to fyr skibstrafikken forbi Holnæs halvøen. Ifølge optegnelserne var fyret drevet med spritbrænder, siden acetonegasfyr, og fra 1976 med elektrisk lys. Fyret står på en skråning ned mod Flensborg Fjord.

Sletterhage Fyr - Djursland
Det høje hvide fyr står på halvøen Helgenæs (halvøen ved  Djursland). For foden af fyret er vanddybden 40 - 50 meter og skibstrafikken til og fra Aarhus kommer overraskende tæt på. Der er gode chancer for et se sæler og marsvin herude.Der er indrettet shelter i den gamle ralgravningstunnel og 2 offentlige toiletter ved fyret. I samme bygning er der et madpakkehus som er åbent 24/7 med borde og bænke til ca 24 personer.

Flere flotte fyre