VINTERKAJAK I SVERIGE


Den svenske skærgård byder på fantastiske vinteroplevelser 

Den vestsvenske skærgård strækker sig fra Vrångö, syd for Göteborg, langs Bohuslän, helt op til den norske grænse. Tusindvis af små øer og skær ligger som perler på en snor langs den svenske vestkyst, kendt for sine vejrbidte granitklipper, hyggelige små fiskerlejer og et rigt dyreliv både over og under havet. 

På en vinterdag kan du ro næsten uforstyrret mellem øer og skær. Og er solen på himlen, ja så bliver  vinterkajak i skærgården ikke meget bedre. Men, vejret kan også godt være udfordrende. Især når det blæser op fra vest og havet viser tænder, så bliver det en noget anderledes oplevelse.

Koldt og farligt? Måske. N
øgleordet er sikkerhed og fornuftig påklædning. I flere af skærgårdsbyerne kan du leje kajakker, udstyr og booke guidede ture med erfarne instruktører, som sørger for, at du er tryg, uanset hvor turen går hen. 


Kosterhavets maritime nationalpark , fra Ursholmen i syd til Saltholmen i nord er Sveriges mest artsrige med over 6.000 arter af dyr og planter lige under havoverfladen. Omkring Arholmen finder du mange sjove smalle passager at ro gennem. Ursholmen er mere for den erfarne. En del af området er åbent ud mod havet, hvilket kan betyde uroligt rovand.

Lidt syd for Kosterøerne ligger Grebbestad med store Pinnön og Otterön. Det er let at komme til her, og du kan parkere bilen tæt ved vandet. Syd for Grebbestad ligger den kajakmekkaet Fjällbacka, som af mange betragtes som Sveriges bedste kajakområde. 

Kystlinjen mod syd har masser af kanaler og mindre øer. Gå ikke glip af Brandskär eller den lodrette klippevæg ved Bläckhall. Hvis du vil prøve en længere tur, kan du padle sydpå til Gåsön i Grundsunds smukke øhav. Her er nøgne Bohuslän-klipper, formet af tid og hav i tusinder af år.

Farvandet omkring Orust er den svenske trubador Evert Taubes absolutte yndlingsområder. Det var her den folkekære trubador lod sig inspirere til de kendte viser om "Handelsmand Flink", "Maj på Malö" og "Malös strømme". 

Et andet kajak eldorado er Stigfjorden, en inderskærgård, mellem Tjörn og Orust. Der er mange bugter og øer, som du kun kan komme til i en kajak. Langt øst passerer du under Skålesundbroen, og her kan du vælge at svinge mod Stenungsund eller til venstre mod Uddevalla.

4 tip til vinterkajak i Sverige
  • Husk vand, og tag mere med, end du tror, du behøver. 
  • Tjek vejrudsigten, og spørg de lokale. 
  • Giv besked til familie eller ven, om dagens turmål og forventet ankomst. 
  • Når du parkerer, læg en seddel med dit telefonnummer, og hvornår bilen bliver fjernet. 
På vej til den svenske skærgård
Kajakudlejere
Som følge af corona krisen kan nogle af oplysningerne være uaktuelle. Tjek Udenrigsministeriets rejsevejledninger. Læs indlægget som underholdning og inspiration til en kommende tur.

Publiceret 14.12.2019
Pressemeddelelse VisitSweden
Foto VisitSweden