VINTERKAJAK I SVERIGE


Den svenske skærgård byder på fantastiske vinteroplevelser. Ro uforstyrret mellem øer og skær. Og når solen er på himlen, ja så bliver vinterkajak i skærgården ikke meget bedre. 

Den vestsvenske skærgård strækker sig fra Vrångö, syd for Göteborg, langs Bohuslän, helt op til den norske grænse. Tusindvis af små øer og skær ligger her som perler på en snor langs den svenske vestkyst, kendt for sine vejrbidte granitklipper, hyggelige små fiskerlejer og et rigt dyreliv både over og under vandet. På en vinterdag kan du ro næsten uforstyrret, lige bortset fra en sæl som stikker hovedet op, mellem øer og skær. Og når solen er på himlen, ja så bliver vinterkajak i skærgården ikke meget bedre. 

Men, vejret kan også godt være udfordrende. Især når det blæser op fra vest og havet viser tænder, så bliver skærgården en noget anderledes oplevelse. Koldt og farligt? Måske. Nøgleordet er sikkerhed og fornuftig påklædning. I flere af skærgårdsbyerne kan du leje kajakker, udstyr og booke guidede ture med erfarne instruktører, som sørger for, at du er tryg, uanset hvor turen går hen. Kosterhavet, fra Ursholmen i syd til Saltholmen i nord, er Sveriges mest artsrige havområde med over 6.000 dyrearter og planter lige under havoverfladen. Et højt saltindhold i denne del af Skagerak er en af grundene til det meget artsrige dyre- og planteliv. Midt i nationalparken ligger Kosteröarna med godt 300 fastboende på de to øer Sydkoster og Nordkoster, som lever af fiskeri og jagt. Kosteröarna er om sommeren et meget populært turistmål.
Lidt syd for Kosterøerne ligger Grebbestad med store Pinnön og Otterön. Syd for Grebbestad ligger den kajakmekkaet Fjällbacka, som af mange svenskere betragtes som Sveriges bedste kajakområde. 

Kystlinjen mod syd har masser af kanaler og mindre øer. Gå ikke glip af Brandskär eller den lodrette klippevæg ved Bläckhall. Hvis du vil prøve en længere tur, kan du padle sydpå til Gåsön i Grundsunds smukke øhav. Her er nøgne vejrbidte Bohuslän-klipper formet af tid og hav i tusinder af år.

Farvandet omkring Orust er den svenske trubador Evert Taubes absolutte yndlingsområder. Det var her den folkekære trubador lod sig inspirere til de kendte viser om "Handelsmand Flink", "Maj på Malö" og "Malös strømme". 

Et andet kajak eldorado er Stigfjorden, en inderskærgård, mellem Tjörn og Orust. Der er mange bugter og øer, som du kun kan komme til i en kajak. Langt øst passerer du under Skålesundbroen, og her kan du vælge at svinge mod Stenungsund eller til venstre mod Uddevalla.

4 tips til vinterkajak i Sverige
  • Husk vand, og tag mere med, end du tror, du behøver. 
  • Tjek vejrudsigten, og spørg de lokale. 
  • Giv besked til familie eller ven, om dagens mål og forventet ankomst. 
  • Når du parkerer bilen, læg en seddel med dit telefonnummer, og hvornår bilen bliver fjernet. 
På vej til den svenske skærgård
Kajakudlejere
Som følge af corona krisen kan nogle af oplysningerne være uaktuelle. Tjek Udenrigsministeriets rejsevejledninger. Læs indlægget som underholdning og inspiration til en kommende tur.

Publiceret 14.12.2019
Pressemeddelelse VisitSweden
Foto VisitSweden