TELTGUIDE

Der findes mange telttyper og et hav af brands. Hvilke fordele og ulemper er der ved de forskellige telte og ikke mindst, hvad får man for pengene? Du får her mine telt erfaringer og anbefalinger af telte til kajakcamping. 

Letvægtstelt, ekspeditionstelt eller et pop-up telt? 
Et godt telt til kajakbrug skal være let at rejse i al slags vejr, syet i et slidstærkt stof, der kan modstå sollys og regnvejr. Sømmene skal være både vandtætte og stærke, der skal være gode lynlåse og solide fæster for pløkke og barduner. Teltstænger og pløkke skal være af kvalitetsaluminium. Og så skal det kunne pakkes kompakt og gerne i 2-3 poser.











Kuppeltelt
Et kuppeltelt har krydsede teltstænger og konstrueret sådan, at det kan stå med kun 2-4 pløkke. Det er en fordel når underlaget er hårdt som fx. på klipper. På de fleste kuppeltelte slår man først indertelt op og knipser bagefter oversejlet på stængerne. Nogle kuppeltelte har inderteltet koblet sammen med oversejlet så hele teltet rejses samlet. Med de krydsede buer står teltdugen meget stramt, hvilket giver et støjsvagt telt, når det blæser. Mange kuppeltelte har to udgange, en i hver side, til gengæld en mindre apsis. Kuppeltelte behøver mindre grundareal end fx. tunnelteltet. 










Tunneltelt
Tunnelteltets form med de buede stænger giver stor "indendørs" plads. Mange tunneltelte har stor apsis der giver mulighed for at lave mad eller opbevare grej. Der er ind- og udgang i den ene ende eller i en eller begge sider. Inder- og yderteltet er ofte klikket sammen og teltet kan rejses på en gang og dermed undgås, at inderteltet bliver vådt, inden det er rejst. Tunnelteltet er meget stabilt, når det står langs vindretningen, men bliver noget ustabilt når det udsættes for skiftende vindretninger. Teltet behøver mange pløkke. 













A-telt
"Traditionelt" telt designet på A-formen og rejses over to lodrette stænger. A-teltet er ikke så rummeligt som kuppel- og tunnelteltene. Tilgengæld er A-teltet billigere i forhold til de andre telttyper, let at rejse i dårligt vejr. De fleste A-telte har oversejl som sættes på efter teltet er rejst, de stejle sider bevirker at regn og dug nemt "løber" af.

Tipi
Velegnet til grupper og basecamps hvor der er behov for meget plads til fx samlinger. Der er mulighed for at have bål eller en ovn indenfor. På trods af sin størrelse er opstillingen meget simpel, da teltet kun har en stang. Men, det er tungt, stort og uegnet til kajakcamping.













Bivuakovertræk
Et bivuakovertræk består typisk af et enkelt lag vandtæt åndbart materiale med facon som en aflang pose, hvor man stopper sin sovepose ned i. Nogle overtræk har en lille bue ved hovedet, som giver plads til hovedgærde og lidt udstyr. Den begrænsede højde betyder at du kun kan ligge ned. Velegnet til den super minimalistiske kajakroer som er afsted på en alene tur.

Pop-up telt
Pop up teltets største fortrin er at det kan foldes ud på få sekunder. Men at folde det sammen og få det tilbage i den posen, kan være udfordrende, hvis man ikke har styr på det som i videoen her. Sammenpakket har pop up teltene en diameter på 70-80 cm og derfor vanskeligt at stuve af vejen i et stuverum. Det er ikke et telt jeg vil anbefale til kajakcamping - ikke engang til en "første teltovernatningstur".

Tarpen
En tarp er typisk i et stykke vandtæt stof/presning som man spænder ud mellem træer eller pagajer ved hjælp af snor eller elastikker, for at give ly. Mange teltproducenter laver også tarps, man kan bruge i sammen med teltet for at skabe et ekstra udeareal. Fordelen ved tarpen er at den er let og vejer næsten "ingenting". Den er billig og nem at bruge. Ulempen er at man skal være i nærheden af skov og man er meget udsat for vind og vejr.  

Vandsøjletryk
I produktbeskrivelserne af teltene tales der ofte om vandsøjletryk. Det er et udtryk for hvor mange millimeter vand hver cm2 af teltets yderdug kan holde til, før vandet trænger ind. Jo højere tal der er oplyst, jo mere vandtæt er teltdugen. Billige festivaltelte har et vandsøjletryk på 400-600 mm og kan holde tæt til en lettere byge. En tommelfingerregel er, at stort set alle telte med et vandsøjletryk over 1.200 mm er vandtætte, nu højere nu længere vandtæt!

Kondens
Kondens stammer mest fra jordens fugt der stiger op gennem et udækket apsis og fra teltets sider. En anden synder er vores udånding, mens vi sover og opholder os i teltet, og den fugt der kommer fra vådt tøj der er i teltet. Det er derfor vigtig at der er ventilationsmulighederne i toppen eller i hver ende af teltet for at teltet kan udluftes, jo mindre er risikoen for kondens. 

Sidehøjde
Et telt med god siddehøjde er at foretrække når man er flere sammen og steder med meget regn og derfor meget tid i teltet. Men ved en kajaktur hvor teltet kun er til overnatning, er siddehøjden ikke så vigtig.

Stænger 
Teltene leveres enten med glasfiber- eller aluminiumstænger. Fordelen med glasfiberstængerne er at de er forholdsvis billige. Ulempen er at de er bløde, tunge og kan knække. Aluminiumsstængerne er dyrere, lettere og stivere end glasfiber, og glider bedre gennem teltes løbegange, hvis det har sådanne. 

Pløkke
Alle telte leveres med et sæt standardpløkke. Men det er ikke altid nok. Køb kraftige 30-40 cm lange pløkke hvis du skal telte hvor underlaget er blød jord eller sand. Stålpløkke, "Tarzan-pløkke", til tørt og hårdt underlag. Læs mere på den ultimative pløkguide.

Apsis
Apsis er vindfanget/rummet før inderteltet eller opholdsrummet. I apsis'en kan man stille det udstyr og grej der ikke skal med ind i teltet. Har teltet et større apsis kan man lave mad her.

Teltpleje
Med tiden kan teltet trænge til en vandafvisende imprægnering, sømmene forsegles med en seamsealer og at lynlåsene smørres. Alt sammen noget man selv kan gøre. Brug et teltunderlag (presenning) for at beskytte teltbunden mod huller og som samtidigt hjælper med at holde vand, som evt. samler sig under bunden, ude. Teltets liv forlænges, når det er rent og tørt inden det slås sammen og pakkes i teltposen. 

Hvad koster et telt?
Hvis du kun skal bruge et telt til 2 eller 3 overnatninger, kan du sagtens finde "festivaltelte" til omkring 3-500 kr. Skal teltet bruges på weekend- og sommerture skal du regne med at investere omkring 8-900 kr. og opefter, så har du et telt i en god kvalitet. Et telt i høj kvalitet, der skal bruges forår, sommer og efterår og i forskellige vejr situationer, koster cirka 2.000 kr. og opefter, men så har du også et telte der holder i mange år.

Min anbefaling
Tænk over hvordan og hvor du skal bruge dit telt, om der skal der være plads til en eller flere personer og skal der også være plads til at lave mad og plads til grej og tøj? Du skal også overveje dit budget og om letvægt, komfort, holdbarhed eller noget helt andet er vigtigst for dig i forhold til teltvalg.

Jeg har både haft bivuakovertræk, A-telte og tunneltelte (NakanoHilleberg, Fjällräven og Outwell). Nogle af teltene købt i outdoorbutikker, andre købt på dba.dk. Hver telt til sin tid og formål. A-teltet blev anvendt til de første weekendture på cykel, tunnelteltet fungerede fint til cykelferien i Frankrig med kone og børn og bivuakovertrækket til solo bikepacking på de skånske vandreleder. Nu for tiden har jeg et kuppeltelt til kajakcamping. Det er nemt at rejse og står fint, med kun 4 pløkke. Sammenpakket ligger det i to poser.

Outdoorbutikker
Eventyrsport, Friluftsland og Spejdersport har et stort og bredt udvalg. Enklere og prisbillige telte fås i Intersport, XXL, Harald Nyborg, Silvan og Bilka . Telte kan også købes i de store udenlandske outdoorbutikker fx. svenske Naturkompagniet eller den tyske Globetrotter . Endelig kan man, med stor fordel, købe et brugt telt på dba eller i en af de mange salgsgrupper på Facebook.

Guidelines til udstyr og proviant til kajakturen
  • Pakkeliste til kajakturen
  • Mad uden bål
  • Proviant - under udarbejdelse
Udgivet 23.07.2021
Opdateret 24.06.2024
Foto og illustration PR