MOJN SØNDERJYLLAND


Kan du lide at ro på fjorde, så er det sønderjyske rovand sikkert lige er noget for dig. Lange smalle fjorde, op til 45 meter vand under kølen og små uberørte steder, store nok til at du kan lande på stranden til en kaffe- eller frokostpause. 

Haderslev Fjord -> Årø
Turen gennem Haderslev Fjord til lillebæltsøen Årø er en historisk tur tæt på ’grænsevandet’ som det var mellem Danmark og Tyskland i årene 1864-1920. Den lange Haderslev fjord er ikke synderlig bred, og derfor skal det blæse usædvanligt meget på langs af fjorden, før fjorden bliver "usejlelig". Har du kræfterne, så fortsat langs kysten og slå en sløjfe om Årø inden du returnerer til Haderslev. Der er gode muligheder for at se sæler, marsvin og måske en havørn undervejs, hold øje! Turbeskrivelse, kort og GPX filer her.

Aabenraa Fjord -> Barsø
Den 10 km lange, 3-4 km brede og op til 45 meter dybe Aabenraa Fjord er et glimrende sted at få styret sin ’fjordtrang’ i kajak. Syd for Aabenraa ligger Enstedværket med Nordeuropas største kul- og oliehavn. Er vejret til det, vil jeg anbefale at runde Barsø og gå i land på Barsø til en kop kaffe i Bars Kaffehus. GPX kortfiler og orienteringskort her.

Aabenraa Fjord -> Ballebro
Sæt kajakken i ved roklubben eller lystbådehavnen og ro langs den sydlige kyst ned mod Ballebro. På sydsiden af fjorden passeres Enstedværket som har Nordeuropas største kul- og oliehavn.  Efter cirka syv kilometer kommer du til Hesseltoft. Herfra sydøst mod halvøen Varnæs Hoved. Fortsæt ind i Alssund til færgestedet Ballebro. Fra Ballebro kan du fortsætte langs kysten til Sønderborg eller hold til venstre og ind i Augustenborg Fjord til Augustenborg havn.

Rundt om Als, 85 kilometer
Turen rundt om Als byder på fine naturoplevelser uanset du ror nord eller syd om øen. Friske vinde kan give ret store bølger på den nordvestlige kyst af Als og ved Pøls Rev. Vær opmærksom på færgerne ved passage ved Hardeshøj-Ballebro og Fynshav. Jeg anbefaler at du har erfaring med at ro på åbent vand, før du sætter ud på denne tur. 

Læg ud i Sønderborg og ro gennem Alssund, forbi Ballebro og mod Hellesø Klint hvor kystlandskabet er skabt af istidens tonstunge gletsjere. Langs østkysten, mod Fynshav, hænger bøgetræernes kroner som en allé ud over stranden. Den gamle færgehavn i Mommark passeres og syd Als rundes ved Pøls Rev. Herfra kan du styre direkte efter Kegnæs Fyr. Selve Kegnæs halvøen er forbundet til Als med en dæmning. Undervejs er der mange muligheder for at sove under åben himmel på kystnære overnatningspladser. 

Efter Kegnæs Fyr er næste sigtepunkt er Sønderborg. Ved indsejlingen til Alssund ligger Sønderborg med slottet og selve byen som er Sønderjyllands største. Når du har passeret Kong Christian X's bro, får du på venstre side koncerthuset Alsion og på højre side Multikulturhuset som sammen med Hotel Alsik danner Sønderborg nye havnefront. 

Kom godt afsted
Tjek vejrudsigten. På Google Maps og Kraks søkort kan du "læse" farvandet og måle afstande. Hav altid en plan B i planlægningen; altså en alternativ rute og opsamlingssteder. Lad nogen på land kende din rute, og giv besked hvis du ændrer ruten. Pak kajakken med tørt tøj, et siddeunderlag og noget varmt at drikke.

Mojn
Mojn er et hilseord som bruges på alle tider af døgnet, oprindelse er usikker.


Foto Henrik Numelin og PR