INVITATION FRA SØNDERJYLLAND


Nyd fjordenes stille bølger og det brusende hav på en tur ned langs den sønderjyske østkyst. 

Der er charmerende byer, små øsamfund og små uberørte steder, store nok til at du kan lande med kajakken til en frokost- eller kaffepause.

I smuglernes kølvand
I perioden 1864-1920 var Årø tysk og der var en livlig trafik med smuglervarer, som blev sejlet over til fastlandet af smuglere. Turen i smuglernes kølvand kan starte i Haderslev Havn. Ro ud ad den 15 kilometer lange fjord. Fjorden er ikke synderlig bred, og derfor skal det blæse meget, før fjorden bliver "usejlelig". Ved fjordens udmunding holdes SØ ned mod Årøsund Lystbådehavn. Til trods for at Årø blot måler to gange tre kilometer har øen sit egen vingård, bryghus, røgeri og campingplads. En tur Årø rundt er på cirka 12 kilometer med store chancer for at møde både sæler og marsvin undervejs. 

I bunden af Genner Bugt ligger Kalvø, som trods sin størrelse (17 hektar) emmer af smuk natur og spændende kulturhistorie. Kalvø var ubebygget indtil midten af 1800-tallet, da der blev indrettet et skibsværft. Man kan overnatte på øen og spise hos Moster N. Kalvø er forbundet med fastlandet med en dæmning, så man kan køre over til øens p-plads. 

Barsø Færge til Aabenraa, 20 kilometer
Start fra stranden ved Barsø færgeleje på en tur langs kysten og videre til Aabenraa Fjord. Er vejret til det, vil jeg anbefale at runde Barsø eller gå i land på Barsø til en kop kaffe i Bars Kaffehus. På turen videre mod Aabenraa kan Skarrev være et andet passende pausested før de sidste kilometer ind gennem Aabenraa Fjord til Aabenraa og roklubbens bro

På dybt vand, 20 kilometer
Aabenraa var i 1800-tallet var en vigtig søfartsby, med flere træskibsværfter, hvor der blev bygget sejlskibe til de store have. Sæt kajakken i ved roklubben eller lystbådehavnen og ro langs den sydlige kyst mod Ballebro. På sydsiden af fjorden passeres Enstedværket med Nordeuropas største kul- og oliehavn. Man skulle ikke lige tro det, men her er fjorden er op til 45 meter dyb, så du har masser af vand under kajakken! Efter cirka syv kilometer kommer du til Hesseltoft. Herfra sydøst mod halvøen Varnæs Hoved. Fortsæt ind i Alssund til færgestedet Ballebro. Fra Ballebro kan du fortsætte langs kysten til Sønderborg eller hold til venstre og ind i Augustenborg Fjord til Augustenborg havn.

Rundt om Als, 85 kilometer
Als rundt byder på masser af smuk natur, hvad enten man ro nord eller syd om øen. Denne tur tager dig nord om Als. Læg ud i Sønderborg og ro gennem Alssund, forbi Ballebro og mod Hellesø Klint hvor kystlandskabet er skabt af istidens tonstunge gletsjere. Ned langs østkysten, mod Fynshav, hænger  bøgetræernes kroner ud over stranden. Den gamle færgehavn i Mommark passeres og Als rundes ved Pøls Rev. Herfra kan du styre efter Kegnæs Fyr. Selve Kegnæs halvøen er forbundet til Als med en dæmning. Efter Kegnæs Fyr er næste sigtepunkt Sønderjyllands største by, Sønderborg. Ved indsejlingen til Alssund ligger Sønderborg Slot, havnefronten og byen. Efter Kong Christian X's bro har du på venstre side koncerthuset Alsion og på højre side Multikulturhuset som sammen med Hotel Alsik former Sønderborg nye havnefront. 

Friske vinde kan give ret store bølger på den nordvestlige kyst af Als og ved Pøls Rev. Vær opmærksom på færgerne ved Hardeshøj-Ballebro og Fynshav. Undervejs er der mange muligheder for at overnatte under åben himmel på kystnære overnatningspladser. Jeg anbefaler at du har erfaring med at ro på åbent vand, før du går i gang med denne tur!


Kom godt afsted
Tjek vejrudsigten. På Google Maps og Kraks søkort kan du "læse" farvandet og måle afstande. Hav altid en plan B med i planlægningen; alternativ rute, overnatningspladser og opsamlingssteder. Lad nogen på land kende din rute, og giv besked hvis du ændrer ruten. Pak kajakken med tørt tøj, et siddeunderlag og noget varmt at drikke.

Udgivet: 26.08.2020
Foto: Henrik Numelin og PR