SØNDERJYLLAND, VÆRD AT EROBRE

I 2020 er det 100 år siden Sønderjylland blev genforenet med Danmark. For den historisk interesserede kan det være turen værd, men Sønderjylland er meget andet end det.

Det er charmerende byer, smukt kystlandskab med marker, grønne skove og smalle lange fjorde. Langs kysten findes der små uberørte steder, store nok til at man kan lande med kajakken til en frokost- eller kaffepause.

Historien, kort
Danmark mistede Sønderjylland efter nederlaget ved Dybbøl i 1864 til Preussen, det senere Tyskland. Fra 1864 og til 1920 dannede Kongeåens rislende vande, grænsen mellem Danmark og Tyskland. Genforeningen af Sønderjylland med Danmark blev muliggjort af Tysklands nederlag i 1. verdenskrig. Ved folkeafstemningen i 1920 stemte borgerne i Nordslesvig (nuvær. Sønderjylland), for en genforening med Danmark. 

Smuglerruten
Turen i smuglernes kølvand kan starte i Haderslev Havn. Ro ud ad den 15 kilometer lange fjord. Fjorden er ikke synderlig bred, og derfor skal det blæse usædvanligt meget på langs af fjorden, før fjorden bliver "usejlelig". Ved fjordens udmunding holdes SØ ned mod Årøsund Lystbådehavn. Lige overfor ligger Årø. I perioden 1864-1920 var Årø tysk og der var en livlig trafik med smuglervarer, først og fremmest spiritus, som blev sejlet over til fastlandet af smuglere. Anderledes fredeligt er det i dag hbvor man kan nyde stilheden på øens campingplads. En tur Årø rundt er på cirka 12 km. Lokalkendte siger at der er store chancer for at møde både sæler og marsvin undervejs. 

Barsø Færge til Aabenraa, 20 kilometer
Gør klar på stranden ved Barsø færgeleje til en tur langs kysten og videre til Aabenraa Fjord. Er vejret til det, vil jeg anbefale at runde Barsø - eller måske gå i land på Barsø til en kop kaffe i Bars Kaffehus, cirka 100 meter fra havnen. På turen mod Aabenraa kan Skarrev være et andet passende pausested før de sidste kilometer ind gennem Aabenraa Fjord til Aabenraa og roklubbens bro

På dybt vand, 20 kilometer
Turen starter i Aabenraa, som i 1800-tallet var en vigtig søfartsby, med flere træskibsværfter, hvor der blev bygget sejlskibe til de store have. Læg i ved roklubben eller lystbådehavnen og ro langs den sydlige kyst mod Ballebro. På sydsiden af fjorden passeres Enstedværket med Nordeuropas største kul- og oliehavn. Man skulle ikke lige tro det, men her er fjorden er op til 45 meter dyb, så du har masser af vand under kajakken! Efter cirka syv kilometer kommer du til Hesseltoft. Herfra sydøst mod halvøen Varnæs Hoved. Fortsæt ind i Alssund til færgestedet Ballebro. Fra Ballebro færgested (obs færge) kan du vælge at fortsætte langs kysten til Sønderborg eller hold til venstre og ind i Augustenborg Fjord til Augustenborg havn.


Rundt om Als, 85 kilometer
Als rundt nyder på masser af flot natur, hvad enten man ro nord eller syd om. Denne tur er nord om Als. Læg ud i Sønderborg og nordpå gennem Alssund, forbi Ballebro mod Hellesø Klint. Det varierede kystlandskab er skabt af istiden tonstunge gletsjere. Ned langs østkysten mod Fynshav hvor bøgetræernes kroner hænger ud over stranden. Forbi Mommark (gl. færgehavn) inden Als rundes ved Pøls Rev. Herfra kan der sigtes Kegnæs Fyr. Selve Kegnæs halvøen er forbundet til Als med en dæmning. Du kan vælge at børe over dæmningen og ro ind i Lillehav eller ro naturskabt landtange. Når Kegnæs Fyr er passeret er næste sigtepunkt Sønderborg. Ved indsejlingen til Alssund ligger Sønderborg Slot og bagved selve Sønderborg by. Efter Kong Christian X's bro kan du på venstre side se Alsion og på højre side Multikulturhuset og Hotel Alsik som sammen former Sønderborg nye havnefront. 

Friske vinde kan give ret store bølger på den nordvestlige kyst af Als og ved Pøls Rev. Vær obs for færgerne ved Hardeshøj-Ballebro og Fynshav. Undervejs er der mange muligheder for at overnatte under åben himmel på kystnære overnatningspladser. Jeg anbefaler at du skal have erfaring med at ro på åbent vand, før du går i gang med denne tur!Kom godt afsted
Plan B
Tjek vejrudsigten. På Google Maps og Kraks søkort kan du "læse" farvandet og måle afstande. Hav altid en plan B med i planlægningen; alternativ rute, overnatningspladser og opsamlingssteder. Lad nogen på land kende din rute, og giv besked der, hvis du ændrer ruten. Pak kajakken med tørt tøj, et siddeunderlag og noget varmt at drikke.

Værd at vide
  • August og september er gode måneder til "Whale-watching" i Lillebælt og Sønderborg Bugt.
  • Markeringen af 100-året for Genforeningen fortsætter i 2021
  • Det sønderjyske kagebord består af 21 kager - syv bløde, syv tørre og syv hårde kager - serveres bl.a. på Den Gamle Kro i Gråsten
Udgivet: 26.08.2020
Foto: Henrik Numelin og PR