NÅR NATUREN KALDER


Når man skal, så skal man. Men må man? Det kommer nok som en overraskelse for mange, at man ikke bare lige må finde et sted i naturen, når man skal tisse...


”Reglen er, at man skal holde sig, hvis man er trængende på stranden, i skoven eller andre steder i naturen. Det er ikke anderledes, end hvis du på vej hjem fra byen en sen nattetime tisser op af en bygning. Det er lige så ulovligt at gøre det i naturen, og du risikerer at få en bøde. Så det er bare ud at spejde efter et toilet”, siger chefkonsulent i Friluftsrådet, Anker Madsen.

Men når man skal, så skal man jo. Så er der slet ikke noget at gøre, hvis det bare skal ske lige nu?

”Det er klart, at der jo ikke er nogen, der skal gøre i bukserne, hvis der opstår et akut behov for at besørge. Så vil jeg anbefale, at man finder sig et uforstyrret sted bag buske eller noget krat, og så gør det, man skal gøre. Men det er altså kun i absolut nødstilfælde, det er en løsning”, siger Anker Madsen, der også lægger vægt på, at når man har besørget i naturen, så skal efterladenskaberne enten graves ned eller dækkes til med grene og blade. Alternativt kan man gøre, som når man går tur med hunden og samle det op i en pose og smide det ud.

Dog kan der være formidlende omstændigheder. Blandt andet, når der er tale om børn.

”Hvis lille Ida på fem år skal, tisse, så skal hun altså tisse, og det kan nok gå, hvis ikke der er anden udvej. Det forulemper nok ikke ret mange. Men gå alligevel afsides og find et krat at sidde bag, opfordrer Anker Madsen, fra Friluftsrådet.

Man må færdes til fods på næsten alle danske strande. Og man har lov til at gå på stranden, hele døgnet rundt, hvor der er sand eller strandvegetation. På private strande skal der være mindst 50 meter til nærmeste beboelsesbygning, hvis man vil tage ophold. Der hvor vegetationen bliver til græs, er der kun færdselsret, hvis arealet kan betegnes som et udyrket areal, altså et areal der henligger som natur. Kilde: Naturstyrelsen

Udgivet 03-12-2022
Pressemeddelelse
Billede PR