SÅDAN VEDLIGEHOLDER DU DIN KAJAKVedligeholdelse af din kajak svarer til den pleje, du ville give din bil. Jeg vil dog anbefale dig at bruge maritime rensemidler og voksprodukter. 

Skyl din plast- eller glasfiberkajak efter turen, for at få saltet af kajakken, elastikker og liner. Har du en vandslange på stedet, spul vand op i finnekisten (småsten o.l.), giv roret en tur og til sidst cockpit og fodstøtter eller pedaler. Og glem ikke pagajen. Bagefter skal kajakken tørres af med en blød klud fx. et gammelt håndklæde. Nu er både kajak og pagaj klar til at lægge på plads.  

1-2 gange om året fortjener kajakken den helt store skønhedstur. Læg kajakken på et par bukke eller et bord. Vask hele kajakken i mild sæbe, skyl af med rigeligt vand og tør af. 

Kajakken er nu klar til polering, men hvorfor polere?

  • For at rense gelcoaten og fjerne de ridser der uundgåeligt kommer når kajakken bliver brugt
  • For at give gelcoaten et nyt beskyttende vokslag mod solens UV stråler og gøre kajakken blød, glat og lækker
Er det en glasfiberkajak skal glasfiberen rengøres med affedter. Bagefter, gåes glasfiberen efter. Ridser kan slibes væk med vandslibningspapir eller poleres med Autosol. Er der større skader i gelcoaten skal de repareres. Tør kajakken over og gnid kajakken ind i bådpolish. Lad polishen tørre en smule op inden der poleres af med en blød klud enten i hånden eller med en pudseskive monteret i en boremaskine. 

Plastkajakken skal behandles lidt anderledes. Ridser kan gøres mindre synlige ved opvarmning ved hjælp af en varmepistol. Og vær forsigtig. Varmepistolen må ikke være varmere end 250 gr. Plastkajakken kan blive blank og fin når den får en gang bonevoks, af den type man bruger til vinylgulve.

Er der mugpletter indvendigt i stuverum eller cockpittet, vask af med eddike, atamon eller rodalon. Evt. klistermærker fjernes med en varmepistol, limrester fjernes med rensebenzin på en klud.

Nu hvor kajakken er ren og tør, er der en god mulighed til at få smurt pedaler, finne og ror. Brug syrefri olie og smør det du kan nå og tør overskudende olie af. Inder kanten af lugerne smørres med en silikone stift. Er lugerne af naturligt gummi, skal du høre hvad kajakforhandleren vil anbefale. Tjek at rorlinerne ikke er slidte, og er de det, få dem skiftet.

Og så er der pagajen. Er det en fiberpagaj skal pagajen vaskes og bagefter have en gang bådpolish. En pagaj i ubehandlet træ, skal "tørres" den af med den ru side af en skuresvamp, tørres over med en klud inden pagajen påføres pagajolie. Lad olien side et øjeblik inden overskydende olie tørres af. 

Produkter til "kajakpleje" som voks, polish, affedter, fint sandpapir, silikonestift og pagajolie kan købes i den nærmeste Bauhaus, THansen, bådudstyrsbutik eller hos din kajakforhandler. 

Foto Henrik Numelin
12.02.2022