I KAJAK TIL DE HISTORISKE FÆSTNINGER UDENFOR KØBENHAVN



Kun en times roning fra København finder man de tre historiske fæstninger Trekroner, Middelgrunden og Flakfortet. Her kan du læse om deres fascinerende fortid og mulighederne for at besøge og overnatte på disse unikke steder.

Middelgrundsfortet 
Middelgrundsfortet blev bygget mellem 1890 og 1894, hvor Kongedybet og Hollænderdybet mødes nordøst for Københavns Havn. Bygningen kostede 9,1 millioner kr., en sum der svarer til prisen på Storebæltsbroen i dag. Fortet strækker sig over 50.000 m², hvilket gør det til verdens største søfort. Bygningen er konstrueret med overskudsjord fra opførelsen af Frihavnen.

Forsvaret forlod fortet i 1984 og i 2015 købte Det Danske Spejderkorps, støttet af A.P. Møller Fonden og Nordea, fortet og etablerede Ungdomsøen som et aktivitets- og udviklingscenter i samarbejde med spejderbevægelsen.

Hvis du sætter ud fra Margreteholmens havn er der cirka 5 kilometers åbent kryds over til Middelgrundsfortet. Havnen på forte har betonkajer, der er omkring 3 meter høje. I hver ende af kajerne er der lavere og hvor det er muligt at trække kajakkerne op. 

Det er gratis at bruge havnen for alle under 30 år, mens havnegebyret for de over 30 er 40 kr. per person for en kajak. Overnatning i eget telt koster 70 kr. per person, mens en shelterplads koster 105 kr. per person. Du kan også leje en blød seng i en sovesal for 140 kr. per person. Booking kan foretages online.

Flakfortet
Flakfortet er mindre end Middelgrundsfortet og dækker 32.000 m². Det blev bygget mellem 1910 og 1916 på et rev i Saltholm Flak. Fundamentet består af sænkekasser af jernbeton, som blev støbt på Lynetten og derefter bugseret ud og sænket på plads. Rundt om hele øen er der en ydermole, og fortbygningen er et imponerende to-etagers kompleks med lange gange og tunneller, der forbinder ammunitionsmagasiner, maskinhal og en kasernebygning, der kunne rumme cirka 550 mand.

Fortets opgave var, sammen med Middelgrundsfortet og Trekroner, at beskytte København mod angreb fra søsiden. Gennem tiden har Flakfortet været udstyret med forskellige typer kanoner, herunder fire tyske 105 mm luftværnskanoner fra Hanstholm og HAWK-raketbatterier under den kolde krig i 1960'erne.

Om sommeren er Flakfortet et populært mål for lystsejlere, og havnen er ofte fyldt med både. Mange besøgende nyder frokost eller middag i Flakfortets a la carte restaurant, der holder åbent fra slutningen af april til slutningen af september. Øen har desuden en lille havnekiosk. Flakfortets website

Trekroner
 
Trekroner blev bygget ved at sænke tre udtjente krigsskibe og fylde dem med sten. Under Første Verdenskrig var fortet bemandet med 750 soldater, men efter krigen mistede det, ligesom resten af Københavns befæstning, sin militære betydning og blev nedlagt.

I dag er Trekroner et offentligt tilgængeligt udflugtsmål i kort afstand fra København. Det er åbent i weekender og helligdage fra maj til september. Når du kommer dertil i kajak, anbefales det at lægge til højre for indsejlingen ved caféen for at undgå at være i vejen for kanalrundfarten. Caféen ligger i den røde Søndre fløj tæt ved bådbroen, hvor du kan nyde noget fra menuen eller medbringe din egen mad. Læs mere i folderen om Trekroner

Trafik
Farvandet udenfor Københavns Havn er meget trafikeret af både lystbåde og erhvervstrafik. Trekroner og Middelgrundsfortet er de mest "havkajakvenlige" af de tre søfæstninger. Det er værd at bemærke, at byggeriet af Lynetteholm foregår i den nordlige del af Københavns Havn, øst for Trekroner. Læs hvad København Havn skriver om farvandet og arbejdet derude.

Sjove facts

  • Navnet Trekroner stammer fra et af de orlogsskibe der blev sænket som fundament
  • Middesgrundsfortet har omkring 16.500 m2 underjordisk bygningsmasse
  • Flakfortets højeste punkt er 23 meter over havets overflade
  • En svensk murer faldt i betonen under bygningen af Middelgrundfortet og det siges han går igen i fortets mørke gange
Foto og kort: PR
25.06.2022