SÅDAN LAVER DU EN COWBOYREDNINGDet er vigtigt, at du er i stand til at redde dig selv op i kajakken igen, hvis du skulle kæntre. Cowboyredning er en rimelig enkel og sikker måde at komme op i kajakken. Se her hvordan du laver en cowboyredning.


Ved en cowboy-redning kravler den kæntrede roer op og derefter springer frem på sin kajak - ligesom man ville springe op på en hest! Før dette rykkes kajakken bagud, så du kan tage fat i stævnen, så kajakken kan blive tømt for vand. 

Inden du kravler op skal kajakken være retvendt med stævnen løftet, så du kan komme svinge dig op på agterdækket. Læg pagajen på tværs og brug den som støtte, mens du kravler op på agterdækket. Hold "lav profil", mens du kravler frem på kajakken, og lav måske et støttetag, når benene svinges ind.  

Værd at vide om rul. Havkajakkens historie går helt tilbage til inuitternes tid, hvor man byggede kajakker af træ eller knogler og noget skind. Inuitterne kunne ikke forlade deres kajakker på nogen måde, for hvis de først havnede i det iskolde vand, ville de dø. Det er derfor, det moderne menneske har lært sig at rulle i kajakkerne; så man altid kunne komme op igen på egen hånd. Teknikken er blevet udviklet og i dag er mere end 30 forskellige måder at rulle sin kajak på.
Kilde: Paulette Topsøe-Jensen, instruktør og havkajakvejleder i DGI

Uploaded: 02.08.2022/HN
Kilde: DGI