RUNDT OM RØSNÆS

Røsnæs Fyr, News Øresund, Johan Wessman






Oplev Røsnæshalvøen, Sjællands vestligste punkt, på en kajakruten "Rundt om Røsnæs".  

Overvældende natur

Røsnæs er en del af Danmarks Naturkanon, og halvøens smukke landskab og unikke natur har gjort den til et af Danmarks mest imponerende steder at besøge. Ved udvælgelsen til Naturkanoen blev der sagt om Røsnæs "Har du først været her, ved du, at det slet ikke nødvendigt at drage hverken sydover eller nord for landets grænser for at finde dit zen i naturen. Røsnæs byder på en overvældende og ikke så lidt dramatisk natur". 

Det helt specielle ved Røsnæs er halvøens to parallelle, men meget forskellige kyster. Den sydlige har stejle skrænter, mens nordkysten er mere flad. Fælles for begge kysterne er de forskellige stentyper, der vidner om at Røsnæs halvøen med stor kraft blev skubbet sammen og op under istiden for 17-18.000 år siden.

Naturen og faunaen er rig på Røsnæs, og du kan opleve store flokke af trækfugle såsom musvåger og tårnfalke om foråret og efteråret. I hele farvandet rundt om Røsnæs kan du spotte marsvin, og der er endda set sæler i området, selvom det er sjældent. Hvis du er interesseret i at fiske, så er der gode chancer for at fange havørred omkring Røsnæs fyr, især i de lyse sommernætter.

Røsnæs Fyr
Det hvide fyr, yderst på spidsen blev bygget i 1846, og herfra har man gennem tiderne med falkeblik spottet fjendtlige fartøjer i Kattegat. I dag er fyret Røsnæs et populært udflugtsmål, når man vil have et frisk pust af saltvand og havluft.

Nedenfor fyret, kun fem meter fra vandkanten, er der et lille shelter, bygget ind i skrænten. Det helt fantastisk, men ligger meget eksponeret! Nærmeste mulighed for at lande med kajakken er på sydsiden af odden, cirka 2-300 meter fra shelteret. En trappe fører fra stranden op til en lille café og til selve fyret. Mellem Røsnæs` spids og det lille minifyrtårn cirka 2 kilometer ude i SV retning ligger et stenrev med en vanddybde på cirka 2 meter. Det står ofte strømsø over revet, men det kan passeres med forsigtighed.

Vinlandet
Der er gode muligheder for at opleve Røsnæs med solen hængende højt på himlen, fordi halvøen får mindre regn og mere sol end gennemsnitligt i Danmark. Kombinationen af sol, vind og den salte luft har gjort Røsnæs´ sydvendte skråninger til et af Danmarks bedste områder at dyrke vin. Der ligger fire vingårde på Røsnæs, som årligt producerer cirka 50.000 flasker vin, svarende til en fjerdedel af al vinproduktion i Danmark. Rundvisning i vinmarkerne.

Overnatning?
Der er shelterpladser rundt om i hele området, som er til fri afbenyttelse (bortset fra nogle få privatejede) og kan bookes på www.udinaturen.dk 

Indkøbsmuligheder på Røsnæs
Du kan proviantere i Kalundborg eller i Dagli´Brugsen i Ulstrup. I aktivitetshuset på havnen i Nyby er der kaffeautomat og iskiosken Havkatten. Ved Røsnæs Fyr findes en lille café som er sommeråben.

Nyby Havn
Den hyggelige havn, på halvøens nordside, var oprindeligt en fiskerihavn med et auktionshus. I dag er det fritidsfiskere, vinterbadere og Røsnæs Havkajakklub, som spreder liv på Nyby havn. I aktivitetshuset kan man drikke kaffe og spise sin madbragte mad. Lige udenfor er der en lav bro og en fin rampe til isætning af kajakker. Det er et rigtigt godt udgangspunkt for havkajakture langs kysten.

Kajakruten "Rundt om Røsnæs"


















Kajakruten "Rundt om Røsnæs"
Røsnæshalvøens lange kyst giver fine muligheder for havkajakture, enten ud og tilbage til udgangspunktet eller en tur rundt om spidsen eller du kan ro til Gisseløre og Kalundborg. Hæftet "Rundt om Røsnæs" beskriver kajakrutens ni etaper, på tilsammen 51 kilometer, rundt om Røsnæs. Ruterne tager udgangspunkt fra Nyby Havn, og er både for begyndere og øvede. Dog kræver en runding af Røsnæs spidsen, at man er rutineret havkajakroer.

De ni turetaper er tegnet ind på et oversigtskort med tips på oplevelser langs kysten samt faktabokse med information om isætningssteder, vand, nærmeste madsted, overnatningsmuligheder med mere.

Hæftet er i A4 format, 60 sider samlet i spiralryg. Desværre er hæftet ikke trykt på vandfast papir og derfor ikke egnet til at tage med på turen. "Rundt om Røsnæs" koster 125 kr., og bestilles hos RUB.

Det er Røsnæs Udvikling- og Beboerforening (RUB), som står bag udgivelsen af "Rundt om Røsnæs" -  en pendant til "Røsnæs Rundt" som er en "grøn" oplevelsesguide. Hæftet, som er finansieret med 100.000 kr. fra Friluftsrådet, har været tre år undervejs. Holdet bag hæftet har gennemroet etaperne meter for meter.

Foto, Røsnæs Fyr, News Øresund, Johan Wessman
Kort, Rundt om Røsnæs