TUN I SIGTE


Tunen er vendt tilbage til Øresund efter at have været en meget sjælden gæst i mere end 50 år. Den blåfinnede tun er en af de største og hurtigste fisk i havet og en af verdens mest eftertragtede spisefisk.
 

Hvor kan du se tun
Der er  observeret tun i Øresund, særligt ude ved bøjerne, som deler den danske og svenske sejlrende. Et andet sted hvor der er set tun, er i den smalleste del af "tragten" mellem Helsingør og Helsingborg hvor tunen ynder at jage rundt mellem makrel og sild. Et tredje spot er i farvandet ude foran Hornbæk Plantage. Kører du til p-pladsen ved Nordre Strandvej, lige syd for Hornbæk, kan du nemt sætte kajakken i fra stranden, og måske være heldig at se en tun eller to derude.

Tunen overraskende stor, 200-400 kilo, nogle er endda op til cirka 700 kilo, og svømmer meget hurtigt, helt op til 80 kilometer i timen. Det bedste måneder for at se tun er august, september og oktober. Og størst sandsynlighed for at se tunene i helt stille vejr tidligt om morgenen eller om aftenen.

Hjælp DTU Aqua med oplysninger om tun i Danmark
DTU Aqua undersøger tunens tilstedeværelse i danske farvande, og hvorfor den er kommet tilbage efter at have været væk så længe. Alle kan bidrage til at kortlægge, hvor der er tun i danske farvande, og DTU Aqua opfordrer kajakroere til at indsende information, hvis de observerer en eller flere tun.

Hvis du ser tun i Øresund, eller andre danske farvande, vil DTU Aqua meget gerne høre fra dig. Send en sms til 21 31 58 14 eller en e-mail til professor Brian MacKenzie, DTU Aqua, med disse oplysninger
  • Foto og/eller video
  • Sted/position
  • Tidspunkt hvor du så tunen
  • Hvormange tun har du set og hvor store de var
  • Var der mulige byttedyr, som f.eks. sild, makrel eller hornfisk som sprang op af vandet i flugtforsøg.
Kilde og foto Øresundsakvariet