I KAJAK LANGS DEN DANSKE RIVIERA

Nordsjællands kyst, kendt som "den danske riviera", strækker sig fra Helsingør til Hundested med lange sandstrande, badebyer og små fiskerlejer. Om sommeren summer kysten af liv, mens vinteren er mere stille og giver mulighed for at have det hele for sig selv.

Set fra havkajakken
Set fra havkajakken glider kysten forbi endeløse sandstrande, kulørte badehuse og hyggelige fiskerlejer som lokker med is, kaffe og pause. Her og der mellem træer og klitter ses mondæne badehoteller og flotte sommerhuse. Om aftenen er der de smukkeste solnedgange, mens vandet bliver stille. Det er ikke svært at forstå, hvorfor ferieglade turister søger mod den danske riviera.

Den danske riviera er andet end badebyer
Langs kysten venter andet end bare udsigten. På klare dage kan man se både svenske Kullen og den lille Hesselø i horisonten. Begge virker tættere på, end de er.

Har du fiskestangen med, kan du få en ørred eller torsk på krogen til aftensmaden. Måske krydret med tang eller bær samlet på stranden eller i klitterne. Er du fugleinteresseret, så hold øje med himlen ved Gilbjerg Hoved og Spodsbjerg, hvor tusindvis af fugle passerer i forår og efterår.

Ud for Spodsbjerg ligger Hunderevet, et kunstigt stenrev, der tiltrækker fisk og forbedrer havmiljøet. Revet er markeret med gule bøjer. 

Kysten er levende og foranderlig. Bølger og vind æder sig ind på landet og underminerer kysten. Enkelte huse balancerer faretruende tæt på skrænterne. Gennem årene er der opført høfder og bølgebrydere som forsøger at holde havet i skak. 

I kajak langs den danske riviera
Nu er det din tur til at opleve den danske riviera. Turen kan deles op i tre overskuelige daagstogter – eller du kan ro hele strækningen fra Helsingør til Hundested over 2–3 dage, alt efter vejr, vind og hvor længe du vil blive hængende undervejs.

Fra Helsingør til Hornbæk og videre til Gilleleje, 21 kilometer
Tag til Helsingør og sæt kajakken i ved bådramperne foran Kajakklubben Krogens klubhus i Nordhavnen eller direkte fra "Gummistranden" på havnens nordside.

Efter et par friske pagajtag mod Hornbæk, forsvinder silhuetten af Kronborg bag dig. Nord for Helsingør passeres en række imponerende luksusvillaer som har glæde af den flotte havudsigt. Ved Ålsgårde stikker Langebro ud, bygget i 1892 af forvalteren på Aalsgaarde Teglværk, Preben Lange, populært badested for de lokaale. Den gule villa med splitflaget er Marineudkigsstation Hellebæk, hvorfra Søværnet året rundt holder et vågent øje med den ind- og udgående skibstrafik i Øresund. 

Kysten langs Hornbæk Plantage er temmelig stenet, så hold god afstand til land. De fire store betonklodser på stranden er kanonfundamenterne fra Hornbækbatteriet, som blev opført af tyskerne under anden verdenskrig. Kanonerne, som havde en rækkevidde på 18 kilometer, pegede ud over Øresund og skulle forhindre de allieredes krigsskibe i at sejle ind i Øresund og videre til Østersøen.

Snart dukker sejlbådenes mastetoppe op i Hornbæk Havn. Det lille fiskersamfund har udviklet sig til en rigtig badeby med strandpromenade, elegante badehoteller, strandbarer og butikker. Fiskeriet er stort set ophørt, til gengæld er havnen om sommeren fyldt til bristepunktet med lystbåde. På havnens østside har Hornbæk Kajakklub sit kajakoplæg og er et oplagt sted at lande med kajakken for lige at gå i land og strække benene.

Efter Hornbæk åbner kysten sig med stejle skrænter ved Horneby Sand. Stranden ved Dronningmølle breder sig ind i en af nordkystens smukkeste bugter, der strækker sig til pynten ved Villingebæk. Her erstattes sandet af sten, og ved Nakkehoved, ca. ½ km øst for fyret, ligger kystens eneste kystnære overnatningsplads (krævende landgang på store sten, vanskelig i bølger).

På Fyrbakken står Nakkehoveds to fyr: Vestre og Østre. De blev opført i 1772 på befaling af Christian 7. for at forhindre strandinger langs kysten. I dag er Østre Fyr slukket, mens Vestre Fyr stadig er i brug. Sammen med fyrene på Kullen og Kronborg leder det skibene sikkert ind i Øresund. Fyrmesterens hus rummer i dag både Fyrhistorisk Museum og en målestation for DMI.

Gilleleje er vokset op omkring havnen og er i dag Sjællands største fiskerihavn med omkring 15 aktive kuttere. Hver dag losser de deres fangst, som senere kan købes i en af fiskebutikkerne på havnen. Tag en slentretur gennem den gamle bydel, hvor små, velholdte fiskerhuse ligger tæt, kun adskilt af stengærder og blomstrende haver. På Museums Nordsjællands udstillinger i Skibshallerne og Fiskerhuset kan man opleve fiskeriets historie i Nordsjælland helt tilbage fra 1500-tallet.

Tisvildeleje til Liseleje og retur, 16 kilometer
Med sine badehoteller og farverige badehuse er Tisvildeleje indbegrebet af den danske riviera. Udviklingen tog fart i begyndelsen af 1900-tallet og fik for alvor vind i sejlene, da jernbanen kom til byen i 1924. Om sommeren summer "Lejet" af liv, når stranden, de små caféer og restauranter fyldes af både fastboende og ferieglade gæster. 

Selvom kysten ligger ubeskyttet, lykkedes det aldrig fiskerne at få samlet penge til at bygge en rigtig havn. I stedet blev der anlagt en lille mole, som giver læ og gør det nemt i dag at sætte kajakken i vandet.

Fra Tisvildeleje strækker kysten sig mere end 10 kilometer mod vest med brede sandstrande og et grønt bælte af nåletræer langs havet. Skoven, Tisvilde Hegn, blev plantet for at standse sandflugt og breder sig videre mod Melby Overdrev, ligger som et åbent, fredet hedeområde.

Bag en større stenhøfte dukker Liseleje frem og her kan man finde læ i den lille lavvandede bugt. Træk kajakken op på stranden og tag en pause på en af de små caféer eller ishuse, før du ror tilbage til Tisvildeleje. Byen har en afslappet stemning og er mindre travl end Tisvildeleje. 

Fra Lynæs rundt om Hundested og til Kikhavn, 14 kilometer
Lynæs ligger godt beskyttet af de høje skrænter og har et afslappet, maritimt miljø, hvor tiden synes at følge sit eget rolige tempo. Farvandet rundt om Lynæs er kendt som et af Danmarks bedste til kite- og windsurfing, men er også et godt udgangspunkt for en kajaktur ud mod Kattegat eller til Roskilde Fjord. Du kan sætte kajakken i fra den brede sandstrand foran Lynæs Surfcenter eller bruge Lynæs Kajakklubs bro i lystbådehavnen. 

Fra Lynæs følges kysten mod Hundested. Ved passage af havnen kan der være refleks sø fra molerne og bølger fra de små færger, der sejler i pendulfart over til Rørvig.

Hundested har udviklet sig fra en traditionel fiskerby til en kreativ oase med små gallerier, kunsthåndværkere, caféer, glaspuster og et lokalt ejet bryghus. En lav flydebro i den gamle fiskerihavn gør det nemt at lægge til, hvis du vil strække benene og se nærmere på det hele. 

Ude af havnen passeres badestranden Trekanten som er flankeret af kystskrænter og Hundested Skansen. Den blev bygget efter Englandskrigene (1809) og skulle, sammen med en lignende skanse ved Rørvig, forsvare indsejlingen til Isefjorden. 

Det 34 meter høje "bjerg" med den stejle skrænt ned til havet danner en markant placering for Spodsbjerg Fyr. Lige ved siden af fyret ligger huset, hvor den berømte polarforsker Knud Rasmussen (1879-1933) skrev sine rejseberetninger og oversatte inuitiske folkesagn mellem sine syv ekspeditioner til Grønland. Huset har en fantastisk udsigt over Kattegat, og er åbent for besøgende og giver en spændende indblik i hans liv og arbejde. 
  
Omkring 100 meter ud for Spodsbjerg ligger Hunderevet, et kunstigt anlagt stenrev som er blevet skabt for at forbedre havmiljøet. Revet er markeret med gule bøjer, Sæt farten ned og lad blikket glide over vandfladen – måske er der fisk at spotte mellem stenene.

Turens vendepunkt er Kikhavn, det ældste fiskerleje på nordkysten. Den stenede strand, hvor fiskerne engang trak deres både op, kan være noget af en udfordring at lande på med en kajak. Men i stille vejr kan det lade sig gøre. Den idylliske landsby med de gul- og hvidkalkede stråtækte gårde er fra den tid hvor fiskeriet var Kikhavns vigtigste erhverv.

Logistik

Særlige forhold
Vær opmærksom på at sværhedsgraden langs kysten kan variere i forhold til vindretning og vindstyrke. Turen følger den åbne kyst, hvor bølgerne let kan rejse sig i vestenvind og især mellem Rågeleje og Hundested er der langt mellem landinger og læ. Ved isætning fra strandene kan brændingen være en udfordring ved pålandsvind. 

Vidste du at
  • Mange af badebyerne langs kysten, som Tisvildeleje og Liseleje, har deres oprindelse som fiskerlejer, hvor navnet “leje” betyder liggeplads
  • Strandengene og kystområderne i Nordsjælland i dag er fredet natur med sjældne planter og ynglefugle
  • Navnet “Den Danske Riviera” blev første gang brugt i 1900-tallets turistbrochurer
Foto PR og Henrik Numelin
Kort Plotaroute