ØRESUND PÅ LANGSHer bliver der badet, fisket, spist og sejlet. Her skinner solen ekstra meget. Her er natur og arkitektur, parat til at bliver opdaget fra søsiden. 

Turen starter i Vedbæk og slutter i Helsingør. Og kan selvfølgelig gøres modsat, hvis det passer bedre i forhold til vind og vejr.

Vedbæk
Indtil sommerturismen for alvor gjorde sit indtog var fiskeriet hovederhvervet i Vedbæk. Fra det lille fiskerleje er der kun Fiskerhuset og Strandgården tilbage. Vedbæk havn stod færdig i 1919 og udvidet flere gange til den moderne lystbådehavn vi møder idag.

Du kan sætte kajakken i ved Vedbæk Kajakklubs lille bro. Eller fra sydstranden, hvor den engelske general Wellington i 1807 gik i land med sine  30.000 soldater og indledte det afgørende bombardement af København. Når du er klar i kajakken er det tid til at vende Vedbæk ryggen og sætte kursen mod nord.  


Whiskybæltet
Strækningen mellem Vedbæk og Rungsted kaldes for ”whiskybæltet”. Her findes nemlig Danmarks højeste gennemsnitsindkomster og ejendomspriser og nogle af de laveste skatteprocenter. Uden at være misundelig(!), kan man ro forbi og nyde synet af de mange eksklusive strandvejsvillaer med deres velplejede haver, swimmingpools og badebroer.

Rungsted
Lige syd for Rungsted havn ligger kajakklubbens gode broEr du til en pause, besøg Karen Blixen Museet eller gå en tur på havnen og se den imponerende flåde af store sejl- og motorbåde. Sid ind på en af de mange udeserveringer til en kop kaffe eller moules frites. Efter Rungsted ses Sophienberg, hvis flotte bygninger rigtig kommer til sin ret, når man kan sætte dem i perspektiv til omgivelserne ude fra havet. Lige før Nivåbugten ligger Mikkelborg Ishus, N 55° 54.804 E 012° 31.251, som har de største isvafler på kysten!

Afstikker til Hven
Fra Rungsted kan du gøre en afstikker til den svenske ø Hven. De stejle skråninger, nogle steder op til 40 meter høje, omslutter næsten hele øen. Du kan bruge den hvide S:t. Ibb's kirke ved Kyckbacken som pejlemærke. Hven har været beboet i årtusinder, og øen er rig på oldtidsminder. Der er en fin campingplads, med hytter ved Norreborg, på øens østside. Beregn cirka 2-3 timer til at ro over (cirka 8 kilometer) til Hven. Og gør det gerne i selskab med andre kajakroere. 


Nivåbugten
Mellem Rungsted og Nivå breder Øresund sig ind i Nivåbugten. Mange af de fuglearter, som passerer Danmark på træk, kan ses her, når de raster og sopper rundt og leder efter føde i det lave vand og på strandengene. Når vinden er i SØ er det flokke af kite-surfere som nyder vinden og de friske bølger. 

Den høje skorsten er Ringovnen ved Nivaagaard Teglværk som er den ældste bevarede cirkulære ovn i Danmark. Da produktionen var på sit højeste blev murstenene blev afskibet til byggerier i København fra molen ved Nivaaens udløb. De gamle teglgrave danner en naturlig ramme om Nivå Havn.  Længst inde i havnen ligger kajakklubben og deres behagelige lave flydebro.
 

Stop undervejs
Der er mange fine steder at holde pause undervejs. Sletten er et hyggeligt gammelt fiskerleje med mange velholdte stråtækte huse. På havnen ligger Sletten Kro, hvis du er til en gang god dansk frokost. Er du til en kunststop vil jeg anbefale at trække kajakken på land på stranden nord for Humlebæk havn eller brug Humlebæk Roklubs lave bro, hvis du ikke kan li' at få våde tæer. Her fra er der 2-300 meter til Louisiana, museet for moderne kunst.

Humlebæk opstod som fiskerleje i 1523. Fiskerhusene, som ligger på rad og række nord for havnen, kom til for cirkan 150 - 180 år siden. Selve Havnen blev bygget som en krigshavn i forbindelse med Englandskrigene 1807-1814. Og senere overtaget af de lokale fiskere. 

Mellem Humlebæk og Espergærde ligger Jarlens Grund, som er en offentlig strandpark med en bådebro, grillplads, vand og toiletbygning (oppe på skrænten). I en svæver vending kan man telte her (ikke lovligt).Espergærde havn  
I Espergærde har hyggestemningen erstattet fortidens fiskeritravlhed. Om sommeren er havnen er fyldt til kajkanten med lystbåde i alle størrelser. Fiskehandleren er blevet til en helårsåben fiskecafé med udeservering og den brune havneknejpe til et italiensk pizzaeria og iscafé. Hyggeligt er her i hvert fald. Du kan lande på den gode sandstrand lige syd for havnen. 

På stranden mellem Skotterup og Snekkersten er bevaret Snekkersten fiskernes sorttjærede redskabsskure og stejlepladsen med tjærelad, ophalingsspil og en reberbane hvor de fremstillede alt det tovværk de skulle bruge til deres fiskegarn og ruser.

Kystens Perle
Udfor det tidligere Hotel Kystens Perle, ligger der en kæmpe vandreblok, efterladt af istidens bræer. Det fortælles at vikingerne brugte stedet som ankerplads og det har givet Snekkersten sit navn; Snekke = vikingeskib og sten = snekkestenen. På stenene udfor "perlen" ligger der somme tider sæler og nyder solen og den forbipasserende trafik!Kulturbyen Helsingør
Fremme i Helsingør listes kajakken ind til roklubbens bro, som ligger lige nord for Trykkerdammens Bådlejning. Når kajakken er rigget af, vil jeg anbefale at besøge Kronborg slot, det spektakulære søfartsmuseum og Øresundsakvariet, som sammen med Kulturværftet er det nye kulturturistcentrum i Helsingør.

Videre langs Kattegatskysten
Færgetrafikken ved Helsingør er tæt, så man skal være en meget rutineret kajakroer for at ro forbi havnen og Kronborgpynten. Alternaivt kan du trille kajakken, på din kajakvogn, over til lystbådehavnen og på den måde runde Kronborg og fortsætte turen videre langs Kattegatskysten til Hornbæk, Gilleleje og Hundested. 


Overnatningsmuligheder
  • Kystnære primitive overnatningspladser ved Nivå Strandpark, Lave Skov og Egebæksvang, se beskrivelser og GPS koordinater på Naturstyrelsens hjemmeside
  • Campingpladser i Charlottenlund, Nivå og Helsingør
Værd at vide
  • Strømmen er som regel svagt nordgående og uden betydning for en kajakfærd
  • Kysten er mest udsat (bølger og vind) når vinden kommer fra S og SØ.
  • Der er ca. 1-2 km vej fra havnene til nærmeste indkøbssted.
  • De fleste havne har slæbesteder eller lave broer hvor kajakken kan søsættes og langtidsparkeringsmuligheder i nærheden.
  • Bus 388 kører på Strandvejen mellem Helsingør og Rungsted.
  • Øresund er et af verdens mest trafikerede farvande - ca. 40.000 skibe om året sejler gennem sundet på vej til eller fra Østersøen.
Redigeret 15.12.2019