ØRESUND PÅ LANGSHer skinner solen ekstra meget på en hed sommerdag. Her bliver der badet, fisket, spist og sejlet. Her er kultur og arkitektur, parat til at bliver opdaget fra søsiden. Det er ikke for ingenting, at Øresundskysten kaldes for Den Danske Riviera!

Turen starter i Vedbæk og slutter i Helsingør. Og kan selvfølgelig gøres modsat, hvis det passer bedre i forhold til vind og vejr.

Vedbæk
Indtil sommerturismen gjorde sit indtog var fiskeriet hovederhvervet i Vedbæk. Fra det lille fiskerleje er der kun Fiskerhuset og Strandgården tilbage. Vedbæk havn er fra 1919 og udvidet flere gange til en moderne lystbådehavn

Du kan sætte kajakken i ved Vedbæk Kajakklubs lille bro. Eller fra sydstranden,  samme strand hvor den engelske general Wellington i 1807 gik i land med sine  30.000 soldater og indledte det afgørende bombardement af København. Når du er klar er det tid til at vende Vedbæk ryggen og sætte kursen mod nord.  


Whiskybæltet
Strækningen mellem Vedbæk og Rungsted kaldes for ”whiskybæltet”. Her findes nemlig Danmarks højeste gennemsnitsindkomster, højeste ejendomspriser og nogle af de laveste skatte procenter. Uden at være misundelig(!), kan man ro forbi og nyde synet af de mange eksklusive strandvejsvillaer med deres velplejede haver, swimmingpools og badebroer.

Rungsted
Lige syd for Rungsted havn ligger kajakklubben med en god bro. Er du til en pause, besøg Karen Blixen Museet eller gå en tur på havnen og se den imponerende flåde af store sejl- og motorbåde. På midtermolen er der butikker og udeserveringer bl.a. Fiskerikajen som serverer fish and chips. På turen mod Nivåbugten kan du ligge ind ved Mikkelborg Ishus, N 55° 54.804 E 012° 31.251

Hven
Er vejret godt kan du se Hven og den hvide kirke på skrænten over Kyrkbacken havn. Og midt på øen,kirketårnet hvor Tycho Brahe har fået sit museum. Der er en fin campingplads, med hytter på øens østside. Beregn cirka 2-3 timer til at ro over (cirka 8 kilometer) til Hven. Og gør det gerne i selskab med andre kajakroere. 


Nivåbugten
Mellem Rungsted og Nivå breder Øresund sig ind i Nivåbugten. Mange af de fuglearter, som passerer Danmark på træk, kan ses her, når de raster og søger føde i det lave vand og på strandengene. Når vinden er i SØ er det flokke af kite-surfere som nyder vinden og de friske bølger. 

Den høje skorsten er Ringovnen ved Nivaagaard Teglværk som er den ældste bevarede cirkulære ovn i Danmark. Murstenene fra teglværket blev afskibet til København fra molen  ved Nivåens udløb. De gamle teglgrave danner nu den naturlige rammen om Nivå Havn.  Længst inde i havnen ligger kajakklubben og deres behagelige lave flydebro.
 

Stop undervejs
Der er mange fine steder at holde pause undervejs. For et eksempel ved Louisiana,  museet for moderne kunst. Gå i land på stranden nord for Humlebæk havn eller brug Humlebæk Roklubs lave bro, hvis du ikke kan li' at få våde tæer.  

Humlebæk opstod som fiskerleje i 1523. Selve Havnen blev bygget som en krigshavn i forbindelse med Englandskrigene 1807-1814. Og senere overtaget af de lokale fiskere. Fiskerhusene, som ligger på rad og række nord for havnen, kom til for cirka 150-170 år siden.

Mellem Humlebæk og Espergærde ligger Jarlens Grund, en offentlig strandpark med en bådebro, grillplads, vand og toiletbygning (oppe på skrænten). I en svæver vending kan man telte her.Espergærde havn  
I Espergærde har hyggestemningen har erstattet fortidens fiskeritravlhed. Havnen er fyldt til kajkanten med lystbåde i alle størrelser. Fiskehandleren er blevet til en helårsåben fiskecafé med udeservering og den brune havneknejpe til en italiensk iscafé! Hyggeligt er her i hvert fald. Du kan lande på den gode sandstrand syd for havnen. 

På stranden mellem Skotterup og Snekkersten ses fiskernes, sorttjærede skure og stejlepladsen med tjærelad, ophalingsspil og reberbane hvor al tovværk blev fremstillet.  

Kystens Perle
Ved Kystens Perle, ligger der en kæmpe vandreblok, efterladt af istidens bræer. Det fortælles at vikingerne brugte stedet som ankerplads. Og det har givet Snekkersten sit navn; Snekke = vikingeskib og sten = snekkestenen. På stenene udfor "perlen" ligger der somme tider sæler og nyder solen!Kulturbyen Helsingør
Fremme i Helsingør kan du liste kajakken ind til roklubbens bro, som ligger lige syd for Scandlines opmarchareal og Trykkerdammens Bådlejning. Når kajakken er rigget af, kan jeg anbefale dig at besøge Kronborg slot, det spektakulære søfartsmuseumog Øresundsakvariet, som sammen med Kulturværftet er det nye kulturturistcentrum i Helsingør.

Videre langs den danske riviera
Færgetrafikken ved Helsingør er tæt, så man skal være en meget rutineret kajakroer for at ro forbi havnen og Kronborgpynten. Alternaivt kan du trille kajakken, på din kajakvogn, over til lystbådehavnen og på den måde runde Kronborg og fortsætte turen videre langs den danske riviera til Hornbæk, Gilleleje og Hundested. 


Overnatningsmuligheder
  • Kystnære overnatningspladser ved Nivå Strandpark, Lave Skov og Egebæksvang, se beskrivelser og GPS koordinater på Naturstyrelsens hjemmeside
  • Campingpladser i Charlottenlund, Nivå og Helsingør
Værd at vide
  • Strømmen er som regel svagt nordgående. 
  • Kysten er mest udsat (bølger og vind) når vinden kommer fra S og SØ.
  • Der er ca. 1-2 km fra havnene til nærmeste indkøbssted.
  • De fleste havne har slæbesteder eller lave broer hvor kajakken kan søsættes samt langtids-parkeringsmuligheder i nærheden.
  • Bus 388 kører på Strandvejen mellem Helsingør og Rungsted.
  • Øresund er et af verdens mest trafikerede farvande - ca. 40.000 skibe om året sejler gennem sundet på vej til eller fra Østersøen.
Redigeret 15.12.2019