ØRESUND PÅ LANGS

En tur på langs af Øresund forbi idylliske fiskerlejer, mondæne lystbådehavne og kultur der skal opleves

Turen starter i Vedbæk og slutter i Helsingør. Og kan selvfølgelig gøres modsat, hvis det passer bedre i forhold til vind og vejr.

Vedbæk
Havnen ligger på et sted, hvor sildefiskeriet fra middelalderen og frem til slutningen af 1800-tallet var hovederhverv for nogle få familier, som trak deres både op på stranden. Omkring første verdenskrig fandt de lokale og landliggerne sammen om at finansiere en havn. Vedbæk havn stod færdig i 1919 og er moderniseret flere gange bl.a. med de iøjnefaldende sortbejdsede bygninger. 

Du kan sætte kajakken i ved Vedbæk Kajakklubs lille bro. Eller fra sydstranden, hvor den engelske general Wellington i 1807 gik i land med sine  30.000 soldater og indledte det afgørende bombardement af København. Når du er klar i kajakken er det tid til at vende Vedbæk ryggen og sætte kursen mod nord.  


Whiskybæltet
Det er bestemt ikke for ingenting at strækningen mellem Vedbæk og Rungsted kaldes for ”whiskybæltet”. Her findes Danmarks højeste gennemsnitsindkomster pr. indbygger og nogle af de højeste ejendomspriser, materialiseret i  eksklusive strandvejsvillaer med velplejede haver, skønne swimmingpools og badebroer der strækker sig ud i Øresund.

Rungsted
Lige syd for Rungsted havn ligger kajakklubbens gode bro. Havnen er et charmerende mix af butikker, restauranter og sejlklubber. Sid ind på en af de mange udeserveringer til en kop kaffe eller en gang moules frites. Havnens historie går tilbage til 1300-tallet som anløbssted og fiskerleje.

Over for havnen ligger forfatteren Karen Blixens fødehjem Rungstedlund, som i dag fungerer som museum. Den blændende hvide "bygning" nord for Rungsted er Sophienberg, tidligere et kongeligt lystslot, som efter en meget omskiftelig tilværelse i dag er kursusejendom.

På kanten af Nivåbugten ligger Mikkelborg Ishus, N 55° 54.804 E 012° 31.251, som har de største isvafler på Øresundskysten! 
Åbent hver dag fra kl. 12 til kl. ca. 20.30 - måske tidligere hvis vejret er kedeligt. 

Afstikker til Hven
Fra Rungsted kan du gøre en afstikker til den svenske ø Hven. Den hvide S:t. Ibb's kirke ved Kyckbacken er et fint pejlemærke. Hven's stejle skråninger, er nogle steder op til 40 meter høje, og omslutter næsten hele øen. Der ligger en fin campingplads med hytter, ved Norreborg, andre overnatningsmuligheder kan søges her. Beregn cirka 2-3 timer til at ro de cirka 8 kilometer over  til Hven. Og gør det gerne i selskab med andre kajakroere. 


Nivåbugten
Mellem Rungsted og Nivå breder Øresund sig ind i Nivåbugten. Mange af de fuglearter, som passerer Danmark på deres vej til Sydeuropa, holder rast på strandengene mens de sopper rundt i det lave vand efter føde. Når vinden er i sydøst er det flokke af kite-surfere som nyder vinden og de friske bølger. 

Den høje skorsten er Ringovnen ved Nivaagaard Teglværk, Danmarks ældste bevarede cirkulære ovn. Da produktionen var på sit højeste, blev murstenene afskibet fra molen, ved Nivaaens udløb, til byggerier i blandt andet København. De gamle teglgrave danner er naturligt bassin for Nivå Havn.  Længst inde i havnen ligger Nivaa Kajakklub´s klubhus og en behagelig lave flydebro.

Stokroser og stråtækte fiskerhuse
I Sletten ligger de hyggelige velholdte stråtækte fiskerhuse omkring en mindre havn. På havnen er der stadig tre aktive fiskere, og så er her fiskehandel, isbod, bådeværft og Sletten Kro (jeg kan anbefale deres frokost). Mellem Sletten og Humlebæk ændrer terrænet sig fra at være fladt med strande, til høje skrænter med store strandvejsvillaer på toppen og private badebroer forneden.
 Fiskeridyl og moderne kunst
Lige neden for kunstmuseet Louisiana ligger Humlebæk havn med de gamle fiskehuse på række langs stranden. Træk kajakken på land i den lille bugt nord for havnen eller brug Humlebæks Roklubs lave bro, hvis du ikke kan li at få våde tæer. Det er oplagt at stoppe her og kombinere en frokost med et besøg og en frokost på LouisianaHumlebæk havn blev egentlig anlagt som kanonbådshavn i forbindelse med Englandskrigene 1807-1814. Der blev desuden opsat et kanonsbatteri for at sikre havnen.  

Mellem Humlebæk og Espergærde ligger Jarlens Grund, en offentlig strandpark med en bådebro, grillplads, vand og toiletbygning. I en svæver vending kan der overnattes i telt her - men det er ikke lovligt. Forsæt langs kysten, hvor Tibberup Mølle står og troner i landskabet på sin egen lille forhøjning.Hyggestemning i Espergærde havn  
I Espergærde har hyggestemningen for længst erstattet fortidens fiskeritravlhed. Fiskehandleren er blevet til en helårsåben fiskecafé med udeservering og den brune havneknejpe til et italiensk pizzaeria og iscafé. Om sommeren er havnen er fyldt til kajkanten med lystbåde, mens de lokale sidder på bænkene og nyder udsigten til svenskekysten. Hyggeligt er her i hvert fald. Du kan lande på den gode sandstrand syd for havnen. 

Skotterup
På stranden udfor Egebæksvang er bevaret fiskernes sorttjærede redskabsskure og stejlepladsen med tjærelad og en reberbane hvor fiskerne fremstillede alt det tovværk de skulle bruge til fiskegarn og ruser. I Skotterup, bag det store piletræ, ligger Øresundskystens eneste kystnære indkøbsmulighed - Skotterup købmanden som hr ALT, undtagen udsolgt.

Snekkersten
Endnu et fiskerleje. Inderst i Snekkersten Havn ligger en flåde af sorttjærede smakkejoller, som er den type joller, fiskerne brugte på Øresund. De fleste af jollerne, blev bygget på bådebyggeriet, der nu er havnekontor og sommeråben café. 

Kystens Perle
Udfor det tidligere prominente Hotel Kystens Perle, ligger der en kæmpe vandreblok, efterladt af istidens bræer. Det fortælles at vikingerne brugte stedet som ankerplads og det har givet Snekkersten sit navn; Snekke = vikingeskib og sten = snekkestenen. På stenene udfor "perlen" kan man møde sæler som nyder solen og den forbipasserende trafik af sejl- og motorbåde.
Kulturbyen Helsingør
I Helsingør kan kajakken listes forsigtigt ind til roklubbens bro, som ligger lige syd for færgehavnen. Når kajakken er rigget af, vil jeg anbefale at besøge Kronborg slot, det spektakulære søfartsmuseum og Øresundsakvariet, som sammen med Kulturværftet er det nye kulturturistcentrum i Helsingør. Har du brug for lidt Rigabalsam eller en sukkertop, besøg Skibsklarerergaarden i Strandgade.

Videre langs Kattegatskysten
Færgetrafikken ved Helsingør er intensiv, så man skal være en meget rutineret kajakroer for at ro forbi færgehavnen, Kronborgpynten og Nordhavnen. Alternaivt kan du trille kajakken, på din kajakvogn, over til lystbådehavnen (ca. 2.000 meter) og fortætte langs Kattegatskysten til Hornbæk, Gilleleje og Hundested. 


Overnatningsmuligheder
  • Kystnære primitive overnatningspladser ved Nivå Strandpark, Lave Skov og Egebæksvang, se beskrivelser og GPS koordinater på Naturstyrelsens hjemmeside
  • Campingpladser i Charlottenlund, Nivå og Helsingør
Indkøbssteder
  • Købmanden i Skotterup er eneste kystnære indkøbsmulighed
  • Nærmeste indkøbsmuligheder langs kysten, er mellem 1-2.000 meter fra kysten
Startsted og parkering
  • De fleste havne har slæbesteder eller lave broer hvor kajakken kan søsættes og langtidsparkeringsmuligheder i nærheden
  • Bus 388 kører på Strandvejen mellem Helsingør og Rungsted
Værd at vide
  • Strømmen er som regel svagt nordgående og uden betydning for en kajakfærd
  • Kysten er mest udsat når vinden kommer fra syd og sydøst
  • Øresund er et af verdens mest trafikerede farvande - ca. 40.000 skibe om året sejler gennem sundet på vej til eller fra Østersøen
Foto: Tine Uffelmann, Henrik Numelin og PR
Kort: PR
Udgivet: 26.09.2015
Opdateret: 15.12.2015 og 20.03.2021