ØRESUND PÅ LANGSOplev den elegante Øresundskyst fra søsiden. Se de mondæne strandvejsvillaer, de yndige fiskerhuse, ro ind i de hyggelige havne. Træk kajakken op på strandene og gå på oplevelse, besøge et museum eller spise en is.

Denne tur starter i Vedbæk og slutter i Helsingør. Og kan selvfølgelig gøres i modsat retning, hvis det passer bedre i forhold til vind og vejr og eventuel transport.

Vedbæk
Vedbæk var i middelalderen bare et sted på stranden hvorfra fiskerne sejlede ud til sildefiskeriet på Øresund. Omkring første verdenskrig fandt de lokale og landliggerne sammen om at finansiere og bygge en havn med plads til fiskenes kuttere og landliggernes lystbåde. Havnen var færdig i 1919 og er blevet udvidet flere gange, senest med de iøjnefaldende sortbejdsede bygninger. 

Du kan sætte kajakken i fra sydstranden, samme strand som den engelske general Wellington i 1807 gik i land med sine  30.000 soldater og indledte det afgørende bombardement af København eller Vedbæk Kajakklubs bro i havnen. Når du er klar i kajakken, er det tid til at vende Vedbæk ryggen og sætte kursen mod nord.  


Whiskybæltet
Det er ikke for ingenting at strækningen mellem Vedbæk og Rungsted kaldes for ”whiskybæltet”. Her findes Danmarks højeste gennemsnitsindkomster pr. indbygger og de højeste ejendomspriser, materialiseret i eksklusive palæer og strandvejsvillaer med velplejede haver, skønne swimmingpools og badebroer der strækker sig langt ud i Øresund.

Rungsted
Indtil 1800-tallet var området omkring den nuværende havn et lille samfund bestående af folk knyttet til de store gårde Rungstedgård og Rungstedlund samt nogle fiskere. Omkring århundredeskiftet stoppede dampskibene, som sejlede langs Øresund her. Den lille mole blev til Rungsted havn med en blanding af tøjbutikker, caféer, restauranter og maritime klubber. Sid ind på en af de mange udeserveringer til en gang moules frites eller en kop kaffe. Lige syd for havnen holder Rungsted Kajakklub til med nyt klubhus og fin kajakbro.

Rungstedgaard, lige overfor havnen, er idag kursusejendom og nabo til Karen Blixens fødehjem Rungstedlund som er et museum om forfatterens liv. Lidt nord for havnen kan du ikke undgå at se den smukke bygning - det er Sophienberg, tidligere et kongeligt lystslot.

På kanten af Nivåbugten ligger Mikkelborg Ishus, N 55° 54.804 E 012° 31.251, som praler af at lave de største isvafler på Øresundskysten - prøv selv. Du kan trække din kajak op på stranden.  Der er å
bent, i sommersæsonen, hver dag fra kl. 12 til kl. ca. 20.30.  

En afstikker til Ven
Fra Rungsted kan du gøre en afstikker til den svenske ø Ven. Brug den hvide S:t. Ibb's kirke ved Kyckbacken som pejlemærke. Ven's karateriske stejle skråninger, er nogle steder op til 40 meter høje, og ses flere steder på øen. Der ligger en fin campingplads med hytter, ved Norreborg, andre overnatningsmuligheder kan søges her. Beregn cirka 3 timer til at ro de cirka 8 kilometer over til Ven. Og gør det gerne i selskab med andre kajakroere. 


Nivåbugten
Mellem Rungsted og Nivå breder Øresund sig ind i Nivåbugten. Mange af de fugle, som er på vej til  Sydeuropa eller Skandinavien, holder pause på strandengene mens de sopper rundt i bugtens lave vand efter føde. Når vinden er i sydøst er det flokke af kite- og windsurfere som nyder pålandsvinden og bølgerne som presser sig ind i bugten.

Den høje skorsten, som du kan se, er Ringovnen ved Nivaagaard Teglværk, Danmarks ældste bevarede runde ovn. Da produktionen var på sit højeste, blev titusindvis af mursten sejlet med skib fra molen, ved Nivaaens udløb, ind til de mange byggerier i København. De gamle teglgrave danner nu et naturligt bassin for Nivå Havn. Længst inde i havnen ligger Nivaa Kajakklub´s klubhus og en behagelig lav flydebro. Er det her du er sulten, så er der bordebænkesæt, grillpladser og to spisesteder.

Havneidyl i Sletten 
Her ligger velholdte og hyggelige stråtækte fiskerhuse side om side ned til havnen. Modsat andre Øresu ndshavne er her stadig aktive fiskere med deres fiskekuttere som holder liv i bådeværftet og en fiskehandler. Lystsejlerne, både danske og svenske kommer tilsejlende for at spise på Restaurant Sletten, en restaurant på Michelin niveau. I Foreningshusets have har Sletten Havkajakklub sit kajakoplæg med cirka 30 havkajakker. Mellem Sletten og Humlebæk er der udsigt til de store strandvejsvillaer oppe på kystskrænten. 
 Humlebæk havn og Louisiana
Det er oplagt at stoppe her og  trække kajakken op på stranden i den lille bugt nedenfor Humlebækfiskernes velholdte hvidkalkede huse. Der er bordebænkesæt på havnen med både sol og skygge. På bakken over havnen liger kunstmuseet Louisiana og frister til et besøg eller Årstiderens hyggelige gårdcafé cirka 1.000 meter fra havnen.

Humlebæk havn blev egentlig anlagt som kanonbådshavn i forbindelse med Englandskrigene 1807-1814. Og der blev bygget et kanonbatteri for at beskytte havnen med samt fisker- og kanonbådene. Den krigen var ovre overtog Humlebækfiskerne havnen.

Mellem Humlebæk og Espergærde havne ligger Jarlens Grund, som er en offentlig strandpark med en bådebro, grillplads, vand og toiletter. I en svæver vending kan der overnattes i telt her - det er ikke lovligt, men. Forsæt langs kysten til Espergærde.Hyggestemning i Espergærde havn  
I Espergærde har hyggestemningen for længst erstattet fortidens fiskeritravlhed. Fiskehandleren er udvidet til en helårsåben fiskecafé med udeservering og den brune havneknejpe er blevet til et italiensk pizzaeria. Om sommeren er havnen er fyldt til kajkanten med lystbåde, turister som en går tur på havnen og nyder udsigten, mens de lokale sidder på bænkene og nyder hele sceneriet. Hyggeligt er her i hvert fald. Du kan roligt lande på den gode sandstrand lige syd for havnen. 

Skotterup
På stranden udfor Egebæksvang ses fiskernes sorttjærede redskabsskure, stejlepladsen med tjærelad og en reberbane hvor fiskerne dengang fremstillede alt det tovværk de skulle bruge til deres fiskegarn og tovværk på deres joller. I Skotterup er der mulighed for at proviantere hos Øresundskystens eneste kystnære indkøbsmulighed - Skotterup købmanden som har alt - undtagen udsolgt!

Smakkejoller i Snekkersten 
Snekkersten havn ligger omgivet af charmerende hvide villaer med sorte tagsten og lave strætækte fiskerhuse. I havnen har en lille flåde af sorttjærede smakkejoller hjemme, samme type som Øresundkystens fiskere brugte til silde- og bundgangsfiskeriet. De fleste af smakkejollerne, du ser, er blevet bygget inde på bådebyggeriet, der nu er havnekontor og sommeråben café.  

Kystens Perle
I strandkanten udfor det tidligere Hotel Kystens Perle, ligger der en kæmpe vandresten, som istiden har  efterladt. Det fortælles at vikingerne brugte stedet som ankerplads og det er stenen som har givet Snekkersten sit navn. Altså snekke = vikingeskib og sten = snekkestenen. På stenene udfor "perlen" kan man være heldig at møde sæler som nyder solen og den forbipasserende trafik af sejl- og motorbåde.
Kulturbyen Helsingør
I Helsingør kan kajakken listes forsigtigt ind til roklubbens bro, som ligger lige syd for færgehavnen. Når kajakken er rigget af, vil jeg anbefale dig at besøge Kronborg slot, det spektakulære søfartsmuseum og Øresundsakvariet, som sammen med Kulturværftet er det nye kulturturistcentrum i Helsingør. Har du brug for lidt Rigabalsam eller en skibsøl til at styrke dig på inden den videre tur, kig indenfor i Skibsklarerergaarden i Strandgade.

Videre langs Nordkysten
Færgetrafikken ved Helsingør er intensiv, så man skal være en rutineret kajakroer for at ro forbi færgehavnen, Kronborgpynten og Nordhavnen. Alternaivt kan du læsse kajakken på bilen eller trille kajakken, på din kajakvogn, over til lystbådehavnen (ca. 2.000 meter) sætte i der  og fortætte langs Nordkysten til Langebro, Hornbæk, Gilleleje og Hundested. 


Øresund på langs
Overnatning
  • Kystnære overnatningspladser ved Nivå Strandpark, Lave Skov og Egebæksvang, se beskrivelser og GPS koordinater på Naturstyrelsens hjemmeside
  • Campingpladser i Charlottenlund, Nivå og Helsingør
Indkøbssteder
  • Købmanden i Skotterup, eneste kystnære indkøbsmulighed
  • Indkøbsmuligheder langs kysten ligger mellem 1-2.000 meter fra kysten
Startsted og parkering
  • På de fleste havne er der slæbesteder eller lave broer hvor kajakken kan søsættes og   langtidsparkeringsmuligheder lige i nærheden
Værd at vide
  • Strømmen er som regel svagt nordgående og uden betydning for en kajakfærd
  • Kysten er mest udsat når vinden kommer fra syd og sydøst
  • Øresund er et af verdens mest trafikerede farvande - ca. 40.000 skibe om året sejler gennem sundet på vej til eller fra Østersøen
  • Bus 388 kører på Strandvejen mellem Rungsted og Helsingør og kan benyttes hvis du skal tilbage til fx Vedbæk efter bilen
Foto: Tine Uffelmann, Henrik Numelin og PR
Kort: PR