OP LANGS ØRESUNDKYSTEN



























Oplev Øresundskysten fra kajakken, se de mondæne strandvejsvillaer, glid ind i et af de hyggelige fiskerlejer, tag en kulturpause ved Karen Blixens museum eller besøg kunstmuseet Louisiana og se til sidst det imponerende søfartsmuseum i Helsingør, bygget i en tørdok.

Øresund betyder "det smalle farvand ved den grusede strandbred" og strækker sig 118 kilometer fra Kattegat til Østersøen. Ved Helsingør er der kun fire kilometer over til Sverige – og den største dybde på 40 meter.

Sundet er mere end en smuk kyststrækning. Det er en travl søvej, et historisk flugtrute og et sted, hvor natur og kultur mødes. Selv kunstmuseet Louisianas placering hænger sammen med en gammel historie om statsstøttet pirateri og stormagtspolitik.

Nu starter vi Vedbæk og ror op langs Øresundskysten og slutter i Helsingør. Selvfølgelig kan man også starte i Helsingør, hvis det passer bedre i forhold til vind og vejr og eventuel retur transport.

Vedbæk
I middelalderen var Vedbæk bare et sted på stranden hvorfra fiskerne sejlede ud til fiskepladserne på Øresund. De var først omkring første verdenskrig at de lokale fiskere og landliggerne fandt sammen om at finansiere og bygge en havn til fiskernes joller og landliggernes lystbåde. Havnen var færdig i 1919 og er blevet udvidet flere gange, senest med de iøjnefaldende sortbejdsede bygninger. 

Du kan sætte kajakken i fra Sydstranden – den samme strand, hvor den engelske general Wellington i 1807 gik i land med 30.000 soldater for at indlede bombardementet af København. Foretrækker du en mere rolig start, kan du i stedet bruge Vedbæk Kajakklubs bro i havnen. Når kajakken er i vandet, er det tid til at vende Vedbæk ryggen og sætte kurs mod nord.


Whiskybæltet
Det er ikke for ingenting at kyststrækningen mellem Vedbæk og Rungsted kaldes for ”whiskybæltet”. I "bæltet" findes Danmarks højeste gennemsnitsindkomster pr. indbygger og de højeste ejendomspriser, materialiseret i eksklusive palæer med velplejede haver, skønne swimmingpools og badebroer der strækker sig langt ud i Øresund.

Rungsted
Indtil 1800-tallet var området omkring den nuværende havn bare et lille samfund med folk som var knyttet til gårdene Rungstedgård og Rungstedlund. Dampskibene, der forbandt København med andre byer langs Øresundskysten, begyndte at stoppe ved den lille mole i Rungsted i midten af 1800-tallet.

Den lille mole blev gennem nogle udvidelser til den 
Rungsted havn du ser nu, med en blanding af butikker, caféer, restauranter og maritime klubber. Sid ind på en af de mange udeserveringer og nyd en gang moules frites eller en god kop kaffe. Syd for havnen holder Rungsted Kajakklub til med klubhus og kajakbro. Overfor havnen kan man besøge Karen Blixens forfatterhjem Rungstedlund.

Den smukke hvide bygning, nord for Rungsted havn, er Sophienberg, et tidligere kongeligt lystslot, bygget i 1742 af kong Christian 6. og Sophie Magdalene. I dag bruges Sophienberg bl.a. til kurser og  konferencer.

Nærmest ved indsejlingen til Nivåbugten ligger Mikkelborg Ishus, N 55° 54.804 E 012° 31.251, som praler af at have de største isvafler på Øresundskysten - prøv selv. Du kan trække din kajak op på stranden. Der er å
bent, i sommersæsonen, hver dag fra kl. 12 til kl. ca. kl. 20.30.  






Nivåbugten
Mange af de fugle, som er på vej til Sydeuropa eller Skandinavien, holder en tiltrængt pause på strandengene ved Nivå, mens de sopper rundt i det lave vand efter føde. Er vinden i sydøst er det flokke af kite- og windsurfere som nyder godt af pålandsvinden og bølgerne som presses ind den lavvandede bugt.

Den høje skorsten tilhører Ringovnen ved Nivaagaard Teglværk, den største bevarede teglværksovn i Danmark. Dengang teglstensproduktionen i Nivå var på sit højeste, blev titusindvis af mursten udskibet fra molen, ved Nivaaens udløb, og sejlet ind til de mange byggerier i København. De gamle teglgrave danner nu et naturligt bassin for Nivå Havn. Længst inde i havnen ligger Nivaa Kajakklub´s klubhus og en behagelig lav flydebro. Hvis det er spisetid, findes der et bordebænkesæt, grillpladser og havneudsigt. 

Havneidyl i Sletten 
Sletten havn ligger i centrum af det idylliske fiskerleje med stråtækte fiskerhuse og gamle lindetræer. Der er stadigt et aktivt erhvervsfiskeri med tre fiskekuttere og en fiskehandler. I Foreningshusets have har Sletten Havkajakklub Sletten Havkajakklub sit kajakoplæg med cirka 50 havkajakker og bidrager sammen med Sletten Bådeklub, Restaurant Sletten og iskiosken til et hyggeligt havnemiljø. Jeg vil anbefale at lande på den lille strand på sydsiden af havnen.
 



















Humlebæk Havn og Louisiana
Mellem Sletten og Humlebæk ligger strandvejsvillaerne tæt med egne private bade- og bådebroer. Humlebæk Havn er, syntes jeg, Øresundskystens hyggeligste havn. Lidt nord for havnen ligger Gl. Humlebæk - en række hvidkalkede fiskerhuse som er fredet og den ældste del af Humlebæk. Frister det med en kulturel oplevelse vil jeg anbefale at besøge kunstmuseet Louisiana som imponerer med sin samling af nutidskunst og altid aktuelle udstillinger. Ved Krogerup Avlsgaard ligger Aarstidernes gårdbutik og café. Alt sammen indenfor en radius af 1 kilometers gang fra Humlebæk havn. 

Mellem Humlebæk og Espergærde havne ligger Jarlens Grund, en offentlig strandpark med en stor bådebro, grillplads, vand og toiletter. I en snæver vending kan der overnattes i telt her - det er ikke lovligt, meeen...



















Hyggestemning i Espergærde havn  
I Espergærde har hyggestemningen for længst erstattet fortidens fiskeritravlhed. Fiskehandleren har  udvidet til at være en helårsåben fiskecafé med udeservering og den brune havneknejpe er blevet til et italiensk gelateria og pizzaeria. Om sommeren er havnen er fyldt til kanten med lystbåde og turister som går tur, i mens de lokale sidder på bænkene og nyder en kølig. Hyggeligt er her i hvert fald. Du kan roligt lande på den gode brede sandstrand på sydsiden af havnen. 

Skotterup
På stranden ved Egebæksvang skov ses stadig fiskernes sorttjærede redskabsskure, stejlepladsen med ophalerspil, et tjærelad og en reberbane hvor fiskerne lavede alt det tovværk de skulle bruge til deres fiskegarn. I Skotterup er der mulighed for at proviantere hos Øresundskystens eneste kystnære indkøbsmulighed - Skotterup købmanden som har alt - undtagen udsolgt!

Smakkejoller i Snekkersten 
Snekkersten havn ligger omgivet af lave stråtækte fiskerhuse og smukke hvide villaer med sortglaserede tagsten. I havnen har en lille flåde af sorttjærede smakkejoller hjemme - samme type som Øresundkystens fiskere brugte til silde- og bundgarnsfiskeriet. De fleste af smakkejollerne, du ser, er bygget inde på bådebyggeriet, der nu er havnekontor og sommeråben café.  

Kystens Perle
I strandkanten udfor det tidligere Hotel Kystens Perle, ligger der en kæmpe vandresten, som istiden har  efterladt. Det fortælles at vikingerne brugte stedet som ankerplads og det er stenen som har givet Snekkersten sit navn. Altså snekke = vikingeskib og sten = snekkestenen. På stenene ud for "perlen" kan man være heldig at se sæler som nyder solen og den forbipasserende trafik af sejl- og motorbåde.

Kulturbyen Helsingør
I Helsingør kan kajakken listes ind til roklubbens bro, i Trykkerdammen, lige syd for færgehavnen. Gå ikke glip af et besøg på Kronborg slot, det spektakulære søfartsmuseum og Øresundsakvariet, som sammen med Kulturværftet er det nye kulturturistcentrum i Helsingør. Har du brug for lidt Rigabalsam eller en skibsøl til at styrke dig på inden den videre tur, kig indenfor i Skibsklarerergaarden i Strandgade.

Videre langs den danske riviera
Færgetrafikken ved Helsingør er intensiv, så man skal være mere end en rutineret kajakroer for at ro forbi færgehavnen, Kronborgpynten og Nordhavnen. Alternativt kan du læsse kajakken på bilen eller trille kajakken, på din kajakvogn, over til lystbådehavnen (ca. 1 sømil) sætte i der og fortætte langs den danske riviera til Hornbæk, Gilleleje og Hundested. 






















Op langs Øresundskysten
Værd at vide
  • Strømmen er som regel svagt nordgående og uden betydning for en kajakfærd
  • Kysten er mest udsat når vinden kommer fra syd og sydøst
  • Øresund er et af verdens mest trafikerede farvande - ca. 40.000 skibe om året sejler gennem sundet til eller fra Østersøen
  • Bus 388 kører på Strandvejen mellem Rungsted og Helsingør og kan benyttes hvis du skal tilbage til fx Vedbæk efter bilen

Foto: Tine Uffelmann, Henrik Numelin og PR
Kort: PR