ØRESUND PÅ LANGS

En tur på langs i Øresund, forbi idylliske fiskerlejer, mondæne lystbådehavne og kultur som bare skal opleves.

Turen starter i Vedbæk og slutter i Helsingør. Og kan selvfølgelig gøres modsat, hvis det passer bedre i forhold til vind og vejr.

Vedbæk
Vedbæk havn var fra middelalderen centrum for sildefiskeriet, og fiskere indvandrede hertil fra Sydsverige. Omkring første verdenskrig fandt de lokale og landliggerne sammen om at finansiere en havn med kajplads til fiskekuttere og sejlbåde. Havnen var færdig i 1919 og er blevet udvidet flere gange bl.a. med de iøjnefaldende sortbejdsede bygninger. 

Du kan sætte kajakken i fra sydstranden, hvor den engelske general Wellington i 1807 gik i land med sine  30.000 soldater og indledte det afgørende bombardement af København eller i havnen fra Vedbæk Kajakklubs bro. Når du er klar i kajakken, er det tid til at vende Vedbæk ryggen og sætte kursen mod nord.  


Whiskybæltet
Det er bestemt ikke for ingenting at strækningen mellem Vedbæk og Rungsted kaldes for ”whiskybæltet”. Her findes Danmarks højeste gennemsnitsindkomster pr. indbygger og de højeste ejendomspriser, materialiseret i eksklusive palæer og strandvejsvillaer med velplejede haver, skønne swimmingpools og badebroer der strækker sig langt ud i Øresund.

Rungsted
Havnens historie går tilbage til 1300-tallet som fiskerleje og anløbssted for dampskibene som sejlede langs kysten. I dag er Rungsted havn et charmerende mix af tøjbutikker, restauranter og sejlklubber. Sid ind på en af de mange udeserveringer til en gang moules frites eller en kop kaffe. Lige syd for havnen holder Rungsted Kajakklub til med nyt klubhus og fin kajakbro.

Overfor Rungsted havn ligger forfatteren Karen Blixens fødehjem Rungstedlund, som i dag er museum. Den blændende hvide "bygning" nord for Rungsted er Sophienberg, tidligere et kongeligt lystslot, som efter en meget omskiftelig tilværelse nu er kursusejendom.

På kanten af Nivåbugten ligger Mikkelborg Ishus, N 55° 54.804 E 012° 31.251, som har de største isvafler på Øresundskysten! 
Åbent hver dag fra kl. 12 til kl. ca. 20.30 - måske tidligere hvis vejret er kedeligt. 

Afstikker til Ven
Fra Rungsted kan du gøre en afstikker til den svenske ø Ven. Den hvide S:t. Ibb's kirke ved Kyckbacken er et fint pejlemærke. Ven's stejle skråninger, er nogle steder op til 40 meter høje, og omslutter næsten hele øen. Der ligger en fin campingplads med hytter, ved Norreborg, andre overnatningsmuligheder kan søges her. Beregn cirka 2-3 timer til at ro de cirka 8 kilometer over til Hven. Og gør det gerne i selskab med andre kajakroere. 


Nivåbugten
Mellem Rungsted og Nivå breder Øresund sig ind i Nivåbugten. Mange af de fugle, som er på vej til  Sydeuropa eller Skandinavien, holder rast på strandengene og sopper rundt i det lave vand efter føde. Når vinden er i sydøst ses flokke af kite- og windsurfere som nyder vinden og de friske bølger. 

Den høje skorsten er Ringovnen ved Nivaagaard Teglværk, Danmarks ældste bevarede cirkulære ovn. Da produktionen var på sit højeste, blev murstenene sejlet med skib fra molen, ved Nivaaens udløb, ind til de mange byggerier i København. De gamle teglgrave danner er naturligt bassin for Nivå Havn.  Længst inde i havnen ligger Nivaa Kajakklub´s klubhus og en behagelig lave flydebro. På havnen er der grillpladser og to spisesteder.

Slettens havneidyl
Her ligger velholdte og hyggelige stråtækte fiskerhuse side om side ned til den lille havn. Modsat andre havne er her stadig aktive fiskere samt bådeværft, fiskehandel, isbod, Sletten Kro og Sletten Havkajakklub har sit kajakoplæg. Mellem Sletten og Humlebæk er der udsigt til de store strandvejsvillaer oppe på kystskrænten. 
 Humlebæk havn og Louisiana
Humlebæk havn blev egentlig anlagt som kanonbådshavn i forbindelse med Englandskrigene 1807-1814. Der blev desuden opsat et kanonbatteri for at sikre havnen samt fisker-, kaper og kanonbådene.

Det er oplagt at stoppe her. Træk kajakken i den lille bugt nedenfor Humlebækfiskernes velholdte huse. Der er bordebænkesæt på havnen med både sol og skygge. På bakken over havnen liger kunstmuseet Louisiana og frister til et besøg eller Årstiderens hyggelige gårdcafé ca 1.000 meter fra havnen.

Mellem Humlebæk og Espergærde havne ligger Jarlens Grund, en offentlig strandpark med en bådebro, grillplads, vand og toiletter. I en svæver vending kan der overnattes i telt her - men det er ikke lovligt. Forsæt langs kysten, hvor Tibberup Mølle står og troner i landskabet oppe på skrænten.Hyggestemning i Espergærde havn  
I Espergærde har hyggestemningen for længst erstattet fortidens fiskeritravlhed. Fiskehandleren er udvidet til en helårsåben fiskecafé med udeservering og den brune havneknejpe er italiensk pizzaeria. Om sommeren er havnen er fyldt til kajkanten med lystbåde, cyklister og andet godtfolk stopper op for en is imens de lokale sidder på bænkene nyder udsigten svenskekysten. Hyggeligt er her i hvert fald. Du kan lande på den gode sandstrand syd for havnen. 

Skotterup
På stranden udfor Egebæksvang ser man fiskernes sorttjærede redskabsskure, stejlepladsen med tjærelad og en reberbane hvor fiskerne fremstillede alt det tovværk de skulle bruge til deres fiskegarn og ruser. I Skotterup ved det "gule palæ", ligger Øresundskystens eneste kystnære indkøbsmulighed, Skotterup købmanden som har ALT, undtagen udsolgt!

Snekkersten havns charme
Snekkersten havn blev anlagt ved de to fiskerlejer Snekkersten og Skotterup og omgivet af charmerende villaer, fiskerhuse.  I havnen ligger en lille flåde af sorttjærede smakkejoller af den slags som Øresundkystens fiskere brugte. De fleste af smakkejollerne, du ser, er blevet bygget inde på bådebyggeriet, der nu er sommeråben café og havnekontor. 

Kystens Perle
Udfor det tidligere Hotel Kystens Perle, ligger der en kæmpe vandreblok, som er efterladt af istidens bræer. Det fortælles at vikingerne i 900 tallet, brugte stedet som ankerplads og det er det som har givet Snekkersten sit navn: Snekke = vikingeskib og sten = snekkestenen. På stenene udfor "perlen" kan man være heldig at møde sæler som nyder solen og den forbipasserende trafik af sejl- og motorbåde.
Kulturbyen Helsingør
I Helsingør kan kajakken listes forsigtigt ind til roklubbens bro, som ligger lige syd for færgehavnen. Når kajakken er rigget af, vil jeg anbefale at besøge Kronborg slot, det spektakulære søfartsmuseum og Øresundsakvariet, som sammen med Kulturværftet er det nye kulturturistcentrum i Helsingør. Har du brug for lidt Rigabalsam eller en skibsøl, besøg Skibsklarerergaarden i Strandgade.

Videre langs Nordkysten
Færgetrafikken ved Helsingør er intensiv, så man skal være en rutineret kajakroer for at ro forbi færgehavnen, Kronborgpynten og Nordhavnen. Alternaivt kan du læsse kajakken på bilen eller trille kajakken, på din kajakvogn, over til lystbådehavnen (ca. 2.000 meter) og fortætte langs Nordkysten til Langebro, Hornbæk, Gilleleje og Hundested. 


Overnatningsmuligheder
  • Kystnære primitive overnatningspladser ved Nivå Strandpark, Lave Skov og Egebæksvang, se beskrivelser og GPS koordinater på Naturstyrelsens hjemmeside
  • Campingpladser i Charlottenlund, Nivå og Helsingør
Indkøbssteder
  • Købmanden i Skotterup, eneste kystnære indkøbsmulighed
  • Indkøbsmuligheder langs kysten ligger mellem 1-2.000 meter fra kysten
Startsted og parkering
  • På de fleste havne er der slæbesteder eller lave broer hvor kajakken kan søsættes og der er  langtidsparkeringsmuligheder i nærheden
  • Bus 388 kører på Strandvejen mellem Helsingør og Rungsted
Værd at vide
  • Strømmen er som regel svagt nordgående og uden betydning for en kajakfærd
  • Kysten er mest udsat når vinden kommer fra syd og sydøst
  • Øresund er et af verdens mest trafikerede farvande - ca. 40.000 skibe om året sejler gennem sundet på vej til eller fra Østersøen
Foto: Tine Uffelmann, Henrik Numelin og PR
Kort: PR
Udgivet: 26.09.2015 og ajourført derefter