BRUG KAJAKKEN TIL NOGET ANDET

Kajakken kan meget andet end at ro ud og hjem. Læs her hvordan du kommer i gang med fiskeri, plukke tang og urter, undervandsjagt og snorkling fra kajakken. 

Kajakfiskeri
Overalt langs kysterne er chancerne store for at fange en fisk til frokost eller til aftensmaden. I foråret er havet fuld af hornfisk. Derefter er det sæson for fiskeri efter torsk, makrel, fladfisk og ørred. Det kræver bare lidt held og god tid på vandet.

Stang, hjul, line og kroge er basis udstyret og koster cirka 3-500 kr. Hertil kommer en kniv, et fangstnet, nogle blink, jigs, spinnere, æsker og en taske til det hele. En fiskevesten med mange lommer kan bl.a. rumme kniv, solbriller og mobiltelefon (der skal jo tages et billed af fangsten).

Fisk ikke hvor der er trafik og hold øje med vandscootere og andre hurtigtgående både. Og ha' en kniv parat til at kappe linen, hvis uheldet er ude og en motorbåd har fået din fiskeline i skruen. Spørg de lokale kajakfiskere eller grejforhandleren, efter tips til fiskepladser. På kajakfisker kan du læse mere om fiskeri fra kajak. Mindstemål for diverse fiskearter og køb af fisketegn, se fisketegn.dk

Undervandsjagt
Havkajakken giver mulighed for at komme ud til fiskepladser der sjældent besøges af andre, og hvor du kan komme helt tæt på de fisk du gerne vil fange. Så er det op til dig, at komme lydløst i vandet og komme ned på "skudhold" af fiskene. Husk lovpligtigt fisketegn. Hos Nicus Nature i Svendborg kan du få et undervandsjagtkursus.

Snorkling
Snorkling er ikke det store udstyrscirkus - alt hvad der skal til er en maske og en snorkel. Der er masser at se på lige under overfladen; bølgende ålegræs, store tangskove og barske stenrev. Tag et net med og saml tang, krabber og muslinger til aftensmaden, husk når du samler, at det skal være langt fra havne og bebyggede områder. Vragdele o.l. så ligger på havets bund er fredede og må ikke tages med i land.

Køkkenhaven i strandkanten
Når du "kajakker" langs kysterne er der rig mulighed for at samle forskellige urter og i strandkanten kan friskfangede krabber, muslinger og tang være et velsmagende supplement til måltiderne. Høster du tang, så gør det på lavt vand og klip kun de yderste spidser af, det er der den bedste smag sidder. Brug tangen tørret eller i frisk tilstand som tilbehør til bålstegt fisk eller til krabbekødet. Karen Lise Krabbe har skrevet et hæfte, "Høst tang", om de mange spiselige tangarter, man kan finde i Danmark. Læs hæftet Høst tang, download printvenlig udgave af hæftet. 

Når du samler urter på land, så tag kun hvad du skal bruge og lad være med at klippe planterne helt ned. I bogen "Spis strandurter" af Marianne Mark, er der masser af fif og opskrifter med strandurter. Og på vildmad.dk er der guidelines til hvad man finder hvor.

God fornøjelse med at bruge din kajak til noget andet...

Foto: Henrik Numelin