BRUG KAJAKKEN TIL NOGET ANDET

Kajakken kan meget andet end at ro ud og hjem. Læs her hvordan du kommer i gang med fiskeri, samle på fyr, plukke tang og urter, undervandsjagt og snorkling fra kajakken. 

Kajakfiskeri
Du kan fiske på fjorde, på havet, i søer og åer. Der kan kastes, pilkes, dørges, fiskes med bundgrej, og man kan ro, drive eller ligge for anker. I foråret er havet fuld af hornfisk. Derefter er det sæson for fiskeri efter torsk, makrel, fladfisk og havørred. Det kræver bare lidt held og god tid på vandet.

Da man som kajakfisker kan ro derhen, hvor man mener, chancen for fangst er størst, behøver man ikke at kunne kaste så langt, så gå efter en stang på 6-7 fod. Hertil hjul, line, kroge, blink, en kniv, et fangstnet og en dæktaske til det hele. Så er der udstyr for 4-600kr. En fiskevest med mange lommer kan bl.a. rumme kniv, solbriller og mobiltelefon (der skal jo tages et billed af fangsten).

Fisk ikke hvor der er trafik og hold øje med vandscootere og andre hurtigtgående både. Og ha' en kniv parat til at kappe linen, hvis uheldet er ude og en motorbåd har fået din fiskeline i skruen. Spørg de lokale kajakfiskere eller grejforhandleren, efter tips til fiskepladser. På kajakfisker kan du læse mere om fiskeri fra kajak. Mindstemål for diverse fiskearter og køb af fisketegn, se fisketegn.dk

Samle på fyr
Mange kajakroere synes at det er sjovt at "samle" på fyr. Det kan være karakteristiske havnefyr, historiske fyr eller fyr som med en udfordrende placering f.eks på en vindblæst odde. Her er en artikel om fire fyre i min samling.

Undervandsjagt
Havkajakken giver mulighed for at komme hen til fiskepladser der sjældent besøges af andre. Så er det op til dig, at komme lydløst i vandet og komme ned på "skudhold" af fiskene. Søg "undervandsjagt kursus" på nettet. Husk lovpligtigt fisketegn.

Snorkling
Snorkling kræver ikke det store udstyrs cirkus - alt hvad der skal til er en maske og en snorkel. Der er masser at se på lige under overfladen; bølgende ålegræs, store tangskove og barske stenrev. Tag et net med og saml krabber og muslinger til aftensmaden, husk når du samler, at det skal være langt fra havne og bebyggede områder. Vragdele o.l. som ligger på bunden er fredede og må ikke tages med i land.

Køkkenhaven i strandkanten
Når du "kajakker" langs kysterne er der rig mulighed for at samle forskellige urter på strandene og i havkanten kan friskfangede krabber, muslinger og tang være et velsmagende supplement til måltiderne. Høster du tang, så gør det på lavt vand og klip kun de yderste spidser af, det er der den bedste smag sidder. Brug tangen som tilbehør til bålstegt fisk eller til en pastaret. Karen Lise Krabbe har skrevet et hæfte, "Høst tang", om de mange spiselige tangarter, man kan finde i Danmark. Læs hæftet Høst tang, download printvenlig udgave af hæftet. 

Når du samler urter på land, så tag kun hvad du skal bruge og lad være med at klippe planterne helt ned. I bogen "Spis strandurter" af Marianne Mark, er der masser af fif og opskrifter med strandurter. Download appén vildmad hvor der er der guidelines til hvad man finder hvor og hvordan man tilbereder det.

Kigge fugle
Som kajakroer vil du ofte kunne komme meget tæt på fuglene. Dette gør sig specielt gældende i forårs- og sommermånederne. Tag en kikkert med som du kan fastgøre til din kajakvest. Og før du tager afsted, gå ind på www.dof.dk og se de sidste observationer fra fuglekiggere. Måske har der lige været en havørn i det område du skal til...

God fornøjelse med at bruge din kajak til noget andet...

Udgivet: 27.03.2020Foto: Henrik Numelin