VINTERRONING OG PÅKLÆDNING


Havkajakroning om vinteren er en særlig oplevelse - det er knasende stille, vinden "bider" i kinderne, kysten er sneklædt og røgvandet fryser til is på kajakken.

Ingen grund til at blive hjemme
Der er ingen grund til at blive hjemme, bare fordi det er koldt. Regn, slud eller snevejr giver sjældent problemer, for kajakken og spraydækket dækker omkring 75% af din krop, og den del, der er ubeskyttet, skuldre og arme, er i bevægelse og varme mens du ror.

Våddragt vs tørdragt
Lidt forenklet kan man sige, at man med en våddragt kan ro længere i sæsonen, og med en tørdragt kan ro hele året rundt. I en våddragt anbefales det at bruge uldundertøj og ro med en rojakke udenpå. Tørdragten varmer ikke i sig selv, også her skal du have noget "tøj" på. Tættest på kroppen vil jeg vælge merinould, som har en fordel at være varmt, selvom det er vådt. Desuden "kradser" det ikke og kan bruges et par gange før det begynder at lugte, i modsætning til beklædning i syntetiske materialer. Køb et to-delt sæt eller endnu bedre, en ud-i-en dragt, mange kalder en "bamsedragt". Læs også denne artikel "Tørdragt eller våddragt".

Tørjakke og -bukser
En tørjakke har som regel tunnel til spraydækket i livet, latex manchet i håndleddet og en semilatex lukning i halsen, der kan gøre halsåbningen næsten tæt. Tørbukser har fødder eller latexmanchetter ved anklerne. Bukserne stikkes op imellem de to lag ved rojakkens skørtetunnel, så der dannes en forholdsvis tæt samling. Bukserne holdes oppe med et par seler. Tørjakke og -bukser er en god økonomisk mellemløsning, hvor man kan bruge den jakke, man har i forvejen, frem for at skulle købe en hel tørdragt.

Neoprensko, luffer og hue
Fødderne er beskyttet mod vind og vejr, inde i kajakken, og de vil være tilfredse med 1-2 par uldsokker og neoprensko eller -støvler, gerne et nummer større end dine normale sko.

Hænderne et mere følsomt kapitel. I overgangen mellem efterår og vinter er de såkaldte "pogies" vindhandsker, som fastgøres til pagajskaftet, fine. Når det er vinter, og koldere, vil jeg anbefale neoprenhandsker eller luffer. I nogle luffer er der skåret et hul i luffen, så du får bedre kontakt til pagajskaftet. Når du holder om pagajen, så er hullet i håndfladen "lukket". Hullet gør det også nemt at tage fingrene ud, hvis du lige skal åbne en lynlås eller rette på skørtet.  Med fingerhandsker kan man lettere "pille", til gengæld kan handskerne være sværere at holde varmen i.

På hovedet, en uld hue eller en balaclava, som også dækker nakken og lidt af halsen eller en neoprenhue. Om halsen et halstørklæde eller halsedisse, du har måske en blandt dit skiudstyr. Jeg bruger en ble om halsen, ikke sådan en... men en gammeldags stofble, varm, blød og tryg, selvom den bliver våd. Kan købes i genbrugsbutikker. 

Når du bevæger du i kajakken, kan du holde varmen. Det er når man går i land for at "pause" at kulden trænger sig på, og det bliver koldt og man begynder at fryse. Tag varmt overtrækstøj med til pausen og et par lækre snacks og energibarer som er nemme at spise. Appelsiner og chokolade er altid lækkert "guf" selvom der er koldt. Og husk termokanden med noget godt og varmt; kaffe, te, kakao, suppe, hvad du nu bedst kan lide.




Vinterroning giver også nogle udfordringer
En nødsituation kræver, at du skal være bedre forberedt end om sommeren. Vandtemperaturen noget man skal have respekt for. En tommelfingerregel siger, at der går lige så mange minutter, som vandet er koldt (januar 4 grader), inden kroppen er så nedkølet (altså uden tørdragt), at kroppen går i krampe. Se film om kajaksikkerhed her.

Er du så uheldig at kæntre, så hurtigt op i kajakken, og det skal gå stærkt. Hænder og lemmer bliver hurtig kolde. I vandet er de første minutter er vigtige, undgå at sluge vand ved første gisp, få kontrol over åndedrættet og gør klar til selvredning.

Hvis du ikke kan komme i kajakken. Tilkald hjælp: Ring 112. Bliv ved kajakken - svøm kun hvis der er meget kort afstand til land - svømning øger afkølingen. Tag din hue af når redningshelikopteren nærmer sig, så det varmesøgende udstyr kan "se" dig. 

Test om du er klar til vinteroning

Med ordentligt tøj og sund fornuft kan du sagtens nyde en kajaktur selv på en kold vinterdag. Beklædning efter vandtemperatur og ikke efter luften!

+ Tørdragt, uld tættest på kroppen
+ Handsker eller luffer
+ Hue eller hætte
+ Halstørklæde, halsedisse eller stofble
+ Varmt overtøj, når du går i land og "pauser"
+ Pandelampe, det bliver tidligt mørkt
+ Skiftetøj pakket i vandtæt pose
+ Lille siddeunderlag

Ro kystnært. Og så det "sædvanlige" sikkerhedsudstyr; kajakvest med fløjte, pumpe, øsekar, paddlefloat, førstehjælpesæt og mobiltelefon i  vandtæt etui. Giv kone, mand, kæreste eller ven besked om din rute og hvornår du forventer at være tilbage. Husk at give besked, hvis du ændrer planer. 

Publiceret 14.02.2021

Foto David Biering og Henrik Numelin