VINTERKAJAK ER EN SÆRLIG OPLEVELSE


Du er ofte næsten alene på vandet. Lydene er anderledes, ingen larm fra fra motorbåde og vandscootere. Regn og sne er ikke noget problem, kajakken og spraydækket dækker omkring 75 % af din krop, og den del, der er ubeskyttet - skuldre og arme - er aktive, mens du padler.

Vinterkajak giver til gengæld nogen udfordringer. En nødsituation kræver, at du skal være bedre forberedt end om sommeren. Hjælpen er som regel lidt længere væk, og vandtemperaturen er noget, der skal respekteres. 

Helt enkelt plejer man at sige, at man med en våddragt kan forlænge sæsonen med det tidlige forår og det sene efterår. Og at man med en tørdragt kan man ro hele året rundt. Husk dog, at en tørdragt beskytter dig i en begrænset periode – du skal op af vandet hurtigst muligt. Tørdragten varmer heller ikke i sig selv, man skal have noget på under den. Tættest på kroppen ville jeg vælge merinould. Det varmer selv når det er vådt, det kradser ikke, og kan bruges nogle gange før det begynder at lugte, i modsætning til tøj i syntetiske materialer. 

Hvis du ikke har en hætte på tørdragten, er en balaclava, rigtig god da den også dækker nakken. Ellers kan en almindelig uldhue også bruges. 

Fødderne, i hvert fald mine, har det varmt med uldne sokker i mine tørbukser og et par neoprensko. 

For mig er hænderne et mere følsomt kapitel. Frossen som jeg er, bruger jeg tykke neopren tommelfingervanter, de holder hænderne varme selvom de bliver våde. Andre foretrækker såkaldte "pogies", ligner en stor grydehandske, som sættes på  pagajskaftet, og som du stikker hænderne ind i. Jeg har også set et par kajakroere bruge almindelige opvaskehandsker (så store som muligt), med uldne vanter under.

Hav et mentalt beredskab parat: Hvad gør jeg, hvis jeg falder om? Kan jeg tage spraydækket af med vanter på hænderne? Prøv, før du tager afsted.

Det er charmerende at ro gennem ganske sprød nyis. Men vær opmærksom på, hvordan flagerne ophobes i forhold til bølgerne eller vind. Den tynde nyis du ror igennem, kan blive en svær uigennemtrængelig isflagegrød, når du kommer tilbage et par timer senere.

Tøj til vinterkajak

  • Tørdragt eller tørbukser med en tøranorak
  • Uld tættest på kroppen
  • En vindtæt anorak/jakke, hvis du gå iland
  • Ro handsker, gerne to par (et par våde handsker efter kaffepausen er ikke rart)
  • Pandelampe, mørket kommer hurtigt

Og så det sædvanlige, kajakvest, pumpe, flyder og mobiltelefon og ikke mindst: en portion god dømmekraft og besked til kone, kæreste, roomie eller mor, hvor du ror og hvornår du er tilbage.  

Vinterkajak er en særlig oplevelse
Med lidt generel kajakerfaring, ordentlig påklædning og en smule sund fornuft kan du nyde en tur selv på en pivkold vinterdag. Jeg lover, det er noget ud over det sædvanlige!

Hav en god tur!