TØRDRAGT ELLER VÅDDRAGT?


Hvad er op og ned på de to typer af dragter? 

Tørdragten og våddragten har samme funktion til formålet. Begge kan holde dig, der ror havkajak i de koldere dage af året, varm. 

Våddragten
En våddragt lader en lille mængde vand komme ind. Det danner en tynd "film" tættest på kroppen. Vandet i "filmen" opvarmes af kropsvarmen og isoleres af neoprenmaterialet i våddragten. Selvom vandet på ydersiden af ​​dragten er meget koldt, forbliver du varm indeni. Mange af dem som bruger våddragter er wind- og kitesurfere og stand up padler. Våddragten fås i tykkelser fra 2 til 6 -7 mm. Nu tykkere, nu "stivere".

Tørdragten
Tørdragten fungerer på en helt anden måde. Tørdragten er normalt lavet af vandtæt materiale med åndbarhedsegenskaber og en kraftig lynlås til på- og afklædning. Dragten har latex- eller neoprenmanchetter ved nakken, ankel og håndled, som betyder at intet vand kommer ind i dragten. Direkte på kroppen har man så uldundertøj eller fleecetøj på, det kan være en heldragt, ska bamsedragt eller to delt. Uld eller fleece er en smagssag. Personligt vil jeg gå med uld.

Er en tørdragt helt tør?
Ja, for det meste. En tørdragt skal holde dig tør, hvis du ender i vandet. Der kan forekomme fugt på indersiden af ​​dragten, afhængigt af hvor aktiv du er og typen af ​​åndbart materiale, dragten er lavet af. 

Hvilken dragt er så bedst?
Set ud fra et sikkerhedsperspektiv handler det om at købe tid, hvis du ender i vandet. Selvom du føler dig varm med våddragt, og du ender i vandet, bliver du relativt hurtig kold, når du kommer op i kajakken igen. Du kan undgå dette, hvis du vælger at investere i en tørdragt. Tørdragten gør det også lettere at træne rul og andre sikkerhedsmanøvrer selv om vinteren, hvilket øger sikkerheden for dig, som vil ro hele året.

Vask og pleje
Det er en myte at vask forringer tørdragtens  "åndedrætsfunktion". Tværtimod. Den vandtætte membran holder ikke så længe når den udsættes for salt og snavs og ånder faktisk værre, hvis du ikke vasker. En tørdragt skal, som regel, håndvaskes i lunkent vand med milde rengøringsmidler - følg altid producentens anvisninger.

Det der slides mest på tørdragten,  er latexmanchetterne og fødderne. Det er ikke noget problem at reparere eller udskifte manchetter til en overkommelig pris. Du kan selv gøre det eller overlade det til forhandleren. Vær lidt ekstra forsigtig med fødderne.  Er dragten er udstyret med latexfødder, anbefales det, at bruge neoprensko.

Tip
Man kan trække en nylonstrømpe eller en plasticpose over fødderne for lettere at tage neoprenskoene på og af. Og man kan øge manchettens levetid ved hjælp af silikonespray. 

Tilpasning
Mange tørdragter har latexmanchetter i nakken. Disse kan føles meget stramme og ubehagelige, når du første gang trækker i tørdragten. Det er muligt at klippe manchetterne til for at gøre dem større. Bare pas på ikke at klippe for meget af. Manchetterne skal sidde tæt uden at stoppe blodforsyningen. Det kan også være værd lige at vente, mange manchetter strækker sig lidt efter brug. 

De fleste kajakbutikker sælger tør- og våddragter, her er nogle af dem

Udgivet: 14.01.2021
Foto: PR