I vikingernes kølvand
Med rå muskelkraft, fra Isefjordens munding til bunden af Roskilde Fjord

Ikke uden grund ligger vikingetidens markedspladser og handelsbyer ud til kysten eller ved åer der har forbindelse med havet. Handlen foregik nemlig primært ad søvejen og til det brug udviklede og byggede vikingerne deres velsejlende skibe.

Ved mundingen til Isefjorden ligger Rørvig. Fra den lille havn er der færgefart til Hundested og Nordsjælland, så der er trafik - hold udkig. Øst for Rørvig havn ligger Skansebugten som vikingerne benyttede som naturhavn og handelsplads. De gamle historier fortæller om kongekroninger og drabelige kampe netop her. 
På mundingens anden side, ligger Lynæs i ly af de høje bakker. I vikingetiden var Lynæs en vigtig omlasteplads for varer til og fra Roskilde fjord. Øst for Lynæs, i Sandvigen, er der fundet to skibsvrag: Skuldevigskibet fra ca. 1050 og Lynæsskibet, et 25 meter langs storskib, fra ca. 1150.

Kregme, syd for Frederiksværk, er anlagt ved vikingetidens Kattegatbugt, det er nu er er bredden af Arresø. Udfor Hvide Klint kan du overnatte i Danmarks første flydende shelter.Hvor fjorden er smallest ligger Kignæs. Også her havde de driftige vikinger en  handelsplads. I dag er der fred og ingen fare Kignæs, hvor havnen har bådelaug og kajakafdeling. Her kan man altid få en god snak med de "indfødte". Klubhuset er næsten altid åben og køkken, grill og cykler er til fri afbenyttelse.

Neder Dråby (nordvest for Kignæs) har også vikingeaner.
Navnet kommer fra oldnordisk "Draagaby" og ligger der på Hornsherreds smallest sted. Her trak vikingerne deres skibe tværs over Hornsherred i stedet for at sejle op omkring Kulhuse. 

Når du har passeret broen, mellem Frederikssund og Jægerspris, ligger der på Frederikssunds-siden en rekonstrueret vikingeboplads med bådebro, et langhus og flere mindre grubehuse. Bopladsen på Kalvøen er i juni-juli måned rammen om et vikingemarked og et –spil.  
Roskilde Fjord var "søvejen" til Roskilde og kongesædet i Lejre. Vikingerne havde vagtposter og bålbavner langs fjorden. Den første bavn var ved Lynæs. Det tog cirka en time at signalere til Roskilde og advare om at fjendtlige skibe var på vej. 


På havnen i Skuldelev fortæller store plancher om vikingeskibene som blev sænket, for at spærre sejlrenden ind til Roskilde.  Fundet er det vigtigste fra vikingetiden.

Det største af skibene, 31 meter langt, var bygget i Irland omkring 1060 og har været bemandet med 60-100 krigere. De to andre var fragtskibe. Det femte har været anvendt til fiskeri. I 60'erne blev de fem vrag udgravet og kan nu ses i Vikingeskibsmuseet. 
Vikingeskibsmuseet ligger i bunden af Roskilde Fjord og er nabo til Roskilde havn. De fem vikingeskibe er udstillet i den store hal med udsigt over fjorden. På museumsøen kan du se og prøve de gamle vikingehåndværk som rebslagning, sejlmageri og bådebygger. I  sommermånederne kan du købe dig til en tur på fjorden med et vikingeskib – det er en fascinerede oplevelse. Netop nu er museet aktuel med særudstillingen "I vikingernes kølvand"
Links til vikingetiden og Roskilde Fjord