VALG AF KAJAK

Er du til rul, tur, surf eller lidt af det det hele. Det er vigtigt hvad din nye kajak skal kunne - her er nogle guidelines.

Zegul 520 HV

Rul, rul, rul
Det er vigtigt at kajakken passer og nærmest smyger sig til kroppen. Ilaga fra Rebel Kayaks er et eksempel på en kajak som er specielt udviklet til at lave grønlændervendinger og andre tekniske øvelser. Tilgengæld er den ikke egnet til ture - der er simpelthen ikke plads i stuverummene under det lave dæk.

Kajak til tur
Tænker du dig afsted på uge- og 14 dages ture langs de danske kyster eller i den svenske skærgård, skal kajakken kunne rumme oppakning og proviant. Her skal du se efter kajakker med stor kapacitet. Jeg ville også se efter en kajak med finne, som hjælper til at holde kajakken på kursen. Og ror. Så kan du styre kajakken med fødderne og bruge armkræfterne til at  at ro fremad. Zegul Empower og Tiderace Xplore kunne være nogle forslag.

Surf, teknik og leg
Vil du surfe i bølgerne og rulle i aftensolen, skal det være en kajak så er stabil og meget manøvredygtig. Gå efter en kajak som er kort og bred og har stort spring (bananformet) i bunden, måske en Arrow Play eller Aquarius Sea Manta

Lidt af det hele
Vil du gerne lidt af det hele, må du gå på kompromis. Det er så ikke en kajak der er super duper til noget, men den vil kunne surfe, rulle og være god i bølger. I stuverummene er der plads til telt, trangia, tøj og proviant. Jeg ville gå efter en kajak med både finne og ror. Det kunne være en Zegul 520 / Husky eller en Lettmann Aurora Tourning

Glasfiber / PE plast
Til produktion af kajakker anvendes to materialer
  • Glas- og kulfiber
  • PE Plast
Glas- og kulfiber er dyrere end PE plast. Overfalden på en glasfiberkajak er glattere end PE plast og vil glide hurtigere gennem vandet. Glasfiber kan reparers, det PE plast og, men det er sværere,  tilgengæld er der ingen vedligeholdelse på en kajak i PE plast. Er vægten uden betydning eller skal kajakken op og ned på en stenet strand, ville jeg vælge en kajak i PE Plast. Omvendt, går du efter en "let" kajak og kan passe på ved søsætning og landinger, ville jeg vælge en glasfiber- eller kulfiberkajak.

Prøv, prøv
Men. Et er nogle guidelines, noget andet er at se og mærke. Derfor besøg et par kajakforhandlere, og få en snak om dit behov og forventninger. Og så prøv, prøv og prøv forskellige kajakker før du endeligt beslutter dig.

Mere om havkajakker her
Søg i tags under "Havkajakker og "Mine kajakker", se videoen "Sådan laver man en kajak"  og læs artiklen om den lille forskel.