HVAD HEDDER DET OG HVOR SIDDER DET?
Udseendet på en kajak varierer fra model til model. Men, hvad hedder de forskellige ting på kajakken, hvor sidder de og hvorfor? 

1. For. 2. Agter 3. Cockpit. 4. Sæde. 5. Lårstøtter. 6. Luger over stuverum. 7. Elastikker. 8. Dæksliner.
9. Bærehåndtag. 10. Ror. 11. Rorline, sænker/hæver ror. 12. Finne. 13. Skyder, sænker/hæver finnen.

Her er forklarende forklaring og lidt kajaklingo

Bundform
Man skeller mellem fire typer; flad, V-formet, rund bund og knækspant. En fladbundet er ofte primært stabil og træg at ro hvilket er godt for begynderen. V-formet giver en hurtig kajak med sekundær stabilitet. Rund bund er en hurtig kajak, nærmest som en konkurrencekajak. Kajakken med knækspant haar både primær og sekundær stabilitet og let at kante.

Bugserline
12-15 meterlang og gjort fast i kajakken, i kajakvesten eller rundt om livet på kajakroeren.

Bærehåndtag (9)
Monteret i stævnen og på hækken, så man kan bære kajakken. Er sjældent stærke nok til at bære en fuld lastet kajak, så her er det bedre at tage fat under bunden.

Cockpit (3)
Jo større cockpit, jo lettere er det at komme i og ud af kajakken. Vil du have god kontakt med kajakken skal cockpittet sidde tæt - ikke være for stort.

Cowtail
En cirka 1 meter lang elastisk line som anvendes til korte bugseringer.

Dækliner (8)
Monteret på kajakkens for- og agterdæk og er enten faste eller elastiske. De faste er til at gribe i ved kæntringer. Elastikkerne til fx. til at holde reservepagaj, kort o.l. 

Finne (12)
Ved at hæve eller sænke finnen kompenseres for afdrift og undgår at kajakken luver op imod eller falder af fra vinden. 

Fribord
Den del af kajakkens side som ligger over vandlinjen og op til dækket.

Grønlænder kajak
Grønlandsk inspireret kajak, slankt skrog med finne, velegnet til leg og rul.

HV, MV og LV
Forkortelser som ofte ses i specifikationerne for kajakker og relaterer til kajakkens størrelse. Bogstaverne står for High, Medium eller Low Volume.

Kajakvest
Den vigtigste del af dit kajakudstyr. Vælg en vest i en signalfarve så du ses i kajakken og hvis du kæntrer. Det er vigtigt at vesten sidder til og ikke hindrer din roning.

Lårstøtter (5)
Lårene skal stemmes op imod støtterne for sidde stabilt i kajakken og for at kunne arbejde med knæene ved kantning af kajakken.

Luger (6)
Foran og bagpå er der luger som sikrer adgang til stuverum. Lugerne er for det meste fremstillet af gummi kan, hvis de er svære at få på og af, smørres med en silikonestift.

Luv og lægerig
Når kajakkens stævn vil svinge op i mod vinden når vinden kommer skråt forfra er kajakken luvgerrig. Omvendt, hvis stævnen vil svinge væk fra vinden, er den lægerig.

Pagajflyder 
Vigtigt sikkerhedsudstyr. Anvendes ved forskellige former for selvredning. Findes både som oppustelig og i fast form (styropor). Placeres på for- eller agterdækket sammen med pumpen.

Primærstabilitet
Den stabilitet kajakken har, når man sætter sig i den når kajakken ligger stille på fladt vand. Jo større bredde kajakken har, jo højere primærstabilitet.

Pumpe
Håndpumpe til at pumpe ud ud af kajakken efter kæntring. Pumpen bør ligge på for- eller agterdækket.

Spring (rocker)
Kajakkens langsgående bundform, nu mere krum nu mere spring.. 

Sæde (4)
Da man ofte sidder længe i en havkajak, bør sædet være behageligt. Kan sædet justeres i længderetningen har man mulighed for at trimme kajakken i forhold til roerens vægt. Der må gerne være huller i sædet, så kan vandet løbe ned i bunden.

Sekundærstabilitet
Den stabilitet kajakken har i bølger når man kanter den, det vil sige nu mere man kan presse kajakken på skrå før den kæntrer.

Spraydæk 
Man tager spraydækkenet på ligesom en kjole og trækker det ned over cockpitkarmen. Spraydækket holder vand ude af cockpittet. 

Roret (10)
Roret og finnen er kajakkens "styresystem" (Nogle kajakker har både ror og finne, andre ror eller finne). Roret styres med fødderne på et sæt pedaler, der sidder længst fremme i cockpittet. 

Ryglæn
Det er en fordel hvis det kan justeres, både i længden og i højden, for at få optimal lændestøtte.

PE
Forkortelse af polyethylen og er et af de hyppigst anvendte plastmaterialer i verden. Bruges til fremstilling af sprøjtestøbte emner fx kajakker.

RM
Forkortelse af rotomolded (rotationsstøbt).

Vandtætte skotter
Kajakken har ofte to skotter; et mellem forreste stuverum og cockpittet og et mellem bageste stuverum og cockpit. Nogle kajakker har tre stuverum og derved tre skot. Skotterne er også med at til at give kajakken styrke i længderetningen.

Våd overflade
Den del af kajakken som ligger under vandlinjen. Jo mindre våd overflade

Læs også disse artikler på www.havogkajak.dk
Udgivet: 30.03.2020
Opdateret: 09.07.2022