DE VESTSJÆLLANDSKE ØER


Sejerø, Nekselø, Agersø og Omø lokker med smuk natur, det stille liv og autenticitet. Læs øboernes egne bud på tre ting som du absolut må se.

Sejerø
Er den nordligste af de vestsjællandske øer. Fra bjergene, som øboerne kalder bakkerne, er der en smuk udsigt over hele øen, med flere gravhøje og en bautasten, nordvest for Sejerby. Øen har sin egen uofficielle sang, der omhandler det romantiske liv med naturen på øen. En lille kilometer fra havnen ligger hyggelige Sejerby. Der er flere spisesteder på øen – fra gourmet til grill og pizza, husk at bestille bord. I øens gårdbutikker kan I købe lokalt gåse-, okse- og lammekød og ø-friske grønsager. I kan bestille morgenbrød i cafeen på havnen. Overnat på havnen (spørg havnefogeden) eller på campingpladsenTuren til Sejerø er en rigtig havkajaktur, med et ca. 12 km åbent kryds. Hvis det er dårligt vejr er det helt i orden, at tage kajakken med på Sejerø-færgen.

Tre ting du skal se på Sejerø
 • Sejerø Kulturhus som huser både købmandsbutik, museum og kunstudstilling
 • Sejerø Kirke, fra ca. 1300 tallet, smukke kalkmalerier
 • Naturen, utrolig rigt fugleliv bl.a. vilde påfugle

Nekselø
En bakket ø med høje klinter (41 m.o.h.), formet af vestenvinden. Ved vestenvind kan der dannes ret store bølger på nordspidsen og vestsiden af øen. Det kan anbefales at ro "med uret rundt" om øen. Nekselø har et varieret landskab lige fra stejle skrænter til bløde, grønne bakker, hvor køer sørger for afgræsningen. Der er små vandhuller, med en bestand af den truede klokkefrø, og en lille skov. Nekselø byder på drikkevand og et toilet på havnen. Husk proviant. Her er hverken kro, kirke, kiosk eller grill. Læs, før besøget, Erik Ålbæk Jensens roman "Særlige vilkår" som giver et indblik i livet på Nekselø i 50'erne. 

Tre ting du skal se på Nekselø
 • Sømosen, øens største sø
 • Nekselø Kirke bygget i 1931
 • Gå den nordlige vandrerute (ca. 1½ time)
Agersø
Den 7 km2 store Agersø ligger ud for Stignæs på Sjællands sydvest-kyst. Højeste punkt er Tværbjerg 12 m.o.h.  En smuk elme- og lindeallé fører fra havnen op til byen med Agersø Kro og Agersø Købmandshandel omkring det idylliske gadekær. Øen har to campingpladser, den på havnen er mest relevant for kajaksejlere. 

Tre ting du skal se på Agersø
 • Skanserne, opført under Englandskrigen 1807 - 1814
 • Historiestalden som gemmer på øens skatte...
 • Den smukke hollandske mølle fra 1892
Omø 
Ligger omgivet af Storebælt, Omøsund og Smålandsfarvandet og er med sine 4,5 km2 den mindste af de vestsjællandske øer. Men den lille ø har både høje skrænter, en sø og det flade landskab Støvlen. Man kan gå eller cykle til øens seværdigheder som fyret og bondebyen Omø by. På havnen er der mulighed for at købe frisk fanget fisk og der er en lille campingplads, hvor øens gæster gratis kan låne cykler.

Tre ting du skal se på Omø
 • Den gamle bondeby, med gårde, skole og butik omkring gadekæret
 • Monomenta a la Unidad, et kunstværk skabt af en cubansk kunstner og de lokale fiskere
 • Skovbanken, øens højeste punkt, fantastisk udsigt
Mere info om de Vestsjællandske øer
Udgivet: 13.09.2018
Foto: PR
Tags: Ud på tur