KURS MOD DET SYDFYNSKE ØHAV

Danmarks blå paradis.

Det sydfynske øhav, som breder sig fra Helnæs bugt forbi Svendborg og over til Langeland. Der er ca. 500 kvm. hav med 55 små og store øer. 13 af øerne er beboede, på de øvrige slår kun fugle sig ned for at yngle eller raste. 

Kajakroere fremhæver Det Sydfynske Øhav som et af de bedste farvande, de har roet i. Her er også gode faciliteter i form af kajakudlejningssteder, kajakvogne ved havnene og gode overnatningsmuligheder. 

Alle med rimelig erfaring i havkajak kan tage på en- eller flerdagsture i øhavet. Vejrmæssigt er der næsten altid mulighed for at komme på vandet og finde læ under kysterne. Og bliver vejret for dårligt, eller slipper kræfterne op, kan du og kajakken sejle til eller fra øerne på dækket af en af de mange ø færger. 

I denne artikel får du en intro til Bjørnø, Avernakø, Svelmø, Lyø, Drejø, Hjortø, Skarø, Strynø og Ærø. 



Bjørnø
Denne lille øperle ligger bare en lille times roning ud af Faaborg. Fin sandstrand lige øst for molen. Øen er ikke større end du kan gå øen rundt på et par timer. Her ligger også Galleri Ena og Cafe Pileflet, hvor man kan få kvalitetssandwiches, kaffe og kolde drikkevarer. På sommeraftener mødes Bjørnøboerne til molekaffe og solnedgang på Bjørnø Mole - turister er velkommen til at være med. Overnatningsmuligheder på den gamle bindingsværksgård Bjørnøgård. Hytter, skurvogn og teltplads ved Vandvejskiosken.  

Avernakø
Avernakø dækker over to forbundne øer, Avernak og Korshavn, som tilsammen strækker sig over 8 km. Terrænet er kuperet og byder på masser af badestrande. Hvis man bare er på et kort besøg, er Landhotellets butik et godt sted at proviantere lokale delikatesser som gedepølser, håndspundet garn og  sylteprodukter af øens råvarer. Man kan lande på stranden i læ af Korshavn mole. Toilet og vandpost i det gule hus over havnen. Teltpladsen ligger cirka 100 meter fra stranden. Korshavn kan du krydse over til den ubeboede Svelmø hvis eneste forbindelse med det fynske fastland er en ebbevej.

















Der sker umiddelbart lidt mere på Lyø end de andre øer i denne kategori. Øen har da også 81 indbyggere, en grillbar og hele to restauranter, hlý med et skiftende menukort med masser af fisk og skaldyr og Oase Lyø, som både er café og Bed & Breakfast. Der er selvfølgelig også smuk natur, hvor du bl.a. kan finde Klokkestenen, der synger, når man slår på den. Shelterplads på Revvej, teltplads på stranden. Kajakvogne på stranden. 


Drejø
Naturhavnen Gammelhavn på Drejø´s nordside, har f
ine forhold til kajakroerne; dejlig teltplads samt opholdsrum og toiletter i det gamle pakhus. Drejø har et meget aktivt øliv med foreninger, gårdbutik, købmand og et sommeråbent museum. Naturen på øen er varieret med både skov og klint, og så den særprægede landtange ”Drejet”, der binder øens østlige og vestlige del sammen. 

Birkholm
Den knap 1 km2 store ø med et indbyggertal på otte personer har en lille havn men ingen butikker eller overnatningsmuligheder ud over to shelters, så husk at købe ind inden, hvis I skal være der længere tid. Det giver til gengæld mulighed for virkelig at få den uforstyrrede natur ind under huden. 

Hjortø
Hjortø er, ligesom Birkholm, en ø for dig, der vil nyde naturen og har brug for en pause på en seværdighedsmættet kajakferie. Øen har kun syv fastboende og nogle fritidshusejere. Du skal huske at proviantere, da der hverken er indkøbsmuligheder eller steder der serverer mad. Hvis du vil overnatte på øen og ikke vil sove i den lille havn, kan du slå et telt op eller prøve de relativt nye shelters, ved havnen, hvor der er toilet, vand og opladningsmulighed for mobil. 




Skarø
Der er kun få pagajtag fra Hjortø til Skarø som især er kendt for sin smukke natur med fugle og småvildt. Kirken ligger på øens højeste punkt som giver en fin udsigt over øhavet. Og byen med sine smukke bindingsværkshuse og gårde klumper sig sammen omkring gadekæret. Øen har også en isfabrik (der sælger is til hele verden), eget røgeri og en sommercafé. Hvert år i august afholder Skarø en musikfestival. 




Strynø
Der bor ca. 200 øboere på Strynø som har en skole, købmand, flere spisesteder, overnatningsmuligheder og en færge som mange gange om dagen sejler færgen til Rudkøbing. I forhold til andre øre i Det sydfynske Øhav  har Strynø ikke en prangende natur med skove og bakker. Tæt på den lille havn på Strynøs vestside, ligger en fredet ottekantet hollænder vindmølle fra 1832. og midt på øen ligger kirken. Hvert år i maj hejses majstangen midt i Strynø by. 
Jeg vil anbefale et besøg i Øhavets Smakke- og Naturcenter, læs om udstillingerne og centeret her.  På havnen kan man, for en 20er om dagen, leje en Strynøcykel. 


Ærø
Marstal er Ærøs største by. Gå en tur gennem byen eller langs havnen og oplev Marstals maritime identitet med værft, færgefart og navigationsskole. 
I havnen ligger der ofte både smukke sejlskibe og moderne coastere ved samme kaj.  Ærøskøbing er ren idyl med toppede brosten, stokroser og små velholdte huse. Havnen i Søby er byens puls. Her ligger værftet som er øens største arbejdsplads og her hører mange af øens fiskekuttere hjemme. På toppen af Ærø står det 22 meter høje Skjoldsnæs fyr og sender sine blink ud over det nattemørke sydfynske øhav. Tip: Busserne på Ærø er gratis.


Ø links

Forslag til ture

  • Thurø rundt
  • Faaborg-Bjørnø-Lyø-Avernakø-Svelmø-Faaborg
  • Rudkøbing-Strynø-Marstal (evt. ud eller hjem med færgen)
  • Skovballe-Drejø-Hjortø-Skovballe
Kurs mod Det Sydfynske Øhav
Suppliers

Udgivet: 04.06.2020
Fotocredit: Henrik Numelin og PR
Kort: PR