KURS MOD DET SYDFYNSKE ØHAV

Der er over 50 øer i det 500 kvm store sydfynske øhav, fra Helnæs i vest til Langelands østkyst, afgrænset af Ærø i syd og den sydfynske kyst i nord.

Afstandene mellem de mange store og små øer er overkommelige, og alle med rimelig erfaring i havkajak kan tage på en- eller flerdagsture i øhavet. Og skulle vejret være rigtigt dårligt eller slipper kræfterne op, kan du og kajakken sejle til eller fra øerne på dækket af en af øhavets mange færger.

Er du til fantastiske naturoplevelser, spændende kulturhistorie og hyggelige øboere, er disse øer must see; Bjørnø, Avernakø, Lyø, Drejø, Birkholm, Hjortø, Skarø, Strynø og Ærø. Bjørnø
Denne lille øperle ligger bare en lille times roning ud af Faaborg. Bjørnø er ikke større end du kan gå øen rundt på et par timer. Der er ingen havn på Bjørnø, men en mole  hvor færgen til Faaborg ligger til. Øst for molen findes den fineste sandstrand. På øen ligger Galleri Ena hvor det antikke Grækenland er et gennemgående tema. Trænger du til et hvil, en god kop kaffe og en kage, kan jeg anbefale at besøge Café Pileflet. Og i sommeren åbner ØkoBo en gårdbutik i Kongsgården. På sommeraftener er der tradition for at øboerne mødes til molekaffe for at nyde solnedgangen - turister, og kajakfolk, er velkommen. Læs mere om Bjørnø 

Avernakø - to øer i én
Avernakø ligner fra luften to øer, og sådan var det også indtil Avernak og Korshavn, i 1937 blev forbundet af  dæmning. Øen består af tre landsbyer; Avernak by, Munke og Korshavn. I Avernak ligger færgen fra Faaborg til og der kan du lande på stranden mellem færgelejet og lystbådehavnen.  Lej
 en cykel og oplev dæmningen der en af de mest fotograferede steder i det Sydfynske Øhav.

"Landhotellets butik, i Munke, et godt sted at handle lokale delikatesser som gedepølser, håndspundet garn og sylteprodukter af øens råvarer"

 Korshavn Bro hedder den anden hyggelig havn på den sydøstlige del af Avernakø. Den var tidligere hjemhavn for Korshavns fiskere. 
Faciliteterne er begrænsede, men der er toiletter og vand oppe ved forsamlingshuset, el på broen. Og en  teltplads ligger cirka 100 meter fra havnen. Bliv klog på Avernakø her.

Lyø
Lyø er den vestligste ø i det Sydfynske Øhav. Cirka midt på øen ligger Lyø by. Gå en tur i de smalle gyder med de mange gamle bindingsværkshuse og de fem gadekær. På din vej ser du den gamle landsbykirke med en cirkelrund kirkegård. De omkring 130 Lyøboere skaber, sammen med turisterne, liv til  en købmand, en grillbar, to restauranter og Oase Lyø, som både er café og Bed & Breakfast. Lyø Camping har både god udsigt og gode toilet- og badefaciliteter. Ved den nye skov er der opstillet to shelters, bålplads og et muldtoilet. Booking af shelterne på Ud i NaturenMer' om Lyø her.


Drejø
Drejø Gammelhavn er fra dengang hvor der var livlig fiskeri og fragtsejlads fra øen. Den velbevarede havn har fine forhold til kajakroerne; dejlig teltplads samt opholdsrum og toiletter i det gamle pakhus. Der er også en varecykel hvis du skal handle hos købmanden, som ligger 500 m fra havnen, eller i gårdbutikken på Husmandsvej. Naturen på øen er varieret med både skov og klint samt den særprægede landtange ”Drejet”, der binder øens østlige og vestlige del sammen. Mere om Drejø på hjemmesiden.

Birkholm
Birkholm er den mest uberørte af øerne i Øhavet, hvor de tilgroede marker og de store afgræssede enge præger landskabet. Når man skal til Birkholm, skal man have alt med selv. Eneste "facilitet" er forsamlingshuset ved gadekæret, havnens toiletter og baderummet som kaldes Birkholm Brus. Teltovernatning på havnen eller i øens to shelters.

Hjortø
Hjortø er, ligesom Birkholm, en ø for dig, der vil nyde naturen og har brug for en pause. Øen har kun syv fastboende og nogle fritidshusejere. Du skal huske at proviantere, før besøget, for der er ingen indkøbsmuligheder eller spisesteder. På havnen er der i sommerhalvåret toilet, bad og rindende vand samt mulighed for at få opladt sin mobiltelefon. Lige ved havnen er en primitiv teltplads med tre shelters, hvor der også kan slås et telt op. Du kan booke plads i shelterne her.

Skarø
Der er kun få pagajtag fra Hjortø til Skarø der er kendt for sin is, som kan nydes hele året ved Is-Caféen og for Skarø musikfestival hvert år i august. Skarø by ligger få hundrede meter fra havnen, og er en charmerende lille landsby, med gadekær, bindingsværkshuse og gårde. 
Trampestier tværs over marker og langs kysterne gør det let at udforske øen til fods eller på cykel. Læs om spise-, overnatnings- og indkøbsmuligheder, se Skarøs hjemmesideStrynø
Engang var Strynø den tættest befolkede ø i Danmark, efter Amager, 800 mennesker boede på den lille ø. I dag bor her 200. Strynø by minder om en arabisk medina, med sin labyrint af småhuse, passager og stræder. Det er oplagt at cykle en tur øen rundt. En Strynøcykel kan lejes på havnen for en tyver. 
Jeg vil anbefale et besøg i Øhavets Smakke- og Naturcenter - og måske prøve armkræfter med at sejle en smakkejolle. Ved Smakkecenteret er der en naturcampingplads og et shelter på Brovejen 5, cirka 500m fra havnen. Læs mere om Strynø her


Ærø
Marstals specielle maritime stemning stammer fra midten af 1700-tallet, hvor fiskerlejet voksede til en driftig søfartsby. Om vinteren lå der over 200 træskibe i læ bag den kilometerlange kampestensmole. Ved havnen ligger flere skibsværfter.  Husk at besøge Søfartsmuseet med over 300 skibsmodeller og mærkelige sager hjembragt af søfolk fra de syv have. Ubetinget turens saltvandsindsprøjtning.

"Ærøs nationaldrik hedder Riga Balsam. Den kommer fra Letlands hovedstad og påstås at kunne kurere alle sygdomme, tømmermænd og kærestesorger"

Midt på Ærøs nordkyst ligger Ærøskøbing med brostensbelagte gader, stokroser og små velholdte huse - mange er omkring 350 år gamle. Den gamle havn er bevaret, og nord for den ligger lystbådehavnen og et dejligt kajakhus.

"Du kan vælge at tage bussen rundt på Ærø. Den er gratis. Året rundt og for alle"

Havnen i Søby, er byens puls, med værftet som er øens største arbejdsplads. På toppen af Ærø står det 22 meter høje Skjoldsnæs fyr og sender sine blink ud over det nattemørke Sydfynske Øhav.Et øhav i særklasse
Det Sydfynske Øhav blev i marts 2024 officielt udpeget som en UNESCO Global Geopark, hvilket er en stor international anerkendelse af områdets særlighed. Det Sydfynske Øhav er historien om den dramatiske havstigning på Sydfyn og øerne. En havstigning, der skabte en helt særlig natur, som de sidste 10.000 år har dannet forudsætningerne for utallige naturoplevelser, og det øhav du kan sejle rundt i! 

"Geoparker tjener lokalsamfundet ved at kombinere bevarelsen af en betydelig geologisk arv med offentlig udbredelse og en bæredygtigt tilgang til udvikling"

Turforslag
  • Thurø rundt
  • Faaborg-Bjørnø-Lyø-Avernakø-Drejø-Svelmø-Kidholm-Faaborg
  • Rudkøbing-Strynø-Marstal-Ærøskøbing og retur
  • Skovballe eller Ballen havn, Skarø-Drejø-Hjortø-Skovballe eller Ballen havn
Kurs mod Det Sydfynske Øhav
Suppliers
De Danskes øer
Danmark har godt og vel over 400 øer, hvoraf omtrent 80 er beboede. Vil du udforske nogle af de danskes øer kan du her bl.a. læse om "De vestsjællandske øer", "Tre øer i Roskilde Fjord" og "Udforsk Samsø fra kajakken". 


Foto: Henrik Numelin og PR
Kort: PR