KURS MOD DET SYDFYNSKE ØHAV

Har du ikke roet i Det Sydfynske Øhav? Så har du noget til gode. Uanset vejret eller årstiden - Det Sydfynske Øhav byder sig altid til med et hav af oplevelser. 

I det lavvandede hav syd for Fyn er der over 55 småøer - både beboede og ubeboede - natur, kultur og charmerende øbyer. Erfarne kajakroere siger, at det sydfynske er noget af de bedste farvande at ro i!

Lad os lige få geografien på plads. Det Sydfynske Øhav strækker sig fra Helnæsbugten i vest, langs den sydfynske kyst, op til den lille fiskerby Lundeborg, i øst. Langeland og Ærø er de sydligste øer. Hele øhavet strækker sig over 480 kvadratkilometer.  

I denne artikel kan du læse om ø-perlerne Bjørnø, Avernakø, Svelmø, Lyø, Drejø, Hjortø, Skarø, Strynø og Ærø. 


Den hyggelige havn i Faaborg er et godt udgangspunkt for en tur i det sydfynske. En lille times roning ud af Faaborg ligger Bjørnø, en af de mindre øer i det sydfynske. Du kan lande på sandstranden lige øst for molen. Den bilfri ø kan gås rundt på et par timer. På sommeraftner mødes øboere og turister ved solnedgangstid til molekaffe, på Bjørnø Mole. Der er Bed&Breakfast, café, galleri, teltplads ved Vandvejskiosken. Gode fiskemuligheder. Info Bjørnø.

Lidt længere ude ligger Avernakø. Oprindelig var den to øer: Avernak og Korshavn, men blev i 1937 forbundet med en dæmning. Se Avernakø Kirke, og nyd udsigten over øhavet. Korshavn bro, giver læ for en landing på stranden. Teltpladsen ligger cirka 100 meter fra stranden og lidt i læ for østenvinden. Fra Korshavn kan du krydse over til den ubeboede Svelmø hvis eneste forbindelse med det fynske fastland er en ebbevej. Info om Avernakø.Lyø ligger syv km. sydvest for Faaborg og er den vestligste af de sydfynske øer. 
Midt på øen ligger Lyø by og landsbykirken. De smalle gyder snor sig mellem smukke, gamle bindingsværkhuse og fem gadekær. Mange af byens huse er fra 1700-tallet, enkelte er endnu ældre, og udgør et af de mest spændende landsbymiljøer i Danmark. Information om Lyø.

Gammelhavn på Drejø´s nordside, er en naturhavn. På havnen fine forhold til kajakroerne; dejlig teltplads samt opholdsrum og toiletter i det gamle pakhus. Drejø har et aktivt øliv med foreninger, gårdbutik, købmand og et sommeråbent museum. Naturen er varieret med både skov og klint, og så den særprægede landtange ”Drejet”, der binder øens østlige og vestlige del sammen. Info om Drejø.

Havet rundt om Hjortø er meget lavvandet, så hold godt udkig. Med sine fem indbyggere er Hjortø blandt de øer i Danmark med færrest beboere. Oplev de mange trækfugle som mellemlander på Hjortø bl.a. den majestætiske havørn. Inkarnerede fugleelskere bør besøge Hjortø. Der er ikke butikker eller spisesteder på øen. Du kan overnatte i shelter eller i telt på pladsen ved havnen, hvor der er toilet, vand og opladningsmulighed for mobilos. Hjortø info.Fra Hjortø er der ikke mange pagajtag over til Skarø - der har flade kyster, strandenge, diger, sandrev og store kampesten. Skarø bymidte består af smukke bindingsværkshuse, og gårdene ligger stadig to og to om byens gadekær. Kirken ligger på øens højeste punkt med fin udsigt over øhavet. Nyd en ægte Skarø is på det lille mejeri – eller en kop kaffe henne hos Gitte Sommersild. 
Skarø´s hjemmeside.På Strynø kan du lande på den vestlige side, ved Strynø Mølle (billedet), eller ved molen på øens østside, hvor der findes en overnatningsplads. 
I den idylliske gamle landsby står majtræet som er en stor flagstang. Hvert år males, pyntes stangen med kranse og rejses en lørdag i maj.  Tag en tur rundt i landsbyen og ud ad de små veje og stier, hvor der er udsigt til det blå hav og drivende sommerskyer. Lån en af øens nye cykler til turen, de står parkeret på havnen. Jeg vil anbefale at besøge Øhavets Smakke- og Naturcenter  - du kan læse mere om udstillingerne og centeret lige her. Info Strynø.

Ærø er største ø i øhavet. Af de cirka 6.000 øboere bor hovedparten i de tre havnebyer: Charmerende Søby med øens største arbejdsplads, Søby Værft. Romantiske Ærøskøbing med sin stokroseidyl som oser af alt, hvad man kan drømme om af historie og nostalgi. Byen hører til blandt de bedst bevarede danske byer fra 1700-tallet. Og maritime  Marstal med det charmerende smalle gader, joller, fiskegarn og havnen hvor det ikke usædvanligt at se coastere og gamle træskibe ligge ved kaj.De fotogene badehuse på Erikshale i Marstal er for mig indbegrebet af Ærø.Forslag til ture
  • Rundt om Thurø
  • Faaborg-Bjørnø-Lyø-Avernakø-Svelmø-Faaborg
  • Rudkøbing-Lindelse Nor-Strynø-Marstal (ud el. hjem med færgen)
  • Skovballe (Tåsinge)-Skarø-Drejø-Hjortø-Skovballe
Kurs mod Det Sydfynske Øhav
  • Oversigt på telt- og shelterpladser.
  • Bookbare shelters.
  • App'en "Geopark Det Sydfynske Øhav".
  • "Ø-pas" behøves ikke, men bestil et alligevel og få mulighed for at samle på “ø-mærker” og holde styr på hvilke øer, du har besøgt. Ø-passet er samtidigt et informationshæfte om 37 danske småøer. 
  • "Havkajak - din guide til Det Sydfynske Øhav", turforslag og vandfast kort (1:50.000). 
  • Kajakbutikker i øhavet: Nicus Nature i Vindebyøre og Kajakbiksen i Rudkøbing.
Alle med rimelig erfaring i havkajak kan tage på en- eller flerdagsture i øhavet. Vejrmæssigt er der næsten altid mulighed for at komme på vandet og finde læ under kysterne. Bliver vejret for dårligt eller slipper kræfterne op, kan du tage kajakken med på den videre færd, ombord på en af ø færgerne. 

Udgivet: 04.06.2020
Fotocredit: Henrik Numelin og PR
Kort: PR