Det flade vand med de mange de småøer - både beboede og ubeboede - naturen, kulturen, charmerende øbyer og overkommelige afstande. Der bliver ikke meget bedre. Erfarne kajakroere siger endda, at det sydfynske er noget af de bedste farvande at ro i!
Lad os lige få geografien på plads. Det Sydfynske Øhav strækker sig fra Helnæsbugten i vest, langs den sydfynske kyst, op til den lille fiskerby Lundeborg, i øst. Langeland og Ærø er de sydligste øer. Hele øhavet strækker sig over små 500 kvadratkilometer.
I denne artikel kan du læse om ø-perlerne Bjørnø, Avernakø, Svelmø, Lyø, Drejø, Hjortø, Skarø, Strynø og Ærø.
Lidt længere ude ligger Avernakø. Oprindeligt bestod øen af de to øer Avernak og Korshavn, men i 1937 blev de forbundet med en dæmning som på grund af sin specielle form kaldes Drejet. På enge og i vådområder er der et rigt fugleliv og mulighed for at se, og høre, den sjældne klokkefrø. Korshavn Bro er det sydfynske øhavs mest idylliske havn, med et par små gamle fiskerhuse. Man man lande på stranden i læ af molen. Toilet og vandpost i det gule hus over havnen. Teltpladsen ligger cirka 100 meter fra stranden og lidt i læ for østenvinden. Fra Korshavn kan du krydse over til den ubeboede Svelmø hvis eneste forbindelse med det fynske fastland er en ebbevej. Info om Avernakø.
Lyø ligger sydvest for Faaborg og er den vestligste af de sydfynske øer. Midt på øen ligger Lyø by med gårdene samlet omkring gadekær. Mange af gårdene er fra 1700-tallet, enkelte er endnu ældre, og udgør et af de mest spændende landsbymiljøer i Danmark. Der er shelter og campingplads. Tips: Det er på Lyø man kan få Sydfyns bedste pizza og G&T hos drengene på Café Lyø. Information om Lyø.
Gammelhavn på Drejø´s nordside, er en naturhavn. På havnen fine forhold til kajakroerne; dejlig teltplads samt opholdsrum og toiletter i det gamle pakhus. Drejø har et aktivt øliv med foreninger, gårdbutik, købmand og et sommeråbent museum. Naturen er varieret med både skov og klint, og så den særprægede landtange ”Drejet”, der binder øens østlige og vestlige del sammen. Info om Drejø.

Fra Hjortø er der ikke mange pagajtag over til Skarø - der har flade kyster, strandenge, diger, sandrev og store kampesten. Skarø bymidte består af smukke bindingsværkshuse, og gårdene ligger stadig to og to om byens gadekær. Kirken ligger på øens højeste punkt som giver en fin udsigt over øhavet. Nyd en ægte Skarø is på det lille mejeri – eller en kop kaffe hos Gitte Sommersild. Skarø´s hjemmeside.
På Strynø kan du lande på den vestlige side, ved Strynø Mølle (billedet), eller ved molen på øens østside, hvor der findes en overnatningsplads. I den gamle landsby står majtræet som er en stor flagstang. Hvert år males, pyntes stangen med kranse og rejses en lørdag i maj. Tag en tur rundt i landsbyen og ud ad de små veje og stier, hvor der er udsigt til det blå hav og drivende sommerskyer. Lån en af øens nye cykler til turen, de står parkeret på havnen. Jeg vil anbefale at besøge Øhavets Smakke- og Naturcenter - du kan læse mere om udstillingerne og centeret lige her. Info Strynø.
De fotogene badehuse på Erikshale i Marstal er signatur for Ærø.
- Rundt om Thurø
- Faaborg-Bjørnø-Lyø-Avernakø-Svelmø-Faaborg
- Rudkøbing-Lindelse Nor-Strynø-Marstal (ud el. hjem med færgen)
- Skovballe (Tåsinge)-Skarø-Drejø-Hjortø-Skovballe
- Oversigt på telt- og shelterpladser.
- Bookbare shelters.
- App'en "Geopark Det Sydfynske Øhav".
- "Ø-pas" behøves ikke, men bestil et alligevel og få mulighed for at samle på “ø-mærker” og holde styr på hvilke øer, du har besøgt. Ø-passet er samtidigt et informationshæfte om 37 danske småøer.
- "Havkajak - din guide til Det Sydfynske Øhav", turforslag og vandfast kort (1:50.000) samt guidebog til landoplevelser.
- Kajakbutikker i øhavet: Nicus Nature i Vindebyøre og Kajakbiksen i Rudkøbing.
Alle med rimelig erfaring i havkajak kan tage på en- eller flerdagsture i øhavet. Vejrmæssigt er der næsten altid mulighed for at komme på vandet og finde læ under kysterne. Bliver vejret for dårligt eller slipper kræfterne op, kan du tage kajakken med på den videre færd, ombord på en af ø færgerne.
Udgivet: 04.06.2020
Fotocredit: Henrik Numelin og PR
Kort: PR
Fotocredit: Henrik Numelin og PR
Kort: PR