EFTERÅRSTURE I HAVKAJAKEn efterårstur i kajak er helt specielt. Kysten står klædt i efterårets gyldne farver, luften er frisk og kølig. Vind er der ingen af, og rovand som en sommerdag er trafikeret, kan opleves at være stille og fredeligt.

Her får du forslag til efterårsture seks forskellige steder i Danmark. Så, få samlet udstyret og  kajakken til en fyraftenstur eller en forlænget weekendtur med overnatning i shelter, vandrerhjem eller måske hotel. 

Kajakruten langs Djurslands kyst
Djursland er Danmarks største halvø og har en lang kystlinje med mange små bugter og rolige vige som giver læ for efterårets vind og bølger. Følger du  "Kajakruten langs Syddjurs' kyst" er det nemt planlægge en kortere eller en længere tur. Kysten er nem at komme til og der er mange muligheder for overnatning i shelter eller telt langs kysten.  

Mors 
Øens afvekslende natur spænder lige fra de dramatiske molerklinter på Nordmors, til det flade og blidere Sydmors med de frodige landbrugsområder. Limfjorden og Mors er nærmets verdenskendt for fiskeriet efter muslinger og østers. Derfor kan du langs kysterne møde orangefarvede bøjer som markerer store flydende muslingefarme. Limfjordskortet hjælper dig på vej rundt om Mors og i fjorden. 

Turforslag til en 4 dages efterårstur med overnatning i Kystrutens shelters og på kystnære teltpladser.
  1. dag Nykøbing Mors -> Sallingsund -> Limfjordscenteret, Doverodde
  2. dag Limfjordscenteret -> Vildsund
  3. dag Vildsund -> Feggesund
  4. dag Feggesund -> Nykøbing Mors

Den blå grænse 
Flensburg Fjord ligger som en den blå grænse, mellem Danmark og Tyskland. Fjorden strækker sig fra Flensburg ud forbi Kollund, Okseøerne, Holnis og videre til Broagerland. Landskabet er præget af store runde bakker, lave kystskrænter og flade stenstrande. Her og der findes en simpel anløbsbro eller en lille havn som kan give læ til en frokost eller kaffepause. Om efteråret kan man opleve store flokke af trækfugle som holder rast på bl.a. Nybøl Nor. Dybbøl Mølle er nok det mest fremtrædende nationale symbol i grænselandet. Møllen og ikke mindst skanserne omkring møllen var centrum for voldsomme kampe i både 1848-49 og 1864.  Lærkelunden Camping, ved Gråsten, er åben til og med efterårsferien, og er fin som basecamp med campingvogn, telt eller hytte. 

Odsherred
Odsherred, i det nordvestlige hjørne af Sjælland, er en lidt overset kajakdestination. Det er synd for her er er masser af kajaksikkert rovand. Ikke mindst er Isefjorden med dens smukke naturscenarier langs kysten er et eldorado for kajak-roere. Prøv fx. en tur fra Nykøbing S.,  stille og roligt ned langs Odsherreds østkyst,
 forbi Stokkebjerg, til en overnatning i Kongsøre. Næste dag, krydses over Lammefjorden til fjordbyen Holbæk. Denne A til B tur kræver 2 biler med en ven, kæreste eller kone som vil bringe og hente! Med østenvind kan du få en fin dagstur ud fra Havnsø, ned til sælkolonien på revet ved Stold, videre rundt om Nekselø og retur ind til Havnsø.

Danmarks ø-rigeste fjord
Nakskov Fjord er Danmarks ø-rigeste fjord. På øerne og rundt omkring fjorden er der interessante strandenge, strandvolde, klitter og overdrev. De største øer er Enehøje, Slotø, Vejlø,  mens Albuen, er en halvø. Uden for sejlrenderne er der ganske lavt vand de fleste steder.  Det giver mindre bølger i blæsevejr, men gør også kajakken noget tungere at ro. Den lavvandede fjord tiltrækker vandfugle i tusindvis. I de seneste år er der også kommet havørne til.  Til vands møder du muligvis marsvin, der boltrer sig i overfladen. Her er link til en digital version af Kajakguide over Nakskov Fjord.

Smålandshavet
Fejø er Danmarks æbelø number one - øens største æbleplantage har over 280.000 frugttræer. Men også eksotiske frugter som figner, ferskner, mandler og morbær nyder godt af det milde ø-klima. Om efteråret, hvor træerne bugner af frugt, kan man i øens vejboder købe hjemmelavet marmelader, cider m.m. Hvert år, på den første lørdag i efterårsferien, afholdes festivalen “Æblets Dag” på Fejø. 

Stjernestunder
Selvom temperaturen falder, kan man sagtens overnatte i telt eller i shelter. Soveposen kan  varmesikres ved at bruge en indvendig silkelagenpose, trække et tæppe over fodenden og ligge på et tykt liggeunderlag - kulden kommer nedefra. Der er mange fine teltpladser og shelters ved Isefjorden, Roskilde Fjord, på Als , Mors og i resten af Danmark  Play it safe
Giv en kontaktperson i land, besked om dine afgangs- og ankomsttidspunkter, rute og overnatningssted. Medbring en mobiltelefon i vandtæt etui. Rigeligt med vand. Et førstehjælpskit samt alu tæppe. Kniv og gaffatape til en nødtørftig kajakreparation. Ekstra tøj i vandtæt pakpose. En lommelygte, som kan tændes når du møder andre fartøjer, og når du er fremme på overnatningspladsen. Kompas og kort, digitalt og print. Øsekar eller/og pumpe. Tjek vejrudsigten før og under turen.


Foto: Henrik Numelin og PR
Publiceret 1´gang 04.10.2020