EFTERÅRSTURE

Efteråret er for mange tidspunktet, hvor kajakken pakkes væk. Men giv nu efteråret en chance. For selvom det er køligt og vinden til tider er frisk, kan efteråret komme med fantastiske ro dage hvor solen står lavt på himlen og spreder et varmt, gyldent lys over vand og land. 

Så, find søkortet frem, få pakket udstyret og kajakken på bilen og tag afsted på en efterårstur. Her fem forslag til en- og flerdagsture, fra nord til syd, i Danmark. 

Kajakruten langs Syddjurs' kyst
Kajakruten i vandkanten af Nationalpark Mols Bjerge er et god bud på en efterårstur. Der mange  isætnings- og landgangssteder, så den kan nemt opdeles i etaper. Kajakruten starter omkring Kalø Vig og fortsætter langs kysten over Ebeltoft Vig og videre op til Hyllested Skovgårde. 

Ebeltoft by er et stop eller en overnatning værd, for et kig i den gamle bydel og havnen hvor med fregatten Jylland ligger på parade. OBS Forsigtig ved krydsning af indsejlingen ved Ebeltoft færgehavn når færgerne er på vej ind eller ud - de sejler hurtigere end man lige tror.  

Her er et digitalt  Kajakruten langs Syddjurs' kyst.

Mors - Limfjordens perle
Mors, også kendt som Limfjordens perle, har en varieret og smuk natur. Fra de dramatiske molerklinter på Nordmors til det flade og frodige Sydmors, med de dyrkede marker, oplever man en ø fyldt med kontraster.

Langs Mors´ kyster er der flere steder at gå i land for en pause eller overnatte i Kystrutens shelters. Kig på Limfjordskortet, som er udviklet til kajakroere, hvor du kan se forskellige turforslag til Limfjorden og Mors.

Limfjorden og Mors er kendt ude i den store verden for some Limfjordsmuslinger og østers. På en tur rundt om Mors møder du sikkert kuttere, som skraber efter muslinger, og langs kysterne ligger lange rækker af orange og sorte bøjer, som markerer store flydende muslingefarme.

Den Blå Grænse mellem Danmark og Tyskland
Flensborg Fjord markerer den blå grænse mellem Danmark og Tyskland, fra Flensborg by over Kollund og Okseøerne til Holnis og Broagerland. Landskabet er store, afrundede bakker, lave kystskrænter og flade stenstrande der giver fjorden et varieret og roligt landskab - og forholdsvis beskyttet farvand.

Et af de mest kendte vartegn langs fjorden er Dybbøl Mølle og skanserne deromkring, som har været scene for nogle dramatiske kampe i 1848-49 og 1864. Møllen står som et stærkt nationalt symbol og en udstilling tæt ved, giver et interessant indblik i kampene i 1864. Tættere på vandet er Okseøerne (shelter på Store Okse ø) og "Annies Kiosk" i Sønderhav der serverer de lækreste hotdogs! Vest for Gråsten ligger Cathrinesminde Teglværk, kan man se de store teglovne og hvordan teglstenproduktionen foregik i gamle dage. 

Danmarks ø-rigeste fjord
På Nakskov Fjord kan du ro mellem de mange øer og halvøer, blandt andet Enehøje, Slotø, Vejlø og helt ud til halvøen Albuen. Fjorden er lavvandet, uden for sejlrenderne, og skaber en vigtig livsbetingelse for fjordens meget rige dyreliv med blandt andet gråænder, svaner, viber, marsvin og sæler. De senere år er der også observeret havørne i fjorden. 

I Kajakguide over Nakskov Fjord er der forskellige forslag til kortere og længere ture på fjorden. 

Porten til æbleriget
Fejø er Danmarks Æbelø number one - øens største æbleplantage har over 280.000 frugttræer. Men også eksotiske frugter som figner, ferskner, mandler og morbær nyder godt af det gunstige ø-klima. Om efteråret, hvor træerne bugner af frugt, kan man i øens vejboder købe hjemmelavet marmelader, cider med mere

En tur fra Kragenæs havn og rundt om Fejø er på 26 - 27 km og kan i godt vejr nemt gøres på en dag. I Dybvig havn på Fejø kan de gamle slæbesteder anvendes til anløb. Herfra vil det være oplagt at ta' en afstikker videre til Lilleø, en tur på lidt over 4 km. Kort før Kragenæs havn ses kunstinstallationen "Dodekalitten" - 7 - 8 meter høje stenstøtter udhugget som hoveder - der skuer ud over Smålandshavet.

I Kano-Kajak-Surf Guide til Lolland-Falster (findes kun i digital version), er der et fint "katalog" over  kortere og længere ture.

Kragenæs Marina og Lystcamp ligger perfekt når du vil udforske Smålandsfarvandet. Du kan overnatte her, hele året, i hytte, campingvogn eller telt. På havnen i Kragenæs ligger der en velassorteret købmand og der er gode parkeringsmuligheder ved stejlepladsen. 

Et godt måltid
Tag dig tid til at lave et godt måltid – lidt ekstra god proviant og drikkevarer kan nemt transporteres i kajakken. Der er masser af opskrifter til lækre måltider lige fra  mættende supper til gryderetter der kan tilberedes over bål eller Trangia'en på turmat.no

En varm nat i telt eller shelter
Selvom efteråret er koldt, kan du sagtens få en god nat i telt eller shelter og nyde en stjerneklar himmel. Husk, at kulden ofte kommer nedefra, så et tykt liggeunderlag hjælper med at holde varmen. En indvendig lagenpose i silke eller et uldtæppe over soveposen, og uldundertøj, kan gøre en stor forskel. 

Better safe than sorry 
Mobiltelefon i vandtæt etui. Rigeligt med vand. Et førstehjælpskit samt alu tæppe. Kniv og gaffatape til en nødtørftig kajak reparation. Ekstra tøj i vandtæt pakpose. En lomme- eller pandelygte, som kan tændes når du møder andre på vandet, og når du er fremme på overnatningspladsen. Kompas og kort (digitalt og printet). Øsekar og pumpe. Forslag til pakkeliste her.

Giv en kontaktperson i land, besked om dine afgangs- og ankomsttidspunkter, rute og overnatningssted. Tjek vejrudsigten før og under turen, og hav en plan B klar i tilfælde af det blæser op.

Foto Store Karlsminde, Lynæs, Henrik Numelin