VIKINGERNES VANDVEJ - I HAVKAJAK PÅ ROSKILDE FJORD


Roskilde Fjord er mere end bare en fjord - det er også en historisk vandvej. Her sejlede vikingerne med deres handels- og krigsskibe, og langs fjorden findes stadig spor efter deres færden. Følg med i kølvandet på vikingerne.

Vikingernes skibe var ikke kun transportmidler, de var også grundlaget for en hel kultur. De gjorde det muligt for vikingerne at sejle ud, danne alliancer, handle, finde nye markeder og erobre fremmede egne. Skibene var forskellige i størrelse og udformning. Nogle var lange og smidige bygget til hastighed og krig, andre rummelige til at kunne medtage forskellige varer hjembragt fra togter i det fjerne.

Sporene i landskabet
For vikingerne var Roskilde Fjord vandvejen til Lejre og Roskilde og de havde forskellige pladser laangs fjorden hvor de kunne lægge til. Ved indsejlingen til Isefjord ligger Lynæs hvor vikingerne havde omladepladsen Skuldevig. Den lille vig ligger fint i læ for vind og vejr og gjorde det nemt at lande vikingeskibene på stranden og laste om fra et havgående til et fjordgående skib. Ud for Skuldevig fandt man i 1975 et 25 meter lang vikingeskib; Skuldevigskibet. 

Ved Kignæs havde de driftige vikinger endnu en handelsplads. I dag er der fred og ingen fare på den lille havn i Kegnæs hvor der et bådelaug og kajakafdeling. Klubhuset er næsten altid åben, og køkken, grill og cykler er til fri afbenyttelse. Her kan man altid få en god snak med de "indfødte". 

I Neder Dråby, nordvest for Kignæs, har også vikingerne også været på spil. Navnet Dråby stammer fra oldnordisk "Draagaby" og ligger på Hornsherreds smalleste sted. Her kan der have været et bådtræk, en slags "spor" tværs over det smalle Hornsherred, som sparede vikingerne for den lange sejlads rundt om Hornsherred.  

Tæt ved Frederikssund, på Kalvøen, ligger en rekonstrueret vikingeboplads, hvor du kan gå i land og fornemme, hvordan livet må have udspillet sig dengang. Her er langhus, bådebro og små værksteder.

Vikingerne var også på vagt, bogstaveligt talt. Langs fjorden stod bavnebål klar til at advare Roskilde og Lejre, hvis fjendtlige skibe nærmede sig. Når bålene blev tændt, kunne signalet sendes fra Lynæs og ned til Roskilde på en times tid.

Vragene ved Skuldelev
I slutningen af vikingtiden blev spærringer etableret i Roskilde Fjord for at beskytte Roskilde som var Danmarks største konge- og kirkeby. Fem skibe blev sænket i fjorden ved Skuldelev. Først næsten tusind år senere blev skibene fundet og hævet. I dag står de fem skibe i Vikingeskibsmuseets udstillingshal med udsigt over fjorden, hvor de engang sejlede.

På Vikingeskibsmuseets værft bygges kopier af vikingeskibene efter de gamle metoder, og om sommeren kan du komme med ud og  sejle med skibene, en oplevelse som giver respekt for vikingernes sømandskab.

Ro gennem nutid og fortid
En tur rundt i inderfjorden, fra Roskilde og nordpå, byder på både natur og kulturhistorie. Ro ind og rundt i Kattinge Vig, Kattinge Værk og forbi Bognæs, hvor fjorden snævrer ind, og fuglelivet folder sig ud, der kan være  fiskehejre, skarv og måske en havørn... 

Midt i fjorden ligger Elleore, Danmarks mindste kongerige med egne love, flag og møntfod. Øen er privat og lukket for besøg, men fra kajakken ses ruinerne af Brådeborg Slot og klosteret Krune.

Længere fremme ror du tæt forbi Risø-halvøen. Her blev der tidligere forsket i atomenergi. Ved foden af Bolund rejser en karakteristisk klint sig, et geologisk pejlemærke i fjorden, skabt af is og tid.

Turen slutter i Jyllinges gamle fiskerihavn. Den før så travle havn ligger hen som en stille idyl med fiskerskure, joller og bundgarnspæle som vidner om Jyllinges storhedstid for ålefiskeriet på fjorden. Navnet Jyllinge stammer i øvrigt helt tilbage fra vikingetiden. Den første stavelse Jyl kan komme af Gul (som leret i brinkene). 

Turfacts
Turen i inderfjorden fra Roskilde til Jyllinge er på cirka 15 kilometer. Kajakken kan sættes i fra flydebroen i Roskilde havn, alternativt nede ved Sct. Hans Have eller Kattinge Værk (kortere tur). I Jyllinge, Jyllinge Fiskerihavn eller Lystbådehavnen.

Relaterede artikler og links 

Idé og tekst Henrik Numelin
Foto PR