FORÅRSTURE I HAVKAJAK


Er der nogen, som sætter pris på forårets mange helligdage, så er det kajakfolket. Den kommende tid byder på Store Bededag, Kristi Himmelfartsdag og Pinse som giver muligheder for at ro nogle 
en- og flerdagsture. 

Ingen ved, hvordan vejret bliver, men man kan sagtens tage det sted hen, hvor det dufter af forårsvejr med milde vinde. Her får du forslag på kajakture, seks forskellige steder i Danmark, og et par gode råd om sikkerhed undervejs. 
Djursland
Kysten, med de små bugter og vige, langs det sydlige Djursland er ideelt for en havkajaktur. Hele vejen rundt langs kysten, er der overnatningspladser, så man udover den daglige kajaktur også kan planlægge en længere tur langs kysten. I folderen "Kajakruten langs Syddjurs' kyst" er de forskellige overnatningssteder og isætningssteder markeret med GPS koordinater. Vælger du Ebeltoft som udgangsted, kan du opleve Mols Bjerge fra søsiden, og være turist i den charmerende by om aftenen.Det rå og uspolerede Halsnæs 
Halsnæs byder på Nordsjællands nok bedste kajakvand med råt hav, blide fjorde, høje klinter, bløde  sandstrande, mulighed for fisk på krogen og friske urter som krydderi til aftensmaden. I sommerhalvåret udlægger Halsnøs Kommune et flydende havshelter, hvor du og kajakken kan overnatte.

’Halsnæs Kajakkort’ er en natur- og kajakguide, som fortæller dig alt du skal vide for at ro langs Halsnæs' kyst. Guiden er på 24 sider og trykt på vandfast papir så den er lige til at have med på turen. Guiden kan nemt købes her.

Orø, Isefjordens perle
Det er en tur, hvor man hele tiden skal ro et godt stykke fra land, da der er meget lavvandet hele vejen rundt om Orø. Naturen er flot. I Øster Løb og langs nordspidsen af Orø er der mulighed for at møde både sæler og marsvin. Turen kan startes fra havnen i  Holbæk eller fra Hammer Bakke (Horns Herred) hvor kabelfærgen til Orø sejler fra. Til en to-dages tur, kan der overnattes på Orø Strand Camping. Dagli'Brugsen i Bybjerg er øens eneste indkøbssted.


Et stille kryds på Storstrømmen
Tænker du dig en tur til Møn Klint, et stille kryds på Storstrømmen eller en aftentur i Stege bugt? Det er et farvand som er overskueligt, nemt at navigere rundt i og med en fantastisk natur. Efter min mening er Storstrømmen et overset farvand, selvom det rummer lige så mange muligheder og oplevelser som Det Sydfynske Øhav. Vordingborg Kommune har udviklet et oplevelseskort samt en app med kajakkort og turforslag til at downloade på mobiltelefonen.

Thurø rundt 
En dagsur rundt om Thurø er kystnær og stort set i beskyttet farvand, lige bortset fra et beskedent kryds over Svendborgsund. Stræk benene på en tur i skipperbyen Troense' hyggelige stræder med de små bindingværkshuse. Hold et madpakkestop ved Dampskibsbroen i Grasten, hvor du på den rigtige dag kan se helt til Langeland. Og senere, en velfortjent ispause ved Smørmosen.

Den Blå Rute i Københavns havn
I dag er Holmen den rene idyl med træer, fugle, smukke bygninger og grønne brinker. Men engang var Holmen København's travleste arbejdsplads. Holmen var fra 1690 og frem til 1990 flådebase og skibsværft. Mange af den danske flådes krigsskibe er blevet bygget her. Når krigsskibene ikke var til søs, lå de her på Holmen. Det maritime miljø, kan stadig ses på huse og bygninger, langs Den Blå Rute. Download kortet over Den Blå Rute.

Play it safe 
Selvom forårssolen luner, er vandet koldt. Hundekoldt. Tjek vejrudsigten. Er det ukendt farvand, kan du "læse" farvandet og måle afstande på Google Maps og Kraks søkort. Hav altid en plan B med i planlægningen. Lad nogen på land kende din rute. Giv besked, hvis du ændrer den. Pak kajakken med ekstra kajaktøj, et siddeunderlag og noget varmt at drikke.

Udgivet: 11.05.2020
Foto: Henrik Numelin, VisitDjursland, VisitSvendborg, Oplev Halsnæs, Natur i byen.