FORÅRSTURE I HAVKAJAK


Helligdagsweekenderne ligger i kø...

Der kommer tre forlængede weekender indenfor den kommende måned. Den første er Store Bededag, så Kr. Himmelfartsdagene og til sidst pinseferie. Grundlovsdagen den 5. juni falder på en lørdag og giver desværre ikke nogen fridag iår.

De forlængede weekender er en rigtig god mulighed for at få luftet kajakken på en dagstur eller en flerdagstur. Her får du forslag på seks forårsture, seks forskellige steder i Danmark og et par gode råd om sikkerhed undervejs på turen.

Djursland
Kysten, med de små bugter og vige, som kendetegner det sydlige Djursland er ideelt for en havkajaktur. Langs hele kyststrækningen er der overnatningspladser, både under åben himmel og fast tag over hovedet. Vælger du Ebeltoft som udgangssted, kan du om dagen opleve Mols Bjerge fra søsiden, og om aftenen være turist i den charmerende søkøbstad. På "Kajakruten langs Syddjurs' kyst"-kortet er kystnære overnatningssteder, isætningssteder og andre kajakrelevante informationer markeret med GPS koordinater. Det rå og uspolerede Halsnæs 
Halsnæs byder på Nordsjællands nok mest alsidige bedste kajakvand med hav, fjorde og Danmarks største indsø. Læg hertil muligheden for at se høje klinter og hvide sandstrande, fange en  fisk og garnere aftensmaden med friske urter indsamlet tæt på stranden. På den sydvendte side af Halsnæs er der to kystnære campingpladser; Sølager Camping og Byaasgaard Camping. I sommerhalvåret, fra midten i maj til 1. oktober, udlægger Halsnæs Kommune et flydende havshelter udfor Hvide Klint, hvor du og kajakken kan overnatte.

’Halsnæs Kajakkort’ er en natur- og kajakguide, som fortæller dig alt hvad der er værd at vide for at ro langs Halsnæs' kyst. Hæftet er på 24 sider og trykt på vandfast papir så den er lige til at have med på turen. 


Orø rundt
Det er en tur, hvor man skal ro et godt stykke fra land, da der er meget lavvandet hele vejen rundt om Orø. I Øster Løb og ved nordspidsen af Orø kan man møde både sæler og marsvin. Stranden ved Hammer Bakke, hvor kabelfærgen sejler over til Orø er et godt isætningssted for en en-dagstur. Skal turen rundt om være en to-dagstur kan man søsætte i Holbæk Havn, hvor der også er parkeringspladser. Vælger du at bruge to dage på omsejlingen vil jeg anbefale telt- eller hytteovernatning på Orø Strand Camping. OBS Dagli'Brugsen i Bybjerg er Orø´s eneste indkøbssted.


Smålandsfarvandet
Farvandet mellem Sjælland, Lolland, Falster og Møn, hedder Smålandsfarvandet og forbinder Storebælt med Østersøen. Her ligger en perlerække af øer med fred og ro, højt til himlen og masser af frisk luft. Overskueligt og nemt at navigere rundt i. Vordingborg Kommune er meget bevidst om sine maritime dyder og har udviklet et oplevelseskort samt en app med kajakkort og turforslag lige til at downloade på mobiltelefonen og tage med på turen. Camping Mønbroen og Stubbekøbing Camping ligger begge lige ud til vandet. Efter min mening er "mellem vandet" et overset rovand, selvom det rummer lige så mange muligheder og oplevelser som for et eksempel Det Sydfynske Øhav. 

Thurø rundt 
Thurø er forbundet med Fyn via en bro. Øen har hele 3.500 indbyggere og ikke er større end det er oplagt at opleve øen fra søsiden. Rundt om hele øen venter der kig til smukke kyststrækninger. En dagstur rundt om Thurø er stort set en tur i beskyttet farvand, lige bortset fra et beskedent kryds over Svendborgsund. Stræk benene på en tur i skipperbyen Troense' hyggelige stræder med de små bindingværkshuse. Hold et madpakkestop ved Dampskibsbroen i Grasten, hvor du på den rigtige dag kan se helt til Langeland. Tag en dukkert på Thurø Rev og senere på turen, en is pause ved Smørmosen.

Københavns havn
I dag er Holmen den rene idyl med træer, fugle, smukke bygninger og grønne brinker. Men engang var Holmen København's travleste arbejdsplads. Mange af den danske flådes store krigsskibe er blevet bygget på Holmems skibsværft. Og når krigsskibene ikke var til søs, lå de ved Holmens flådebase til reparation og vedligeholdelse. Det gav arbejde til mange hænder. Den maritime tilknytning til flåden og værftet afspejler sig stadig på huse og bygninger, langs Den Blå Rute gennem Københavns havn. 

Play it safe 
Selvom forårssolen luner, er vandet koldt. Hundekoldt. Tjek vejrudsigten før afgang. Når du planlægger en tur i ukendt farvand, kan du hjemmefra forberede dig med at  "læse" farvandet og måle afstande på Google Maps og Kraks søkort. Hav altid en plan B med i planlægningen. Lad nogen på land kende din rute og giv besked, hvis du ændrer den. Pak kajakken med ekstra kajaktøj, et siddeunderlag og noget varmt at drikke.

Udgivet 11.05.2020 
Kort PR
Foto: Henrik Numelin, VisitDjursland, VisitSvendborg, Oplev Halsnæs, Natur i byen.