SEKS FORÅRSTURE


Sukker du efter en kajaktur i påsken, i Kr. Himmelfartsdagene eller i pinsen🌞- er her seks turforslag i Danmark med tips til oplevelser på vejen og tag over hovedet. 

1 - Langs Djurslands kyster 

Syddjurslands kyster og små bugter er perfekte til forårsturen. Du kan søsætte din kajak ved Nappedam i Kalø Vig og ro langs kysten ud til Skødshoved. Herfra kan du fortsætte rundt om Helgenæs med Sletterhage Fyr og videre ind i bugten, hvor Ebeltoft venter. Forsæt dagen efter op ad kysten op forbi Gåsehage og videre til Rugaard. En anden mulighed er at vælge Ebeltoft som "base", herfra kan du om dagen udforske Nationalparken Mols Bjerge fra søsiden og om aftenen; være turist i den charmerende købstad med det lille rådhus og Fregatten Jylland i havnen.

Download "Kajakruten langs Syddjurs' kyst", hvor overnatningssteder og andre relevante oplysninger for kajaksejlads er angivet med præcise GPS-koordinater.

2 - Mojn Sønderjylland 
Den sønderjyske østkyst er karakteristisk med de mange smukke fjorde som definerer landskabet. Nogle af fjordene har en vanddybde op til 45 meter, mens andre gemmer på små, uberørte steder, store nok til at du kan lande på stranden til en kaffe- eller frokostpause. Du kan få mere information i min artikel om kajakture langs den sønderjyske østkyst. 

Den sønderjyske vestkyst, fra Esbjerg og ned til den dansk-tyske grænse, er derimod mere udfordrende - og noget for virkelig rutinerede kajakfolk. Hvis det frister, er her et link til 27 kajakture i Vadehavet.

3 - Smålandsfarvandet - et overset rovand
Fra en kajak føles Smålandsfarvandet består af små, idylliske øer, der nærmest kalder på eventyr og ø-hop. Femø, Fejø med Skalø og Askø med Lilleø dukker op i det rolige vand, omgivet af  en række mindre, ubeboede øer og holme. Kystlinjen skifter konstant med det varierede landskab, og på øerne venter lokale kulinariske oplevelser og spændende arrangementer.

På de mindre ubeboede øer og holme trives et rigt fugleliv, og Smålandsfarvandet er da også af international betydning for en lang række fugle, der yngler og raster her. Du kan være heldig at møde marsvin og sæler i farvandet mellem øerne.

Vordingborg kommune, som delvist rummer den landlige del af Smålandsfarvandet, er meget bevidst om sine maritime dyder og har udviklet et digitalt kajakoplevelseskort med masser af turforslag. Er du til kombinationen kajakture og  overnatning på campingpladser, ligger Kragenæs CampingCamping Mønbroen og Stubbekøbing Camping nærmest lige i vandkanten.  




4 - Vælg mellem hav, sø og fjord ved Halsnæs
Halvøen hvor du kan vælge mellem at ro på åbent hav ud til Hesselø eller på Danmarks største sø Arresø eller på Roskilde Fjord. På halvøens sydside ligger Sølager Strand Camping og Byaasgaard Camping lige ud til fjorden. Og fra midten af maj og til den 1. oktober er der udlagt et flydende shelter ved Hvide Klint (lige syd for Frederiksværk) og et i Arresø, hvor du og kajakken kan overnatte. Begge sheltere er vildt populære -  book en overnatning med det samme.

De lokale kajakfolk fortæller at der er gode muligheder for at se en havørne, fange fisk og sanke friske urter til aftensmaden på Halsnæs. Hvor og hvordan kan du læse mere om i ’Halsnæs Kajakkort og naturguide’  - en 24 siders guide, trykt på vandfast papir og lige til at have med på turen. 

5 - Orø rundt - en kajaktur fyldt med sæler og marsvin
En tur rundt om Orø , "med uret" eller "mod uret", kan gøres på en dagstur eller en to dages tur med overnatning. Turen fra Hammer Bakke og ”mod uret” rundt om Orø er den mest optimale. I Øster Løb og ved nordspidsen af Orø kan man være heldig at se både sæler og marsvin. Søsæt kajakken fra stranden ved Hammer Bakke, hvor kabelfærgen sejler over til Orø, og hvor der også er gode parkeringsmuligheder.  Alternativt, start og slut turen i Holbæk Havn (hvor der også er parkeringspladser), og så tage en overnatning på Orø Strandcamping som både har teltpladser og hytter. OBS Eneste indkøbssted er Brugsen i Bybjerg, ca. 1.000 meter fra Orø havn.

6 - Opdag Københavns maritime historie på en tur gennem kanalerne
En forårsdag i kanalerne rundt om Christianshavn er det rene idyl med nyudsprungne træer, smukke velholdte huse og fredfyldte oaser hvor de lokale nyder solen. Engang var Christianshavn og Holmen Københavns travleste arbejdsplads. Her lå Orlogsværftet som byggede de mange krigsskibe til den store danske flåde. Og når krigsskibene ikke var til søs, lå de ved Holmens flådebase til reparation og vedligeholdelse. Det gav arbejde til rigtigt mange hænder. Områdets maritime tilknytning til flåden ses stadig i kvarteret og i bygningerne.

Download folderen Den Blå Rute. Vær opmærksom på at trafikken til tider kan være intens med både havnerundfarten, ro-, sejl- og motorbåde SUPs og kajakker. Søkort Københavns havn.

En nat under åben himmel
Du kan sove i telt eller shelter på en lang række naturskønne overnatningspladser. Efterhånden er der mange pladser anlagt for dem som kommer fra søsiden. På mange af pladserne er der bålsted og flere steder også en vandhane. Se pladsernes beliggenhed på udinaturen.dk . Har du kurs mod Smålandsfarvandet, Fyn, Lillebælt og Nationalpark Vadehavet kan du finde og booke sheltere på bookenshelter.dk

Seks tips til turen
  1. Tjek vejrudsigten 
  2. "Læs", hjemmefra, farvandet på Google Maps og Kraks søkort
  3. Medbring en mobiltelefon i et vandtæt etui
  4. Giv kone/kæreste/mand/ven/nabo din turplan og giv besked, hvis du ændrer den
  5. Ekstra tørt og varmt kajaktøj, et siddeunderlag og noget varmt at drikke
  6. Lav en plan B og C (alternativ rute og opsamlingssteder)

God tur :-)

Foto PR
22.03.2024