OVERNAT I ET FLYDENDE SHELTER


Flere steder i de danske fjorde er der søsat flydende shelters til glæde for det sejlende folk som kan vågne op til bølgernes blide plask og morgenens bedste udsigt.  Man skal bare fortøje kajakken og rulle sit liggeunderlag, sovepose og hovedpude ud.


Noget af det bedste rovand finder du i Roskilde Fjord, og det er de meget bevidste om i Halsnæs kommune, oppe ved fjordens udmunding. Kommunen frister i den grad havkajakroerrne til at besøge Halsnæs og har udgivet et kajakkort, udlagt seks flydende vejskilte (formidlingsbøjer) og endelig søsætter man hver sommer et flydende shelter ved Hvide Klint, næsten udenfor kommunens hovedstad, Frederiksværk.


Houens Odde Kursus- og Oplevelsescenter har også et flydende shelter som giver kajaksejlerne mulighed for at overnatte på vandet. Det består faktisk af to shelters placeret på en stor flåde. Shelterne er forankret i den lille Gudsø Vig. Og herfra er der mulighed for at ro på Lillebælt, ned langs den sønderjyske kyst og den fynske østkyst.

På Nordfyn, har Bogense Marina udlagt to flydende sheltere i havnen. Shelterne er designet således, at de er lavere bagtil, og når platformen drejer op i vindøjet, er forsiden og indgangen altid i læ. For en sikkerheds skyld er der på bagsiden en ekstra udgang. Det er marina'ens medarbejdere som har designet og bygget de to sheltere.

Udbyhøj er en lille havneby, som er delt af Randers Fjord tæt ved udmundingen til Kattegat. Området ved Udbyhøj er en del af udviklingsprojektet Naturpark Randers Fjord, som vil fremme mulighederne for spændende naturoplevelser ved og på fjorden. I Udbyhøj Lystbådehavn er der to shelters, som kan bookes af bl.a. kajaksejlere.
Lidt udenfor kategorien, men jeg synes alligevel at "tønden" i Stege havn skal nævnes. Tønden rummer bord og bænke som ændres til sovepladser for to voksne og to børn. Køkken, bad og toilet, er der blevet plads til, så her henvises til havnens faciliteter.  Flådens dæk er udformet, så der er mulighed for at ligge sin havkajak.


Som en test har Cph Raft Entertainment lagt et flydende shelter for anker i Teglværkshavnen ved Frederikskaj i Sydhavnen, København. Efter en testperiode (sommer 2020) vurderes det om der fremover skal være permanente shelter tilbud udlagt i Københavns havn.


Shelterne, med et halvtag og tre lukkede sider, står på en (tømmer)flåde og er solidt forankrede. For det meste sådan at platformen drejer lidt og indgangen ligger i læ. En del af oplevelsen er den vippende bevægelse natten lang, selvfølgelig afhængigt af vind og vejr. Shelterne er forskellige i størrelsen og kan "huse" mellem 2 og 4 personer. Der er hverken vand eller toiletfaciliteter "ombord", så alt skal medbringes og medtages. Man kan sagtens bruge sin Trangia, Primus o.l. på de flydende sheltere. Men tag hensyn og beskyt gulvet mod varme og madfedt.

Det er populært at overnatte i de flydende shelters, derfor vil jeg anbefale at reservere plads på forhånd. Overnatning i de flydende shelters koster mellem 0 kr. - 100 kr./person/nat ("tønden" 400 kr./nat). Kajakkerne kan fortøjes eller trækkes op på flåden. Klik på links for position og booking.
Udgivet: 17.06.2020
Fotocredit: VisitDenmark, Halsnæs Kommune, Houens Odde Kursus- og Oplevelsescenter, Foreningen Udbyhøj Havn, Bogense Marina, CPH Raft Entertainment og SydkystDanmark.