OVERNAT I ET FLYDENDE SHELTER


Rundt om i de danske vande er der lagt flere flydende sheltere ud, altså sheltere på vandet, som man kun kan komme ud til i kajak. Prøv det. Der findes ikke noget mere afslappende end at falde i søvn til bølgeskvulp og så vågne op næste dag hvor solen spejler sig i det blikstille vand. 

Overnatning i et flydende shelter er anderledes og usædvanligt. Det tilføjer en dimension af eventyr og unikke oplevelser til din tur. Shelterne, som er et halvtag med tre lukkede sider, står på en ponton som er solidt forankrede. De fleste ligger de sådan at pontonen drejer op i vindretningen så åbningen ligger i læ.

SJÆLLAND

Halsnæs
På Halsnæs frister man havkajakroerne med hele to flydende sheltere som lægges ud i sommerhalvåret. Det ene shelter ligger i Roskilde Fjord lige syd for Halsnæs' største by, Frederiksværk. Det andet flydende shelter er udlagt i Arresø, næsten ud for Auderød havn. Hvide Klint og Arresø skal bookes på forhånd via Friluftsguiden. For at ingen kajakroere skal ro forkert(!) har Halsnæs kommune et digital  kajakkort med forskellige turforslag til Kattegat, Roskilde Fjord og Arresø og kanalen.



Møllekrogen, Roskilde Fjord
Dette shelter adskiller sig fra alle andre flydende shelters. Det fungerer som en sammenklappelig bivuak, som kan låses (når du booker, får du adgangskoden til hængelåsen). Og når bivuaken er slået ned, fungerer den som en flad ponton og har minimal visuel påvirkning på det omkringliggende fjordlandskab.

Københavns havn
Blue Raft Entertainment et flydende "luksus shelter" for anker i Teglværkshavnen. Det er et "luksus shelter" fordi det er udstyret med soldæk til madlavning og afslapning, aflukket sektion med felt toilet samt solcellestrøm til lamper og mobiloplader. Der er plads til fire personer. Og der medfølger en robåd i prisen som kan bruges i hele lejeperioden. Tjek hjemmesiden for flere oplysninger.

FYN OG LANGELAND

Fjord&Bælt Centeret, Kerteminde
Ud for Fjord&Bælt-Centeret i Kerteminde flyder et ret nyt shelter med plads til at fire personer kan overnatte der. Skal man på toilet, så er det i land ved den nærliggende busstation. Det er gratis at benytte shelteren, men den skal bookes i forvejen www.fjordbaelt.dk
Position Margrethes Pl. 1, 5300 Kerteminde.

Bogense Marina, Nordfyn
I Bogense Marina ligger shelterne sådan at du fra forreste række, kan ligge uforstyrret og se bådene sejle fra og til kaj, imens du bliver vugget i søvne af de rolige bølger, der opstår når de søvnigt glider forbi. Der er gåafstand til havnelivet og den gamle handelsby. På land er der både toiletforhold, grillplads og vand. Shelterne er designet sådan at de drejer op i vindøje og derfor vil fronten, indgangen altid ligge i læ af vinden. Smart tænkt af marinaens folk  som har designet og bygget de to flydende sheltere som bookes her

Lohals havn, Nordlangeland
Her er der fire flydende shelter-huse, der er forbundet til havnen via broer. Husene har fuld ståhøjde og har koøje og glastag, så man kan se direkte til nattehimlen. I husene er der fire sovepladser med skummadrasser, bord, stik til opladning af mobile enheder og en lille terrasse med en bænk og to klaptaburetter. En overnatning koster 75 kr., og bookes på bookenshelter.dk  

JYLLAND

Dobbelt flydende shelter i Gudsø Vig


Houens Odde Kursus- og Oplevelsescenter har noget så usædvanligt som et dobbelt shelter liggende på en stor flåde. Shelteret er er forankret i den lille kønne Gudsø Vig. Du kommer dertil hvis du ror på Lillebælt, ned langs den sønderjyske kyst og den fynske østkyst. Booking.

Udbyhøj
Udbyhøj, ved indsejlingen fra Kattegat til Randers Fjord, er opstået som omladeplads, hvor varer blev omlastet fra store skibe til pramme der fragtede varerne ind til Randers. I Udbyhøj havn er der to shelters, som kan bookes af bl.a. kajaksejlere. En overnatning koster 50 kr. pr. nat - booking.

Thy
I Thisted kommune satser også på kajak turister og har simpelthen bygget fire flydende shelters, hvor der er plads til fire personer, og placeret dem i Amtoft, Vilsund, Doverodde og Agger lystbådehavne. De flydende shelters har plads til fire personer kan bookes for et døgn ad gangen. En overnatning koster 100 kr./nat. 

Uanset hvilken vindretning kan man næsten altid komme på vandet i Limfjorden. Og med den kvalitet og det varierede landskab kan man undre sig over hvorfor Limfjorden ikke er en mere "hot" kajakdestination end den er. Det har de også tænkt i Thisted Ro- og Kajakklub som har udgivet et lækkert et kajakkort over hele Limfjorden.

BOOKING AF SHELTERS OG PRAKTISKE OPLYSNINGER

Booking anbefales

Det er populært at overnatte i de flydende shelters, så jeg anbefaler at booke, lang tid i forvejen, på de indsatte links. En overnatning i de flydende sheltere koster mellem 0 kr. - 100 kr./person/nat. 

Værd at vide
Shelterne kan "huse" mellem to og fire personer. Der er hverken vand eller toiletfaciliteter "ombord", så alt skal medbringes og medtages. Man kan sagtens bruge sin Trangia, Primus o.l. på de flydende sheltere, når du stiller  dine kogeting på den metalplade eller flise som findes. 


Fotocredit: Topbillede Scandinavian Staycation, øvrige Houens Odde Kursus- og Oplevelsescenter, Nationalpark Skjoldungernes Land