OVERNAT I ET FLYDENDE SHELTER

Der findes ikke noget mere afslappende end at falde i søvn til bølgeskvulp og vågne op næste morgen hvor solen spejler sig i det blikstille vand. Jeg har samlet lidt information om de 5-6 flydende sheltere som ligger i de danske fjorde og havne. 


Halsnæs
Noget af det bedste rovand findes i Roskilde Fjord, og det er de meget bevidste om i Halsnæs kommune, oppe ved fjordens udmunding. Kommunen frister i den grad havkajakroerrne til at besøge Halsnæs. Man har produceret  et kajakkort  og hver sommer søsætters et flydende shelter ved Hvide Klint, næsten udenfor kommunens hovedstad, Frederiksværk.


Houens Odde
Houens Odde Kursus- og Oplevelsescenter  har et flydende shelter. Det er faktisk to sheltere placeret på en stor flåde. Shelterne er forankret i den lille Gudsø Vig. Du kommer dertil når du ror på Lillebælt, ned langs den sønderjyske kyst og den fynske østkyst.

Nordfyn
I Bogense Marina, på Nordfyn, er der  udlagt to flydende sheltere i havnen. Shelterne er designet sådan at  de drejer op i vindøjet, er derfor ligger fronten og indgangen altid i læ. Smart. Det er marina'ens medarbejdere som har designet og bygget de to sheltere.

Udbyhøj
Udbyhøj er en lille havneby, som er delt af Randers Fjord tæt ved udmundingen til Kattegat. Området ved Udbyhøj er en del af udviklingsprojektet Naturpark Randers Fjord, som vil fremme mulighederne for spændende naturoplevelser ved og på fjorden. I Udbyhøj Lystbådehavn er der to shelters, som kan bookes af bl.a. kajaksejlere.
Stege
Lidt udenfor kategorien, men jeg synes alligevel at "tønden" i Stege havn skal nævnes. Tønden rummer bord og bænke som ændres til sovepladser for to voksne og to børn. Køkken, bad og toilet, er der ikke blevet plads til, så her henvises til havnens faciliteter.  Der er plads på flådens dæk til at ligge sin havkajak.


København
Som en test har Cph Raft Entertainment lagt et flydende shelter for anker i Teglværkshavnen ved Frederikskaj i Sydhavnen, København. Efter en testperiode (sommeren 2020) vurderes det om der fremover skal være permanente flydende sheltere i Københavns havn.


Shelterne
Shelterne, med et halvtag og tre lukkede sider, står på en (tømmer)flåde og er solidt forankrede. For det meste sådan at platformen drejer lidt og indgangen ligger i læ. En del af oplevelsen er den vippende bevægelse natten lang, selvfølgelig afhængigt af vind og vejr. Shelterne er forskellige i størrelsen og kan "huse" mellem 2 og 4 personer. Der er hverken vand eller toiletfaciliteter "ombord", så alt skal medbringes, og medtages. Man kan sagtens bruge sin Trangia, Primus o.l. på de flydende sheltere. Men tag hensyn, stil dit kogeting på en plade, og beskyt gulvet mod varme og madfedt.

Booking anbefales
Overnatning i de flydende sheltere koster mellem 0 kr. - 100 kr./person/nat. "Tønden", 400 kr./nat). Det er populært at overnatte i shelterne, klik på links for position og booking.
Udgivet: 17.06.2020
Fotocredit: VisitDenmark, Halsnæs Kommune, Houens Odde Kursus- og Oplevelsescenter, Foreningen Udbyhøj Havn, Bogense Marina, CPH Raft Entertainment og SydkystDanmark.