OVERNAT I ET FLYDENDE SHELTER


Flere steder i de danske fjorde er der søsat flydende shelters til glæde for det sejlende folk som kan vågne op til bølgernes blide plask og morgenens bedste udsigt. 

Soveposen og liggeunderlaget er rullet ud, på Trangia'en er kaffen sat over, men under shelteret er skovbunden byttet ud med en tømmerflåde. "Husene" med et halvtag og tre lukkede sider, bygget på en platform og forankret 50-200 meter fra strandkanten. Man skal bare medbringe sit liggeunderlag, sovepose og hovedpude.


På Mariager Fjord har man overnatte i et flydende shelter på Danmarks smukkeste fjord og oveni købet være tæt på Hobro og saltcenteret i Mariager. Hæftet "De blå stier" indeholder alt hvad du skal vide om at opleve Mariager Fjord fra en havkajak.


Noget af det bedste vand til havkajak finder du i Roskilde Fjord, og det er de meget bevidste om oppe ved fjordens udmunding. Halsnæs Kommune er medudgiver af et kajakkort, har udlagt seks flydende vejskilte (formidlingsbøjer) og endelig har man søsat et flydende shelter ved Hvide Klint, næsten udenfor kommunens hovedstad, Frederiksværk.

Houens Odde Kursus- og Oplevelsescenter har også et flydende shelter som giver kajaksejlerne mulighed for at overnatte på vandet. Det består faktisk af to shelters placeret på en stor flåde. Shelteren ligger ud for kysten i den lille Gudsø Vig. Og herfra er der mulighed for at ro på Lillebælt, ned langs den sønderjydske kyst og den fynske østkyst.

På Nordfyn, i Bogense, har marina'en udlagt to flydende sheltere. Shelterne er designet således, at de er lavere bagtil, og når platformen drejer op i vindøjet, er forsiden/indgangen altid i læ. For en sikkerheds skyld er der på bagsiden en ekstra udgang.  Det er marina'ens medarbejdere som har designet og bygget de to sheltere.

Udbyhøj er en lille havneby, som er delt af Randers Fjord tæt ved udmundingen til Kattegat. Området ved Udbyhøj er en del af udviklingsprojektet Naturpark Randers Fjord, som vil fremme mulighederne for spændende naturoplevelser ved og på fjorden. Læs mere om Naturpark Randers Fjord. I Udbyhøj Lystbådehavn der to shelters, som kan bookes af bl.a. kajaksejlere.
Lidt udenfor kategorien måske, men alligevel synes jeg at "tønden" og Cph Raft skal nævnes. 

Midt i Stege havn ligger "tønden", en flåde med en lille tøndeformet hytte på. Tønden rummer bord og bænke som ændres til sovepladser for to voksne og to børn. Køkken, bad og toilet er der ikke, så her må I gøre brug af havnens faciliteter.  Flådens dæk er udformet, så der er mulighed for at opbevare havkajakker.

Som en test har Cph Raft Entertainment lagt et flydende shelter for anker i Teglværkshavnen ved Frederikskaj i Sydhavnen, København. Testperioden er fra uge 18 til uge 23, og herefter skal det vurderes om der fremover skal være permanente shelter tilbud udlagt forskellige steder i Københavns havn.

Shelterne, med et halvtag og tre lukkede sider, står på en (tømmer)flåde og er solidt forankrede. For det meste sådan at platformen drejer lidt og indgangen ligger i læ. En del af oplevelsen er den vippende bevægelse natten lang, selvfølgelig afhængigt af vind og vejr. Shelterne hverken vand eller toiletfaciliteter "ombord", så alt skal medbringes og medtages. Man kan sagtens bruge sin Trangia, Primus o.l. på de flydende sheltere. Men tag hensyn og beskyt gulvet mod varme og madfedt.

Det er populært at overnatte i de flydende shelters, derfor vil jeg anbefale at reservere plads på forhånd, så man ikke sejler forgæves. Overnatning i de flydende shelters koster mellem 0 kr. - 100 kr./person/nat ("tønden" 400 kr./nat). Shelterne er forskellige i størrelsen og kan "huse" mellem 2 og 4 personer. Kajakkerne kan ligge langs eller trækkes op på flåden. Klik på links for position og booking/information.
Udgivet: 17.06.2020
Fotocredit: VisitDenmark, Halsnæs Kommune, Mariagerfjord Kajak, Houens Odde Kursus- og Oplevelsescenter, Foreningen Udbyhøj Havn, Bogense Marina, CPH Raft Entertainment og SydkystDanmark.