EFTERÅRSTURE I HAVKAJAKTag på tur i september eller oktober hvor træernes blade skifter fra sommerens grønt til efterårets røde, gule og brune nuancer. Flokke af svaner der glider gennem det lave vand, en sejlbåd eller to som krydser i modvinden..

I dette indlæg kommer jeg med forslag til halv-, hel- og weekeendture i godt dansk rovand. Og til sidst et par gode råd...

Roskilde Fjord - et af mine bedste rovande
Fra fjordbyerne Gershøj, Sønderby og Veddelev, kan du søsætte kajakken til en ½ eller heldagstur. Roskilde er fin til en pause og et besøg i Vikingesskibsmuseet med de fem Skuldelevskibe og de arbejdende værksteder. Bognæs er der 2 overnatningspladser. Den sydlige del af Roskilde Fjord har siden 2015 været Sjællands første nationalpark. 

Mors 
Øens afvekslende natur spænder lige fra de dramatiske molerklinter på Nordmors, til det blidere og fladere Sydmors. Der er sæsonstart for Limfjordens østers- og muslingefiskeriet i  oktober som med en festdag på havne i Nykøbing Mors. Her kan du smage de første Limfjordsøsters og -muslinger, overvære DM i champagnesabling, østersåbning og komme ombord på en muslingeskraber. 

Har du nogle fridage og er vejrudsigten positiv er her en 4 dages efterårstur Mors rundt med overnatning i Kystrutens shelters og på teltpladser.
  1. dag Nykøbing Mors - Sallingsund - Limfjords centeret i Doverodde
  2. dag Limfjords centeret - Vildsund
  3. dag Vildsund - Feggesund
  4. dag Feggesund - Nykøbing Mors

Flensborg Fjord
Fjorden strækker sig som en blå grænse mellem Danmark og Tyskland fra Flensburg, forbi Kollund, Okseøerne, Holnis og ud til Broagerland. Det er et typisk fjordlandsskab med flade strande, småskove og lave kystskrænter. Her og der en simpel anløbsbro eller en lille hyggelig havn. Om efteråret kan du opleve store flokke af trækfugle holde hvil på bl.a. Nybøl Nor.  Har du flere dage til rådighed vil jeg anbefale at have base på en campingplads f.eks. Lærkelunden Camping og så ro dagsture ud derfra. 

Odsherred - en overset kajakdestination
Odsherred, det nordvestlige del af Sjælland, har masser af kajaksikkert rovand. Med østenvind kan du få en fin dagtur på Sejerøbugten, ved at ud fra Havnsø, ro rundt om Nekselø og bl.a. opleve sælkolonien på revet ved Stold. Eller runde Sjællands Odde (pas på hurtigfærgerne ved Odden færgehavn) og skrive den præstation ind i logbogen? Isefjorden er også en mulighed, hvor du bare dasker afsted fra Nykøbing Sjælland, ned langs Odsherreds østkyst,
 forbi Stokkebjerg, til en overnatning i Kongsøre.  Og næste dag kan du så krydse over Lammefjorden til fjordbyen Holbæk. 

Frugt og Fejø  
Fejø er den største af øerne i Smålandsfarvandet og kendt for sine mange æbleplantager. Men der dyrkes også mere eksotiske frugter som figner, ferskner, mandler og morbær. Om efteråret, bugner træerne af frugt og fra vejboderne sælges hjemmelavet marmelader, cider m.m. En tur fra  Kragenæs Havn på Lolland og rundt om Fejø er ca. 30 km. Mere om havkajak i Smålandsfarvandet her

Stjernestunder
Selvom temperaturen falder, kan du sagtens overnatte ude, i telt eller shelter. Du kan varmesikre soveposen med en indvendig silkelagenpose, trække et tæppe over fodenden og så ligge på et tykt liggeunderlag. Der er mange fine teltpladser og hyggelige shelters ved Isefjorden, Roskilde Fjord, på Als , Mors og i resten af Danmark  Play it safe
Giv en kontaktperson i land, besked om dine afgangs- og ankomsttidspunkter og rute. Mobiltelefon i vandtæt etui. Rigeligt med vand. Førstehjælpskit. Alu tæppe. Kniv og gaffatape. Ekstra tøj i vandtæt pakpose. Lommelygte, som kan tændes når du møder andre fartøjer, og når du overnatter ude. Kompas og kort. Øsekar eller/og pumpe. Tjek vejrudsigten før og under turen.


Foto: Henrik Numelin og PR
Redigeret 06.10.2019