EFTERÅRSTURE I HAVKAJAK

Kalenderen melder efterår, og selvom det er lidt vemodigt at lægge sommeren bag sig, er der nu også noget lokkende over en gråvejrsdag ... 

Det er vel egentlig bare om at få samlet udstyret og rigget kajakken til, så du er klar til nogle timers frisk luft og røde kinder  eller om du vil afsted på en weekendtur med overnatning.

Kajakruten langs Djurslands kyst
Som Danmarks største halvø har Djursland en lang kystlinje med mange små bugter og rolige vige som giver læ for efterårets vind og bølger. Følger du  "Kajakruten langs Syddjurs' kyst" er det nemt planlægge en kort eller en længere tur, eventuelt med overnatning langs kysten.  

Mors 
Øens afvekslende natur spænder lige fra de dramatiske molerklinter på Nordmors, til det flade og blidere Sydmors med de frodige landbrugsområder. Limfjorden og Mors er kendt for muslinger og østers, derfor kan du langs kysterne møde orangefarvede bøjer som markerer de store flydende muslingefarme. Limfjordskortet hjælper dig på vej rundt om Mors og i fjorden. 

4 dages efterårstur. Overnatning i Kystrutens shelters og på kystnære teltpladser.
  1. dag Nykøbing Mors - Sallingsund - Limfjords centeret i Doverodde
  2. dag Limfjords centeret - Vildsund
  3. dag Vildsund - Feggesund
  4. dag Feggesund - Nykøbing Mors

Flensborg Fjord
Er den blå grænse mellem Danmark og Tyskland, fra Flensburg inderst i fjorden, forbi Kollund, Okseøerne, Holnis og ud til Broagerland. Landskabet er præget af store runde bakker, lave kystskrænter og flade stenstrande. Her og der en simpel anløbsbro eller en lille hyggelig havn som kan give læ til en kaffepause. Om efteråret kan man opleve store flokke af trækfugle som holder rast på bl.a. Nybøl Nor. Lærkelunden Camping, ved Gråsten, åben til og med efterårsferien, er fin som basecamp. 

Odsherred
Odsherred i det nordvestlige del af Sjælland, er en lidt overset kajakdestination. Det er synd for her er er masser af kajaksikkert rovand. Med østenvind kan du få en fin dagstur udfra Havnsø,  se sælkolonien på revet ved Stold og videre rundt om Nekselø og retur til Havnsø.  Isefjorden er også en mulighed fx en tur fra Nykøbing Sjælland, stille og roligt ned langs Odsherreds østkyst,
 forbi Stokkebjerg, til en overnatning i Kongsøre. Næste dag, krydse over Lammefjorden til fjordbyen Holbæk. 

Danmarks ø-rigeste fjord
Med over 10 små øer og holme er Nakskov Fjord Danmarks ø-rigeste fjord. Den største ø er Enehøje som fra 1926 til 1940 tilhørte polarforskeren Peter Freuchen. Ved den lille skov står en portal af to opretstående hvalkøber, som han opsatte. Den lavvandede fjord tiltrækker vandfugle i tusindvis. I de seneste år er der kommet havørne til. På det vestligste punkt i fjorden, Albuen, blev der i middelalderen holdt sildemarkeder. I dag kan man se ruinerne af et kapel og en kirkegård.

Smålandsfarvandet 
Fejø er den største af øerne i Smålandsfarvandet og Dannmarks æbelø number one. Den største æbleplantage har over 280.000 frugttræer. Også eksotiske frugter som figner, ferskner, mandler og morbær nyder godt af det milde ø-klima. Om efteråret, hvor træerne bugner af frugt, kan man i øens vejboder købe hjemmelavet marmelader, cider m.m. Hvert år, på den første lørdag i efterårsferien, afholdes festivalen “Æblets Dag” på Fejø. 
Stjernestunder
Selvom temperaturen falder, kan man sagtens overnatte i telt eller i shelter. Soveposen kan  varmesikres ved at bruge en indvendig silkelagenpose, trække et tæppe over fodenden og ligge på et tykt liggeunderlag - kulden kommer nedefra. Der er mange fine teltpladser og hyggelige shelters ved Isefjorden, Roskilde Fjord, på Als , Mors og i resten af Danmark  Play it safe
Giv en kontaktperson i land, besked om afgangs- og ankomsttidspunkter og rute. Medbring en mobiltelefon i vandtæt etui. Rigeligt med vand. Et førstehjælpskit. Alu tæppe. Kniv og gaffatape til en nødtørftig kajakreparation. Ekstra tøj i vandtæt pakpose. En lommelygte, som kan tændes når du møder andre fartøjer, og når du overnatter. Kompas og kort. Øsekar eller/og pumpe. Tjek vejrudsigten før og under turen.


Foto: Henrik Numelin og PR
Opdateret 04.10.2020