EFTERÅRSTURE I HAVKAJAK

Kalenderen melder efterår, og selvom det altid er lidt vemodigt at lægge sommeren bag sig, er der nu også noget lokkende over en oktober gråvejrsdag ... Tag ud og mærk efterårsvejret, hvad enten du trænger til nogle timers frisk luft og røde kinder, eller om du vil opleve noget af Danmark med kajakken på en weekendtur. 

Kajakruten langs Djurslands kyst
Det er de mange små bugter og beskyttede vige som kendetegner kyststrækningen langs Syddjurs. Der er fine overnatningspladser, så man kan planlægge en dagstur eller en flerdages  tur. I folderen "Kajakruten langs Syddjurs' kyst" er de forskellige isætnings- og overnatningssteder markeret med GPS koordinater. Man kan sætte i ved  Ebeltoft og opleve Mols Bjerge fra kajakken. Og så klæde om til turist, og slentre en aftenstur i Ebeltofts brostensgader med de skæve bindingsværkshuse. 

Mors 
Øens afvekslende natur spænder fra de dramatiske molerklinter på Nordmors, til det flade og blidere Sydmors med de frodige landbrugsområder. Limfjorden og Mors og også kendt for sit muslingefiskeri - og derfor kan du langs kysterne møde orangefarvede bøjer som markerer de store flydende muslingefarme. I oktober fejres sæsonstarten for Limfjordens østers- og muslingefiskeriet med en festdag på havnen i Nykøbing Mors. Her kan man smage friske Limfjordsøsters og -muslinger, overvære DM i champagnesabling og østersåbning. 

Efterårstur. 4 dage. Overnatning i Kystrutens shelters og på kystnære teltpladser.
  1. dag Nykøbing Mors - Sallingsund - Limfjords centeret i Doverodde
  2. dag Limfjords centeret - Vildsund
  3. dag Vildsund - Feggesund
  4. dag Feggesund - Nykøbing Mors

Flensborg Fjord
Fjorden danner den blå grænse mellem Danmark og Tyskland, fra Flensburg i bunden af fjorden, forbi Kollund, Okseøerne, Holnis og ud til Broagerland. Landskabet man ser har store buede bakkedrag, lave kystskrænter og flade strande. Her og der en simpel anløbsbro eller en lille hyggelig havn som kan give læ til en kaffepause. Om efteråret kan man opleve store flokke af trækfugle som holder rast på bl.a. Nybøl Nor. Lærkelunden Camping, ved Gråsten, er åbent til og med efterårsferien, er fin som basecamp. 

Odsherred
Odsherred i det nordvestlige del af Sjælland, er en lidt overset kajakdestination. Det er synd for der er er masser af kajaksikkert rovand. Med østenvind kan man lave en fin dagstur i Sejerøbugten fx fra Havnsø opleve sælkolonien på revet ved Stold og videre rundt om Nekselø til Havnsø. Eller runde Sjællands Odde (pas på hurtigfærgerne ved Odden færgehavn), og så skrive den præstation ind i logbogen. Isefjorden er også en mulighed fx en tur fra Nykøbing Sjælland, stille og roligt ned langs Odsherreds østkyst,
 forbi Stokkebjerg, til en overnatning i Kongsøre. Og næste dag, krydse over Lammefjorden til fjordbyen Holbæk. 

Danmarks ø-rigeste fjord
Med over 10 små øer og holme er Nakskov Fjord er Danmarks ø-rigeste fjord. Den største ø er Enehøje som fra 1926 til 1940 tilhørte polarforskeren Peter Freuchen. Ved den lille skov står en portal af to opretstående hvalkøber, som han opsatte. Den lavvandede fjord tiltrækker vandfugle i tusindvis.  Og flere havørne holder til i fjorden. På Albuen, det vestligste punkt i fjorden, blev der i middelalderen holdt sildemarkeder. Ved siden af fandtes der et kapel og kirkegård, hvis rester endnu kan ses i dag.

Smålandsfarvandet 
Fejø er den største af øerne i Smålandsfarvandet og Dannmarks æbelø number one. Den største æbleplantage har over 280.000 frugttræer. Også eksotiske frugter som figner, ferskner, mandler og morbær nyder godt af det milde ø-klima. Om efteråret, hvor træerne bugner af frugt, kan man i øens vejboder købe hjemmelavet marmelader, cider m.m. Mere om havkajakmuligheder i Smålandsfarvandet her
Stjernestunder
Selvom temperaturen falder, kan man sagtens overnatte ude, i telt eller i shelter. Soveposen kan  varmesikres ved at bruge en indvendig silkelagenpose, trække et tæppe over fodenden og ligge på et tykt liggeunderlag - kulden kommer nedefra. Der er mange fine teltpladser og hyggelige shelters ved Isefjorden, Roskilde Fjord, på Als , Mors og i resten af Danmark  Play it safe
Giv en kontaktperson i land, besked om afgangs- og ankomsttidspunkter og rute. Medbring en mobiltelefon i vandtæt etui. Rigeligt med vand. Et førstehjælpskit. Alu tæppe. Kniv og gaffatape til en nødtørftig kajakreparation. Ekstra tøj i vandtæt pakpose. En lommelygte, som kan tændes når du møder andre fartøjer, og når du overnatter. Kompas og kort. Øsekar eller/og pumpe. Tjek vejrudsigten før og under turen.


Foto: Henrik Numelin og PR
Redigeret 04.10.2020