EFTERÅRSTURE I HAVKAJAKKan du li' efteråret og det afvekslende vejr? - så læs her mine forslag til hvor du kan få en god efterårstur, med eller uden overnatning.

Skjoldungernes Land
Roskilde Fjord er et af min favorit rovande. Her er altid noget at se på; fjordlandskabet i sine gyldne efterårsfarver, flokke af svaner der glider gennem det lave vand, en sejlbåd eller to som krydser i modvinden. Fra fjordbyerne Gershøj, Sønderby og Veddelev, kan du  søsætte kajakken til en ½ eller heldagstur. Roskilde er fin til en pause og et besøg i Vikingesskibsmuseet med de fem Skuldelevskibe og arbejdende værksteder. Bognæs er der 2 overnatningspladser. Den sydlige del af Roskilde Fjord har siden 2015 været Sjællands første nationalpark. 
Mors 
Øens afvekslende natur spænder lige fra de dramatiske molerklinter på Nordmors, til det blidere og fladere Sydmors. Sæsonstarten for Limfjordens østers- og muslingefiskeriet markeres hvert år i oktober, med en festdag på havnen i Nykøbing Mors. Her kan du smage de første Limfjordsøsters og -muslinger, overvære DM i champagnesabling, østersåbning og komme ombord på en muslingeskraber. 

Forslag til en 4 dages efterårstur rundt om Mors med overnatning i Kystrutens shelters og på teltpladser.
  1. dag Nykøbing Mors - Sallingsund - Limfjords centeret i Doverodde
  2. dag Limfjords centeret - Vildsund
  3. dag Vildsund - Feggesund
  4. dag Feggesund - Nykøbing Mors

Flensborg Fjord
Fjorden er den blå grænse mellem Tyskland og Danmark og strækker sig fra Flensburg, forbi Kollund, Okseøerne, Holnis og ud til Broagerland. Det er et typisk fjordlandsskab med flade strande, småskove og kystskrænter. Her og der en simpel anløbsbro eller hyggelig havn. Om efteråret kan du opleve store flokke af trækfugle holde hvil på bl.a.  Nybøl Nor.  Har du flere dage til rådighed vil jeg anbefale at have base på en campingplads f.eks. Lærkelunden Camping og ro så dagsture ud derfra. 

Odsherred - en overset kajakdestination
Odsherred, det nordvestlige del af Sjælland, har tre forskellige slags rovand. Er vejret godt (østenvind) kan du få en fin dagstur på Sejerøbugten, ud fra Havnsø, rundt om Nekselø og bl.a. opleve sælkolonien på revet ved Stold. Måske en "round the Sjællands Odde" og skrive præstationen ind i logbogen? Eller bare daske afsted på Isefjorden, ned langs Odsherreds østkyst,
fra Nykøbing Sjælland forbi Stokkebjerg, med den mægtige Lommesten, til en overnatning i Kongsøre. Næste dag kan du krydse over Lammefjorden til fjordbyen Holbæk. Der er udviklet et digitalt kajakkort over Odsherred.


Frugt og Fejø 
Fejø er den største af øerne i Smålandsfarvandet. Øen er kendt for sine mange æbleplantager, men der dyrkes også mere eksotiske frugter som figner, ferskner, mandler og morbær. Om efteråret, bugner træerne af frugt og fra vejboderne sælges frugt, hjemmelavet marmelader, cider m.m. En tur fra  Kragenæs Havn på Lolland og rundt om Fejø er ca. 30 km. Mere om havkajak i Smålandsfarvandet her
Stjernestunder
Selvom temperaturen falder, kan du sagtens overnatte ude, i telt eller shelter. Du kan varmesikre soveposen med en indvendig silkelagenpose, tag et tæppe over fodenden og så lille på et tykt liggeunderlag. Der er mange fine teltpladser og hyggelige shelters ved Isefjorden, Roskilde Fjord, på Als , Mors og i øvrige Danmark  Play it safe
Giv en kontaktperson i land, besked om dine afgangs- og ankomsttidspunkter og rute. Mobiltelefon i vandtæt etui. Rigeligt med vand. Førstehjælpskit. Alu tæppe. Kniv og gaffatape. Ekstra tøj i vandtæt pakpose. Lommelygte, som kan tændes når du møder andre fartøjer, og når du overnatter ude. Kompas og kort. Øsekar eller/og pumpe. Tjek vejrudsigten før og under turen.


Foto: Henrik Numelin og PR
Redigeret 06.10.2019