KURS MOD DET SYDFYNSKE ØHAV

Uanset vejret eller årstiden - Du får altid noget med hjem fra en tur i Det Sydfynske Øhav.

Det flade vand med de mange de småøer - både beboede og ubeboede - naturen, kulturen, charmerende øbyer  og overkommelige afstande. Der bliver ikke meget bedre. Erfarne kajakroere siger endda, at det sydfynske er noget af de bedste farvande at ro i!

Lad os lige få geografien på plads. Det Sydfynske Øhav strækker sig fra Helnæsbugten i vest, langs den sydfynske kyst, op til den lille fiskerby Lundeborg, i øst. Langeland og Ærø er de sydligste øer. Hele øhavet strækker sig over små 500 kvadratkilometer.  

I denne artikel kan du læse om ø-perlerne Bjørnø, Avernakø, Svelmø, Lyø, Drejø, Hjortø, Skarø, Strynø og Ærø. 


Fra Faaborg havn er der mange muligheder for dags- og flerdagsture i Det Sydfynske Øhav. Blot en lille times roning ud af Faaborg ligger Bjørnø, en af de mindre øer. Du kan lande på sandstranden lige øst for molen. Den bilfri ø kan gås rundt på et par timer. På sommeraftener mødes øboere og turister til molekaffe og solnedgang på Bjørnø Mole imens udsigten over fjorden. Der er café, galleri, teltplads ved Vandvejskiosken. Gode fiskemuligheder. Info Bjørnø.

Lidt længere ude ligger Avernakø. Oprindeligt bestod øen af de to øer Avernak og Korshavn, men i 1937 blev de forbundet med en dæmning som på grund af sin specielle form kaldes Drejet. På enge og i vådområder er der et rigt fugleliv og mulighed for at se, og høre, den sjældne klokkefrø. Korshavn Bro er det sydfynske øhavs mest idylliske havn, med et par små gamle fiskerhuse. Man man lande på stranden i læ af molen. Toilet og vandpost i det gule hus over havnen. Teltpladsen ligger cirka 100 meter fra stranden og lidt i læ for østenvinden. Fra Korshavn kan du krydse over til den ubeboede Svelmø hvis eneste forbindelse med det fynske fastland er en ebbevej. Info om Avernakø.Lyø ligger sydvest for Faaborg og er den vestligste af de sydfynske øer. 
Midt på øen ligger Lyø by med gårdene samlet omkring gadekær. Mange af gårdene er fra 1700-tallet, enkelte er endnu ældre, og udgør et af de mest spændende landsbymiljøer i Danmark.  Der er shelter og campingplads. Tips: Det er på Lyø man kan få Sydfyns bedste pizza og G&T hos drengene på Café Lyø. Information om Lyø.

Gammelhavn på Drejø´s nordside, er en naturhavn. På havnen fine forhold til kajakroerne; dejlig teltplads samt opholdsrum og toiletter i det gamle pakhus. Drejø har et aktivt øliv med foreninger, gårdbutik, købmand og et sommeråbent museum. Naturen er varieret med både skov og klint, og så den særprægede landtange ”Drejet”, der binder øens østlige og vestlige del sammen. Info om Drejø.

Havet rundt om Hjortø er meget lavvandet, så hold godt udkig. Med sine fem indbyggere er Hjortø blandt de øer i Danmark med færrest beboere. Oplev de mange trækfugle som mellemlander på Hjortø bl.a. den majestætiske havørn. Inkarnerede fugleelskere bør besøge Hjortø. Der er ikke butikker eller spisesteder på øen. Du kan overnatte i shelter eller i telt på pladsen ved havnen, hvor der er toilet, vand og opladningsmulighed for mobilos. Hjortø info.Fra Hjortø er der ikke mange pagajtag over til Skarø - der har flade kyster, strandenge, diger, sandrev og store kampesten. Skarø bymidte består af smukke bindingsværkshuse, og gårdene ligger stadig to og to om byens gadekær. Kirken ligger på øens højeste punkt som giver en fin udsigt over øhavet. Nyd en ægte Skarø is på det lille mejeri – eller en kop kaffe hos Gitte Sommersild. 
Skarø´s hjemmeside.
Med ca. 200 beboere, en skole, købmand, flere spisesteder og overnatningsmuligheder og færgefart til Rudkøbing, er Strynø et levende samfund. Tæt på den lille havn på Strynøs vestside, ligger en fredet ottekantet hollænder vindmølle fra 1832. Midt på øen ligger Strynø Kirke (1867). Hvert år i maj hejses majstangen pyntet med kranse midt i Strynø by. Fra majstangens plads udgår veje mod alle verdenshjørner! Lån en af øens nye cykler til turen, de står parkeret på havnen. Jeg vil anbefale et besøg i Øhavets Smakke- og Naturcenter  - du kan læse mere om udstillingerne og centeret lige her. Info Strynø.

Ærø er største ø i øhavet. Af øens cirka 6.000 øboere bor hovedparten i de tre havnebyer: Charmerende Søby med øens største arbejdsplads, Søby Værft og havnen med færge til Fyn og Als. Romantiske Ærøskøbing med sin stokroseidyl som oser af alt, hvad man kan drømme om af historie og nostalgi. Byplanen er uforandret fra middelalderen, og arkitekturen siden 1800-tallet – måske findes der ikke en mere velbevaret by i Danmark. I Marstal spiller havet en både historisk og nutidig hovedrolle med en af landets største navigationsskoler, flere rederier og i havnen er det ikke usædvanligt at se coastere og gamle træskibe ligge ved kaj.De fotogene badehuse på Erikshale i Marstal er signatur for Ærø.Forslag til ture
  • Rundt om Thurø
  • Faaborg-Bjørnø-Lyø-Avernakø-Svelmø-Faaborg
  • Rudkøbing-Lindelse Nor-Strynø-Marstal (ud el. hjem med færgen)
  • Skovballe (Tåsinge)-Skarø-Drejø-Hjortø-Skovballe
Kurs mod Det Sydfynske Øhav
Alle med rimelig erfaring i havkajak kan tage på en- eller flerdagsture i øhavet. Vejrmæssigt er der næsten altid mulighed for at komme på vandet og finde læ under kysterne. Bliver vejret for dårligt eller slipper kræfterne op, kan du tage kajakken med på den videre færd, ombord på en af ø færgerne. 

Udgivet: 04.06.2020
Fotocredit: Henrik Numelin og PR
Kort: PR