SAMSØ RUNDT PÅ TRE DAGE








Med over 100 kilometer varieret kystlinje er Samsø som skabt til havkajakoplevelser. Her er en tre-dages tur rundt om øen og forslag til to lidt kortere ture. 

Samsø er nærmest som et stykke Danmark i miniformat: Omgivet af vand, kyststrækninger med stejle skrænter, bakkelandskaber med dale, smeltevandskløfter, hede, marker og en fjord med øer og holme. 

Midt på øen ligger Tranebjerg som er øens største by med sygehus, realskolen, museer, butikker og servicevirksomheder. På øens vestside ligger Sælvig hvor færgen fra Hou ligger til, mens Ballen på østsiden har færgeforbindelse til Kalundborg på Sjælland. 

Udforsk Samsø fra kajakken 
Med vand til alle sider kan du nemt komme til vandet og finde læ eller vind, alt afhængig af hvilken side af øren du tager til. Blæser vinden fra vest, kan du søge læ inde mellem småøer og holme i Stauns Fjord. Eller læg ud fra Ballen Havn og udforsk østkysten, måske videre til Lushage, Samsøs sydligste punkt, med udsigt til Vesborg fyr. Blæser vinden fra øst, finder du smult vande i Mårup Vig og kan eventuelt tage en afstikker til Tunø.

Turforslag - Samsø rundt på tre dage, cirka 70 km

  • Dag 1: Fra Langør til Ballen Havn
  • Dag 2: Fra Ballen Havn til Kolby Kås (eller Sælvigbugten)
  • Dag 3: Fra Kolby Kås (eller Sælvigbugten) til Langør
Overnatningsmuligheder: Ballen Strand Camping, i Dallebækken shelter ved Kolby Kås, Sælvig Bugtens CampingLejrplads Nordby Strand som alle ligger nær vandet.

Turforslag - Stauns Fjord rundt
Siden vikingetiden har skibe fra nær og fjern lagt til i Langør Havn. Nu er den det perfekte udgangssted for et kajakeventyr i Stauns Fjord. Fra havnen, der ligger ved indsejlingen til Stauns Fjord, kan du nemt udforske fjordens skjulte kroge og bugter. Besser Rev afgrænser fjorden ud mod Kattegat, er Danmarks længste, 5 kilometer. OBS ingen langgang på revet fra den 1. april til den 15. juli - fuglene skal have ro til at yngle. 

Turforslag - En afstikker til Tunø 
Hvis vejret tillader det, kan det sgatnes lade sig gøre at opledve den bilfri naboø med de cirke 100 faste indbyggere. På krydset fra Mårup havn over til Tunø, cirka 3 sømil, er der endda mulighed for at se sæler. Øen er ikke større end at du kan opleve den på en cykeltur øen rundt hvor du kommer forbi Tunø Kirke, der nok er det eneste sted i verden, hvor kirketårnet også er fyrtårn. Efter cykelturen kan den medbragte madpakke spises på Tunø Købmandsgård eller kig ind på Mejeriet Tunø, hvor der både er klassiske og moderne retter. 

Must see

  • Issehoved, Samsøs nordligste punkt, hvor Kattegat og Storebælt mødes, er en miniatureudgave af Skagens "Grenen". 
  • Mikrodestilleriet Sam Island Distillery i Tranebjerg og smag på gin og vodka tilsat lokale specialiteter
  • Kanhavekanalen som i vikingetiden forbandt Mårup Vig og Stauns Fjord
  • Bindingsværkshusene og det orientalsk lignende klokketårn ved gadekæret i Nordby

Tips

Mange muligheder for et godt måltid
Samsø er en mad-ø og der er mange spisesteder, hvor der bruges lokale råvarer og der serveres klassisk dansk, som kartoffelmad med purløg, stjerneskud og ny stegte frikadeller. Besøg de lokale markeder og gårdbutikker og køb alt fra ny opgravede kartofler og saftige æbler til håndlavede oste og friskfanget fisk. 

De Danskes øer
Danmark har godt og vel over 400 øer, hvoraf omtrent 80 af dem er beboede. Vil du udforske nogle af de danskes øer fra kajakken, kan du her på bloggen læse artiklerne om "De vestsjællandske øer", "Tre øer i Roskilde Fjord" og "Kurs mod det Sydfynske øhav".

Idé og tekst: Henrik Numelin
Turbeskrivelser: VisitSamsø
Foto: PR
Udgivet: 19.07.2024